Wijziging Opiumwet vanwege nieuwe psychoactieve stoffen

Reactie

Naam RIVM briefrapport 340011005/2012 RIVM briefrapport
Plaats Amsterdam
Datum 14 maart 2020

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het conceptwetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet.
Voor- en nadelen van generieke strafbaarstelling nieuwe psychoactieve stoffen
RIVM briefrapport 340011005/2012 J.G.C. van Amsterdam
Dit rapport is geschreven op verzoek van het Ministerie van VWS. Zowel in nationale als Europese gremia wordt de laatste tijd nagedacht over de mogelijkheden van generieke strafbaarstelling van nieuwe psychoactieve stoffen, naast de bestaande wetgeving gebaseerd op lijsten van de verboden middelen.
Het huidige rapport beschrijft deze mogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan. De generieke benadering bij nieuwe psychoactieve drugs op basis van een chemische structuur is niet haalbaar, omdat hierdoor honderden verbindingen (analoga) verboden worden en er desondanks nieuwe psychoactieve stoffen ontwikkeld zullen worden die niet ‘afgedekt’ worden door de generieke strafbaarstelling.
De generieke benadering is geen haalbaar scenario.
Gezien deze bevindingen, en gezien de overige nadelen die ten opzichte van de huidige wetgeving te verwachten zijn, is de invoering van een generiek stelsel niet aan te bevelen. Het huidige wettelijk instrumentarium van de Opiumwet, de Geneesmiddelenwet en de Warenwet biedt voldoende mogelijkheden om nieuwe psycho-actieve stoffen te reguleren wanneer dat uit volksgezondheidsoverwegingen nodig is.
De generieke benadering bij nieuwe psychoactieve drugs op basis van een chemische structuur is niet haalbaar, omdat hierdoor honderden verbindingen (analoga) verboden worden.
?Als generieke wetgeving wordt ingevoerd, moeten voor geneesmiddelen en andere nuttige stoffen expliciete uitzonderingen gemaakt worden. Beperkte invoering van generieke benadering is wél haalbaar, maar heeft vergelijkbare nadelen voor nuttige stoffen en men kan het ‘probleem’ hiermee niet goed afdekken.
Voor een kleine groep drugs met een eenvoudige basisstructuur zou de generieke benadering haalbaar zijn, maar ook dit zou maar een klein deel van de oplossing van het gestelde probleem zijn.?Voor de generieke clusteringen van drugs in groepen op basis van een farmacologisch profiel is het niet mogelijk de profielen eenduidig te beschrijven.
Overigens leidt het verschijnen van een nieuwe drug op de markt niet vanzelfsprekend tot een volksgezondheidprobleem. Pas als de omvang van het gebruik significant wordt (enkele honderden gebruikers) óf als meerdere ernstige intoxicaties of gezondheidsincidenten worden waargenomen, kan het een volksgezondheidprobleem vormen, waarvoor een interventie nodig is.

Bijlage