Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Regeling nationaliteit zeeschepen

Verkeer

In het kort

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt de Regeling nationaliteit zeeschepen voor, die nadere invulling geeft aan de Rijkswet nationaliteit zeeschepen. Het gaat vooral om twee dingen:

  1. documenten en gegevens die moeten worden aangeleverd voor registratie van een zeeschip in het Nederlandse vlagregister;
  2. het borgen van de arbeids- en sociaalrechtelijke positie van zeevarenden als een schip tijdelijk omvlagt naar een andere vlaggenstaat.

Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij reeds bestaande regelgeving.

 

Wat is het doel?

De Regeling stelt eisen aan:

  1. de documenten en gegevens die moeten worden overgelegd bij een aanvraag tot registratie van een zeeschip in het Nederlandse vlagregister;
  2. de inrichting en beveiliging van dit vlagregister;
  3. het borgen van de arbeids- en sociaalrechtelijke positie van zeevarenden als een schip tijdelijk onder de vlag van een andere vlaggenstaat gaat opereren (in vakjargon: als het schip ‘bareboat-out’ gaat);
  4. de documenten en gegevens die moeten worden overgelegd voor het verkrijgen van een zogenaamde ‘bareboat-out verklaring’, die nodig is bij het invlaggen van een zeeschip in een andere vlaggenstaat terwijl de teboekstelling in Nederland blijft.

Deze Regeling is een nadere uitwerking van de Rijkswet nationaliteit zeeschepen (Rnz), die in juni 2022 door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Door de Rnz wordt teboekstelling van zeeschepen gescheiden van het verlenen van de vlag van het Koninkrijk aan deze schepen. Hierdoor wordt bareboat-out gaan mogelijk en kan een schip in bepaalde gevallen als uiterste sanctiemaatregel de Nederlandse nationaliteit worden ontnomen.

 

Uw reactie

U kunt tot en met 22 januari 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect zal hebben op u of uw organisatie?

Consultatieverslag

Het is niet meer mogelijk om te reageren op deze consultatie. Download hier het consultatieverslag.

Reacties op deze consultatie2 openbaar

Bekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties