Regeling goed verhuurderschap

Reactie

Naam stichting !WOON (GJ Bakker)
Plaats Amsterdam
Datum 31 mei 2023

Vraag1

Mist u nog bepaalde rechten en plichten die ook zouden moeten worden opgenomen in de informatieverplichting van de verhuurder aan de huurder?
We stellen voor dat de verhuurder in elk nieuw af te sluiten huurcontract, zowel voor zelfstandige als onzelfstandige woonruimte, het op dat moment geldige puntenaantal volgens het WWS moet opnemen in de huurovereenkomst, inclusief bijgeleverde puntentelling. Voor huurders is een puntentelling zeer ingewikkeld, maar als de verhuurder een puntentelling bij het huurcontract levert is het voor een huurder makkelijker te controleren of het puntenaantal, en dus ook de maximale huurprijs, in overeenstemming is met de Huurprijzenwet.

Indien volgend jaar de Wet betaalbare huur in werking treedt zal elke verhuurder van elke woonruimte sowieso een puntentelling moeten hebben; een huurprijs vragen die hoger ligt dan het WWS aangeeft wordt dan immers een overtreding van de wet. Omdat het WWS van dwingende aard wordt is een puntentelling dan noodzakelijk. Om de positie van huurders te verbeteren tov malafide verhuurders is het raadzaam om verhuurders te verplichten een puntentelling bij een nieuw huurcontract toe te laten voegen.

Als het goed is weet de eigenaar of verhuurder nu toch ook al hoeveel punten de woning heeft, dus het is een kleine moeite om de puntentelling aan het huurcontract te hangen.

Voor de huurder is het ook meteen inzichtelijk hoe de huurprijs is opgebouwd, en hij kan ook makkelijker controleren of het wel allemaal klopt.

Voor huurders is het energielabel ook van groot belang, dit dient separaat te worden vermeld in de huurovereenkomst.

Vraag2

Heeft u nog andere suggesties met betrekking tot de informatieverplichtingen van de verhuurder aan huurders?
Een link naar de website van het lokale (onafhankelijke) huurteam of huurderssteunpunt zou goed zijn.

Vraag3

Heeft u nog tips of suggesties om goed verhuurderschap te bevorderen en ongewenst verhuurgedrag te voorkomen?
Het is van groot belang dat het WWS dwingend gaat worden, nu is het echt te vrijblijvend. We verwachten en spreken onze hoop uit dat de gemeenten voldoende middelen vinden om daadwerkelijk te kunnen handhaven, alles valt en staat immers bij handhaving. We hopen ook dat deze wet voldoende prioriteit zal krijgen bij de gemeentes. Het zou goed zijn om na een jaar na ingang van de wet, dus rond ca. 1 juli 2024, een eerste tussentijdse evaluatie te organiseren door de VNG zodat knelpunten snel zichtbaar worden en er (snel) bijgestuurd kan worden.

Verder laten we graag weten blij te zijn met deze wet. In 2001 zijn we in Amsterdam begonnen met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, deze wet voelt als erkenning en een enorme steun in de strijd tegen huisjesmelkers en malafide verhuurders.