Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam Elmer Klaasen
Plaats De Meern
Datum 1 februari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Vraag 1: Ik ben zeer teleurgesteld over het schone lucht akkoord. De belangrijkste bron van vervuiling in woonwijken wordt niet aangepakt: houtstook. Dit kan eenvoudig en goedkoop. Het argument van betutteling en achter de voordeur gaat niet op, de vervuilende en prikkelende lucht van houtrook komt namelijk ook bij mij en honderduizenden andere gehinderden achter de voordeur. Het is geen probleem van directe buren, de overlast komt ook van meerdere buurtgenoten tot meer dan 100m verwijderd. Hout stoken is onnodig en middeleeuws. Uiteraard geldt dit niet alleen voor particulieren maar ook voor "biomassa" centrales die op hout worden gestookt. Hout verbranden stoot meer C02 uit dan fossiele brandstof en is veel vervuilender, ook als je het een andere naam geeft.
Vraag 2: Op korte termijn zijn een stookverbod in de bebouwde kom op dagen met windkracht 2 of minder een goede maatregel.
Vraag 3: Subsidie op het verwijderen van rookkanalen is een vervolg maatregelen.
Vraag 5: Na een intensieve voorlichtingscampagne en aankondiging nu dat dit zal volgen, kan na 2030 een volledig verbod worden ingevoerd.

Bijlage