Subsidieregeling elektrisch vervoer

Reactie

Naam E. Kuiken
Plaats Diemen
Datum 5 maart 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? Op alle onderdelen van de regeling en de toelichting kunt u reageren.
In het bijzonder is het ministerie benieuwd naar uw reactie op de hoogte van de subsidiebedragen gedurende de looptijd van de regeling, 2020-2025.

Let op, individuele vragen worden niet beantwoord. Een korte uitleg over het consultatieproces:
Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt de regeling mogelijk nog aangepast. Dit wordt in een verslag op hoofdlijnen vermeld. De definitieve regeling wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Via www.rijksoverheid.nl volgt informatie over het aanvraagproces en waar u terecht kunt voor individuele vragen.
Het is een "subsidie regeling elektrisch vervoer" maar alleen auto's krijgen subsidie?
Gezien de stikstof en file problematiek stel ik voor ook elektrische motoren te subsidiëren. Motoren besparen ruimte (minder files, minder asfalt, minder stikstof voor de aanleg),
Als het doel is om CO2 uitstoot te verlagen, stel dan als randvoorwaarde dat er een auto met CO2 uitstoot wordt ingeruild door dezelfde persoon (dezelfde tenaamstelling).
Stel als voorwaarde dat er minimaal 3 jaar in de auto gereden moet worden en dat bij eerdere verkoop een deel van de subsidie terugbetaald wordt.
Zorg dat de subsidie bij de mensen komt die het echt nodig hebben om op elektrisch vervoer over te stappen. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld al ruime regels voor elektrisch vervoer voor bedrijven. Sluit mensen die die regeling gebruiken, uit van deze extra regeling. https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/amsterdam-elektrisch/subsidie-uitstootvrije-bedrijfsauto/
Het idee van van een vast bedrag, onafhankelijk van aanschafwaarde (waardoor goedkopere auto's procentueel meer subsidie krijgen) vind ik een prima idee. De lagere subsidie over de jaren heen gaat uit van een bepaalde daling van de aanschafwaarde. Als die daling niet doorzet, kunnen dan de bedragen tussentijds alsnog verhoogd worden?
Hala wat geld weg bij andere doelstellingen voor CO2, zodat er meer geld is voor subsidie van kleine auto's en motoren.