Subsidieregeling patiënten- en gehandicaptenorganisaties
Reactie
Naam
|
Landelijke Pijn Organisatie (Dhr. KJCL Hommel)
|
Plaats
|
Breda
|
Datum
|
3 april 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de concepttekst van de nieuwe subsidieregeling voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties (2024-2028)? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nodigt belanghebbenden uit om te reageren. Met deze input kan de conceptregeling verder worden verbeterd. De internetconsultatie staat gedurende 4 weken open. U kunt tot en met 4 april hier uw reactie geven op de volledige concepttekst.
De nieuwe “Subsidieregeling patiënten- en gehandicaptenorganisaties 2024-2028" bevat een aantal goede verbeteringen. De focus op “impact en bereik” (en de mogelijke ondersteuning daarbij!) en de beoogde toename in differentiatie zijn goede uitgangspunten. Toch bevat de regeling naar ons idee in de uitwerking ook enkele ‘struikelblokken’, onderwerpen waar wij ons als startend platform niet volledig in kunnen vinden. Die benoemen we vanuit de Landelijke Pijn Organisatie (LPO) graag.
Op een drietal punten werkt de herziene subsidieregeling nog niet in het voordeel van een startend online patiëntenplatform zoals LPO nastreeft:
- Is het “donateursaantal” wel het beste criterium?
- Is het ‘overklassen’ van het aantal donateurs van de reeds gesubsidieerde pg-organisatie wel het best passende streven?
- Verdient niet juist ook een nog niet-gesubsidieerde stichting financiële ondersteuning bij de uitwerking van o.a. behoeften, beleid en beoogde impact?
Ons advies aan het ministerie:
1. Stel (beoogde en bereikte) impact centraal in toekenning van instellingssubsidie(s), niet het huidige donateursaantal. Weeg naast die impact ook kwalitatief en kwantitatief bereik mee (denk aan o.a. website bereik, nieuwsbrief ontvangers, social media bereik), rekening houdend met het aantal bestaansjaren van een instelling.
2. Ondersteun nieuwe én bestaande pg-organisaties financieel bij het (verder) professionaliseren. Bijvoorbeeld via de bestaande constructie met PGOsupport. Beloon stichtingen/organisaties die coöperatief zijn, gebruik willen maken van de kennis/expertise die aangeboden wordt via o.a. PGOsupport, die aandacht hebben voor ‘verjonging’, die werken aan een bredere financieringsmix, etc.
3. Stel –bijvoorbeeld voor maximaal 2 jaar- óók een ontwikkel-instellingssubsidie beschikbaar voor startende initiatieven. Uiteraard onder aanvullende voorwaarden, om te grote versnippering van inzet/energie en financiering te voorkomen. Evalueer de ontwikkeling na 1 en 2 jaar en maak dan de afweging (wederom op basis van impact, in weging met het aantal bestaansjaren) of de nieuwe, of bestaande, pg-organisatie de instellingssubsidie ontvangt.
We bouwen bij LPO met vereende kracht van een enthousiaste en gemotiveerde groep vrijwilligers aan een solide online patiëntenplatform. LPO is altijd bereid om met het Ministerie mee te blijven denken bij de ontwikkeling van de nieuwe subsidieregeling.
Bijlage