Wet vrij en veilig onderwijs

Reactie

Naam Stichting Stop Pesten Nu (P.A. Bolwerk)
Plaats Deventer
Datum 23 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om de veiligheid van onderwijspersoneel in beeld te krijgen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Zeer goed dat dit verplicht wordt, er worden teveel leraren door collega leraren gepest in het onderwijs wat bijdraagt aan het verloop van personeel (lerarentekort). Op VMBO scholen horen wij van veel leraren over de angst voor hun eigen veiligheid als zij leerlingen moeten aanspreken op wangedrag.

Vraag2

Veel scholen houden al één keer in de twee jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zou de monitor sociale veiligheid hier ook op moeten aansluiten en één keer in de twee jaar plaatsvinden? Of moet de monitor voor onderwijspersoneel aansluiten bij de monitor voor leerlingen en jaarlijks plaatsvinden?
één keer per jaar tot situatie verbeterd, dan kan het naar één keer in de twee jaar

Vraag3

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om onveilige gebeurtenissen in hun administratie bij te houden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Registreren is goed maar maak het makkelijk om te doen (weinig tijdrovend), hoe meer werk erin gaat zitten des te minder onveilige gebeurtenissen geregistreerd worden. Nu hoor je weleens dat het gesprek gaat of het echt wel zo 'onveilig' was en of er dan wel/geen melding van moet worden gemaakt omdat het teveel 'gedoe' is.

Vraag4

Het in de administratie bijhouden van onveilige voorvallen heeft vooral een functie binnen de school en wordt daarom niet buiten de school gedeeld. Wel wordt de registratie met de medezeggenschapsraad gedeeld. Het is bedoeld om de school te helpen hun veiligheidsbeleid te evalueren in de context van hun school. Buiten de school delen kan leiden tot angst bij scholen voor imagoschade waardoor zij minder snel iets zullen registreren.

Vraag: vindt u dat de incidentenregistratie ook buiten de school gedeeld zou moeten worden?
Ja daarom zou het makkelijker gemaakt moeten worden en wat snel als taak gedaan kan worden. Hoe makkelijker het registreren is, hoe makkelijker men alles registreert.

Vraag5

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om ernstige onveilige gebeurtenissen te melden bij de inspectie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Eens omdat dit soort situaties vaak niet 'eenmalig' voorkomen en al langer sluimeren. De inspectie zou dan bij die school moeten onderzoeken waarom het zover heeft kunnen komen.

Vraag6

Wilt u reageren op de uitbreiding van de bestaande plichten voor onderwijspersoneel om een vermoeden van seksueel misbruik of seksuele intimidatie te melden bij het schoolbestuur en in gesprek te gaan met de vertrouwensinspecteur? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Vaak zijn de ouders waar dit speelt ook behoorlijk intimiderend naar de leerkrachten die dit zien, beter zou het zijn dat zij dit door kunnen spelen naar een collega intern die dit verder oppakt.

Vraag7

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om één vertrouwenspersoon in de school en één vertrouwenspersoon buiten de school te hebben? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ja, dan biedt het de mogelijkheid om altijd naar een vertrouwenspersoon te gaan. Soms horen wij dat de interne vertrouwenspersoon diegene is die het meest roddelt op school en dan durven ze daar niet heen. De externe optie zou dan welkom zijn.

Vraag8

In dit wetsvoorstel worden eisen gesteld aan de deskundigheid van vertrouwenspersoon. Dat wil zeggen dat ze bepaalde kennis en ervaring moeten hebben om hun taken uit te voeren. Er wordt gesteld dat de vertrouwenspersoon de deskundigheid moet hebben om ouders en leerlingen te begeleiden bij klachten en een aanspreekpunt voor pesten te zijn.

Vraag: Zijn er nog andere (deskundigheid)eisen die gesteld moeten worden?
Je kan niet en een vertrouwenspersoon en een aanspreekpunt voor pesten zijn. Dit zijn verschillende rollen. De vertrouwenspersoon heeft namelijk een geheimhoudingsplicht. Soms denken mensen dat een vertrouwenspersonen een bemiddelaar is. Maar bemiddelen is voor mediators of een aanspreekpunt pesten. Het aanspreekpunt pesten moet het pestprobleem juist aanpakken/oplossen.

Vraag9

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie die een oordeel geeft of een klacht terecht is en advies geeft hoe de school dit moet oplossen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ja goed idee. Wel belangrijk is dat als de klachtencommissie het advies terugkoppelt dat de school daar ook iets mee moet doen. Nu wordt het vaak als 'advies' aan de kant gelegd.

Vraag10

Waar zou de informatie over de interne en externe klachtenregeling moeten staan? Dit kan bijvoorbeeld in de schoolgids, op de website. Heeft u nog een andere vindplaats voor ogen?
Schoolgids is een goede plek maar ook zou een snellere vindbare plek als link ook wenselijk zijn. Soms raak je de weg kwijt in schoolgidsen.