Wet vrij en veilig onderwijs
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 20 september 2023 |
Vraag3
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om onveilige gebeurtenissen in hun administratie bij te houden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Ja, dit vinden wij een goed idee.
Vraag5
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om ernstige onveilige gebeurtenissen te melden bij de inspectie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Wij vinden het belangrijk dat ernstige gebeurtenissen worden gemeld bij de inspectie.
Vraag6
Wilt u reageren op de uitbreiding van de bestaande plichten voor onderwijspersoneel om een vermoeden van seksueel misbruik of seksuele intimidatie te melden bij het schoolbestuur en in gesprek te gaan met de vertrouwensinspecteur? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Vinden wij goed.
Vraag7
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om één vertrouwenspersoon in de school en één vertrouwenspersoon buiten de school te hebben? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Vinden wij goed. (minimaal1, bij grotere scholen graag meer).
Vraag8
In dit wetsvoorstel worden eisen gesteld aan de deskundigheid van vertrouwenspersoon. Dat wil zeggen dat ze bepaalde kennis en ervaring moeten hebben om hun taken uit te voeren. Er wordt gesteld dat de vertrouwenspersoon de deskundigheid moet hebben om ouders en leerlingen te begeleiden bij klachten en een aanspreekpunt voor pesten te zijn.Vraag: Zijn er nog andere (deskundigheid)eisen die gesteld moeten worden?
Wij vinden het belangrijk dat vertrouwenspersonen zijn geschoold op meerdere gebieden, ook op het gebied van seksuele onveiligheid, signaleren van en acteren op discriminatie en leerlingenwelzijn in de grootste zin van het woord.
Vraag9
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie die een oordeel geeft of een klacht terecht is en advies geeft hoe de school dit moet oplossen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Ja, goed.
Vraag10
Waar zou de informatie over de interne en externe klachtenregeling moeten staan? Dit kan bijvoorbeeld in de schoolgids, op de website. Heeft u nog een andere vindplaats voor ogen?Wij vinden dat dit op meerdere plekken moet komen te staan, zodat het een toegankelijk document is. Schoolgids, op de website, in het leerlingenstatuut, maar wellicht ook op posters in de school. Daarnaast vinden we dat deze interne en externe klachtenregeling op een begrijpelijke en laagdrempelige manier omschreven wordt.