Wet vrij en veilig onderwijs
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | elim |
Datum | 5 september 2023 |
Vraag1
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om de veiligheid van onderwijspersoneel in beeld te krijgen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Ik ga ervan uit dat als er een vertrouwenspersoon is, onveiligheid hier gemeld kan worden. Er is ook een vertrouwenspersoon bij de Inspectie. Ook daar kan men zich melden.
Vindt het onderzoek plaats door middel van een anonieme vragenlijst, dan krijg je toestand zoals bij Arib en Matthijs van Nieuwkerk. Er is dan geen sprake meer van onderzoek, maar de daders worden meteen publiekelijk aan de schandpaal genageld.
Vraag2
Veel scholen houden al één keer in de twee jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zou de monitor sociale veiligheid hier ook op moeten aansluiten en één keer in de twee jaar plaatsvinden? Of moet de monitor voor onderwijspersoneel aansluiten bij de monitor voor leerlingen en jaarlijks plaatsvinden?Ga over tot een tevredenheidsonderzoek elk jaar.
Zoals ik meldde zijn anonieme vragenlijsten geen wondermiddel.
Vraag3
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om onveilige gebeurtenissen in hun administratie bij te houden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.De vertrouwenspersoon kan registeren wat er binnen komt.
Wat gebeurt er vervolgens met de berichten? worden die in de MR besproken? Wie gaat dit verder controleren en wordt het er daadwerkelijk veiliger van?
Vraag4
Het in de administratie bijhouden van onveilige voorvallen heeft vooral een functie binnen de school en wordt daarom niet buiten de school gedeeld. Wel wordt de registratie met de medezeggenschapsraad gedeeld. Het is bedoeld om de school te helpen hun veiligheidsbeleid te evalueren in de context van hun school. Buiten de school delen kan leiden tot angst bij scholen voor imagoschade waardoor zij minder snel iets zullen registreren.Vraag: vindt u dat de incidentenregistratie ook buiten de school gedeeld zou moeten worden?
Een MBO school in Drachten ging in juni/juli 2 weken eerder dicht en met vakantie omdat er geen beveiligers waren. Toen ik dat hoorde klapperde ik even met de oren. Het was in ieder geval die 2 weken wel veilig op school.
Blijkbaar is er iets mis in Nederland met het goede fatsoen. zullen we als school camerabeelden met daders van geweld en intimidatie op school dan maar delen met de rest van de wereld?
Dus, als dat het enige is wat werkt, dan: ja!
Vraag5
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om ernstige onveilige gebeurtenissen te melden bij de inspectie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Op zich prima, maar wat doet de Inspectie vervolgens? Ik denk dat aangifte bij de politie meer effect heeft.
De Inspectie zoekt de oorzaak vooral bij de school zelf en niet bij de daders.
Vraag6
Wilt u reageren op de uitbreiding van de bestaande plichten voor onderwijspersoneel om een vermoeden van seksueel misbruik of seksuele intimidatie te melden bij het schoolbestuur en in gesprek te gaan met de vertrouwensinspecteur? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Zoals het nu is, is het op zich goed geregeld. Dit hoeft niet uitgebreid te worden.
Veel beter zou het zijn als een school zulke vermoedens of feiten anoniem zou kunnen melden bij Veilig Thuis. Nu zijn er veel collega's die stil houden i.v.m. hun eigen veiligheid.
Vraag7
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om één vertrouwenspersoon in de school en één vertrouwenspersoon buiten de school te hebben? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Dit lijkt mij een goede zaak is is dacht ik al verplicht.
Vraag8
In dit wetsvoorstel worden eisen gesteld aan de deskundigheid van vertrouwenspersoon. Dat wil zeggen dat ze bepaalde kennis en ervaring moeten hebben om hun taken uit te voeren. Er wordt gesteld dat de vertrouwenspersoon de deskundigheid moet hebben om ouders en leerlingen te begeleiden bij klachten en een aanspreekpunt voor pesten te zijn.Vraag: Zijn er nog andere (deskundigheid)eisen die gesteld moeten worden?
nee.
Vraag9
Wilt u reageren op de plicht voor scholen om aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie die een oordeel geeft of een klacht terecht is en advies geeft hoe de school dit moet oplossen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Ik ga ervan uit dat dit verplicht is. Maar waarom moet de school het oplossen? Veel klachten gaan over verwijderingen, TLV's en Ondersteuningsplannen waar ouders het niet mee eens zijn. Mijn advies: zoek een andere school. het vertrouwen is meestal dan toch al ver te zoeken. Dus, geef de commissie meer macht op dat gebied. (schaamte bestaat niet meer en mensen worden hier niet op aangesproken)
En dit is de grootste veroorzaker van alle administratie voor scholen. Incidenten worden beoordeeld op punten en komma's in het verslag en niet op het werkelijke gedrag van de persoon in kwestie.
Vraag10
Waar zou de informatie over de interne en externe klachtenregeling moeten staan? Dit kan bijvoorbeeld in de schoolgids, op de website. Heeft u nog een andere vindplaats voor ogen?website lijkt mij voldoende.