Wet vrij en veilig onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 15 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om de veiligheid van onderwijspersoneel in beeld te krijgen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik werk op een hele sociaal veilige school ik heb geen behoefte aan extra toestanden hiervoor. Maar waarom toch alle onderwijs gerelateerde consultaties nu ineens in de schoolvakantie!!! Wie verzint dit?

Technisch en bouwkundig is de school onveilig: verlengsnoeren, kapot meubilair, gladde trappen, slechte luchtkwaliteit. Daar is geen monitoren voor nodig. Maar wel een ander gebouw.

Vraag2

Veel scholen houden al één keer in de twee jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zou de monitor sociale veiligheid hier ook op moeten aansluiten en één keer in de twee jaar plaatsvinden? Of moet de monitor voor onderwijspersoneel aansluiten bij de monitor voor leerlingen en jaarlijks plaatsvinden?
Ik denk aansluiting. Niet allerlei losse werkgelegenheid voor enquête makers gaan financieren.

Vraag3

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om onveilige gebeurtenissen in hun administratie bij te houden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Omdat dat ook zo succesvol is in de gezondheidszorg ahum maar niet heus.

Als scholen lering trekken uit onveilige situaties en verbetering inzetten en de ervaring delen binnen de regio lijkt me de winst waardevoller dan een registratie systeem financieren.

Vraag4

Het in de administratie bijhouden van onveilige voorvallen heeft vooral een functie binnen de school en wordt daarom niet buiten de school gedeeld. Wel wordt de registratie met de medezeggenschapsraad gedeeld. Het is bedoeld om de school te helpen hun veiligheidsbeleid te evalueren in de context van hun school. Buiten de school delen kan leiden tot angst bij scholen voor imagoschade waardoor zij minder snel iets zullen registreren.

Vraag: vindt u dat de incidentenregistratie ook buiten de school gedeeld zou moeten worden?
Waarom heet onveilig nu ineens incident?

Waar komt die registratie wens vandaan? Uit de oliewereld? Gezondheidszorg?

We leren leerlingen om te reflecteren en dan verbeteracties te benoemen. Laat scholen dat ook doen en delen met hun collega scholen. Misschien een regionaal vertrouwenspersoon op dat scholen wel elkaars best practices te weten kunnen komen?
Kappen met die focus op administratie.

Vraag5

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om ernstige onveilige gebeurtenissen te melden bij de inspectie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Hier hebben we toch allemaal geen tijd voor. Wat is dit voor een Foucaultiaans gedachtegoed.

Vraag6

Wilt u reageren op de uitbreiding van de bestaande plichten voor onderwijspersoneel om een vermoeden van seksueel misbruik of seksuele intimidatie te melden bij het schoolbestuur en in gesprek te gaan met de vertrouwensinspecteur? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Dat doen we al. Ik snap het verschil tussen plicht en uitgebreide plicht niet. Medewerkers melden uit oprechte zorg, niet uit plicht.

Vraag7

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om één vertrouwenspersoon in de school en één vertrouwenspersoon buiten de school te hebben? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Die is er toch al?

Vraag8

In dit wetsvoorstel worden eisen gesteld aan de deskundigheid van vertrouwenspersoon. Dat wil zeggen dat ze bepaalde kennis en ervaring moeten hebben om hun taken uit te voeren. Er wordt gesteld dat de vertrouwenspersoon de deskundigheid moet hebben om ouders en leerlingen te begeleiden bij klachten en een aanspreekpunt voor pesten te zijn.

Vraag: Zijn er nog andere (deskundigheid)eisen die gesteld moeten worden?
Twee vertrouwenspersonen, dat ze kunnen reflecteren en niet alleen met de informatie zitten.

Vraag9

Wilt u reageren op de plicht voor scholen om aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie die een oordeel geeft of een klacht terecht is en advies geeft hoe de school dit moet oplossen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Kappen nou met die registreer-verslaving.

Vraag10

Waar zou de informatie over de interne en externe klachtenregeling moeten staan? Dit kan bijvoorbeeld in de schoolgids, op de website. Heeft u nog een andere vindplaats voor ogen?
Graag op de website en dan ook een complimenten regeling.