Regeling tot wijziging Vrijstellingsregeling plantenresten
Reactie
Naam
|
Bestuursdienst Ommen - Hardenberg (Autodidact Ben Bakkenes)
|
Plaats
|
HARDENBERG
|
Datum
|
12 maart 2018
|
Vraag1
Heeft u opmerkingen op de regeling tot wijziging van de Vrijstellingsregeling plantenresten of de toelichting?
Geachte heer, mevrouw,
De gemeente Ommen heeft een grondoppervlak van 181,98 km2.
Als terreinbeheerder heeft de gemeente Ommen o.a. 212 hectaren bermsloten, 1.500 kilometer bermen, 500 hectaren bossen en 35 hectaren heide in haar beheer.
Afhankelijk waar een inzamelaar van natuurlijk maaisel (grondstof) zich bevindt is de afstand tussen de west- en oostzijde 15,5 en van de zuid- naar de noordzijde 14,9 kilometer.
In de gemeente Ommen ligt 6.000 hectaren bos- en natuurterrein van verschillende grootterreinbeheerders met als grootste eigenaar StaatsBosBeheer.
Deze boswachterij met aangrenzende bosterreinen heeft een lengte van de west- naar de oostzijde van 8,34 kilometer en van de zuid- naar de noordzijde van 5,32 kilometer. In de boswachterij is het vanaf de openbare wegen onmogelijk berm- en slootmaaisel op aangrenzende percelen, die uit houtopstanden bestaan, te verwerken.
Het verzoek vanuit de gemeente Ommen als terreinbeheerder is om de huidige transportafstand voor natuurlijk maaisel (grondstof) te verruimen van 1 kilometer naar minimaal 5 kilometer en zo mogelijk naar 10 kilometer.
Een ander mogelijkheid zou kunnen zijn om bermen niet langer als bermen te zien, maar als productiestroken waarvan op geregelde tijden gewas wordt geoogst. Waarmee in een keer de gehele problematiek ten aanzien van de huidige milieuwet- en regelgeving niet meer aan de orde is en inherent de transportafstanden.
Misschien een aanbeveling voor de Omgevingswet 2021?
Met een vriendelijke groet,
Gemeente Ommen,
namens deze,
De heer B. (Ben) Bakkenes van de afdeling Openbaar Gebied, team Infrastructuur, Grond en Gebouwen.