Regeling tot wijziging Vrijstellingsregeling plantenresten

Reactie

Naam Bestuursdienst Ommen-Hardenberg/BOH (Autodidact Ben Bakkenes)
Plaats HARDENBERG
Datum 19 maart 2018

Vraag1

Heeft u opmerkingen op de regeling tot wijziging van de Vrijstellingsregeling plantenresten of de toelichting?
Geachte heer, mevrouw,

De gemeente Hardenberg heeft een grondoppervlak van 317,14 km2 of 31,714 hectaren.

Als terreinbeheerder heeft de gemeente Hardenberg o.a. 75 hectaren bos en heide zelf in haar beheer. Naast bos en heide wordt jaarlijks 210 kilometer sloten gekorfd (gemaaid), 327 hectaren bermen gemaaid en geruimd en 463 hectaren bermen geklepeld (gemaaid).

Afhankelijk waar een inzamelaar van natuurlijk maaisel (grondstof) zich bevindt is de afstand tussen de west- en oostzijde minimaal 28 en van de zuid- naar de noordzijde 20 kilometer.

Daarnaast liggen in de gemeente Hardenberg o.a. 1.000 hectaren bos- en natuurterrein van verschillende grootterreinbeheerders als StaatsBosBeheer.
Deze boswachterij met aangrenzende bosterreinen heeft een lengte van de west- naar de oostzijde van 3,51 kilometer en van de zuid- naar de noordzijde van 3,21 kilometer. In de boswachterij is het vanaf de openbare wegen onmogelijk natuurlijk berm- en slootmaaisel op aangrenzende percelen, die uit houtopstanden bestaan, te verwerken. Het natuurlijk maaisel van deze bermen is uitermate geschikt om als bodemverbeteraar gebruikt te worden. Een verruiming van de transportafstand naar 10 km is voor deze gebieden noodzakelijk.

Omdat een groot gedeelte van het grondgebied van de gemeente bestaat uit zandgronden wordt hier relatief weinig natuurlijk maaisel gewonnen. Agrariërs hebben een minimale hoeveelheid natuurlijk maaisel nodig om een goede omzetting (bv. Bokashi of Bioterra-compost) te realiseren. Daarom is een verruiming van de toegestane transportafstand 1 naar 5 km in onze gemeente noodzakelijk om het geoogste natuurlijk maaisel in te zetten als bodemverbeteraar. Verdere verruiming zal zeker bijdragen tot een efficiëntere logistiek.

De gemeenten Hardenberg en Ommen; beiden terreinbeheerders verlangen de huidige transportafstand voor natuurlijk maaisel (grondstof) te verruimen van 1 kilometer naar minimaal 5 kilometer en zo mogelijk naar 10 kilometer.
Een ander mogelijkheid zou kunnen zijn om bermen niet langer als bermen te zien, maar als productiestroken waarvan op geregelde tijden natuurlijk gewas wordt geoogst. Waarmee in een keer de gehele problematiek ten aanzien van de huidige milieuwet- en regelgeving niet meer aan de orde is en inherent de transportafstanden.
Misschien een aanbeveling voor de Omgevingswet 2021?