wet natuur

Reactie

Naam M. Claessens
Plaats Bergschenhoek
Datum 13 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
1. Nee. Nu verdwijnt in onze omgeving al steeds meer groen voor nieuwe wegen, bij voorkeur dwars door polders en het weinige bos dat er nog is. Groen verdwijnt voor woonwijken en de aanleg van weer nieuwe bedrijventerreinen en kantoorparken. Bestaande terreinen verslonzen en leegstand van kantoren neemt toe. Waar natuurorganisaties, agrariërs en bedrijven steeds meer met elkaar leerden samenwerken en zoeken naar zo optimaal mogelijke oplossingen, gaat deze wet er van uit ecologie een hinderpaal is die uit de weg geruimd moet worden. De wet verslechtert de balans tussen ecologie en economie en belemmert gezamenlijk werken aan een duurzame economie en samenleving.
2. Wat vooral duidelijk is, is dat er zo min mogelijk overblijft waarvoor in de praktijk nog enig beroep op bescherming gedaan kan worden. Er zou een beroep gedaan kunnen worden op andere wetgeving zoals zoals ruimtelijke ordeningsrecht. Dat is niet alleen een armoedebod, het is regelrecht opwerpen van mist. Andere wetgeving is niet ontworpen voor natuurbescherming en zal alleen veel discussie oproepen wanneer daar voor dat doel een beroep op wordt gedaan. Een wet waar je verder alles uithaalt wat specifiek is voor de Nederlandse situatie en alleen maar terugverwijst naar Europees regelgeving lijkt wellicht uitvoerbaar. De vraag is waarom dan nog een Nederlandse wetgeving? Omdat het van 'Europa' moet? Dat is simpel. Dat kan een Nederlandse wet zijn bestaande uit een zin: Nederland doet alleen wat wettelijk in EU-verband geregeld is. Praktisch en uitvoerbaar.
3. De afgewogen natuurbescherming die de afgelopen 100 jaar in Nederland tot stand is gebracht met een gezamenlijk draagvlak - bij zowel politiek links en rechts, particulieren en overheid, boeren en beschermingsorganisaties - dreigt door deze wet bij de schroothoop gezet te worden.
Welke waarden geven we onze kinderen mee? Dat loslopende dieren er zijn om naar willekeur afgeschoten te worden? Dat dieren en planten die elders op rode lijsten staan, hier rustig kunnen verdwijnen?
De essentie van duurzaamheid is dat soortenrijkdom en natuurgebieden met voldoende buffers om niet bedreigd te worden door schadelijke effecten uit de directe omgeving ook voor toekomstige generaties blijven bestaan. Zullen zij het begrijpen wanneer we bedreigde soorten en natuurgebieden in ons land laten verdwijnen omdat het van Europa niet hoefde en er een staatssecretaris was die dat graag met wetgeving een handje hielp?