wet natuur

Reactie

Naam ErasmusMC rotterdam (BE Carlier)
Plaats Utrecht
Datum 17 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
1) Nee. Een goede balans tussen economie en ecologie resulteert in een goede welvaart! Welvaart is ook de mate waarin men kan spreken van een goede gezondheid. Doordat er steeds meer beton wordt verruild voor natuur neemt de natuurlijke buffer af. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een gezonde leefomgeving resulteert in een algemene betere gezondheid, of iemand nu wel of niet zegt van bos en weiland te houden.


ps Het natuurbudget is een schamel bedrag vergeleken met de uitgaven van bv. de JSF; hoezo een scheve balans?!

2) Eveneens nee. De voorstellen laten te veel ruimte open voor interpretatie. Een boer hoeft bijvoorbeeld niet per definitie last te hebben van een dassenburcht, maar mag deze -door de verminderde regelgeving en administratieve rompslomp- op eigen gelegenheid vernietigen. De praktijk zal uitwijzen dat er minder controle zal zijn op dit soort ‘bestrijding.’

Kinderen zullen minder kunnen genieten, maar ook minder kunnen leren over diversiteit aan dieren in het wild.

3) Nederland dient zijn verantwoordelijkheid te nemen als gastland. 50 % van de populatie Smienten en 70 % van de Kolganzen (om maar te zwijgen van Zwanen en andere Ganzensoorten) overwintert bij ons. Nederland is hiermee net als bepaalde Sahellanden in Afrika, uniek. We moeten daar trots op zijn. Van het meest ontwikkelde zoogdier op aarde mag je toch verwachten dat wij ons ontfermen over diersoorten die dit niet voor zichzelf kunnen bepalen?

Op andere gebieden zetten we de klok ook geen 30 jaar terug! Op een gegeven moment komt er weer een nieuw kabinet die deze absurde plannen terugdraait, wat alleen maar meer geld kost. Deze kortzichtige ‘economische korte termijn oplossing’ (die elke wetenschappelijke onderbouwing mist) is niets meer dan een oorlogsverklaring van de mens aan de natuur; een strijd waar niet alleen de natuur, maar ook onze kinderen en kleinkinderen het slachtoffer van worden.