wet natuur

Reactie

Naam E.C.O. Logisch (D Peereboom)
Plaats Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum 18 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
1) Nee. Het wetsvoorstel is sterk gericht op het tegengaan van 'last' van natuur bij economische activiteiten. Hierbij wordt voorbijgegaan aan het doel van de wet; natuurbescherming.

(2) De huidige natuurwetgeving is nog vrij jong. Negatieve berichten (bv vertragingen bij bouwprojecten) over deze wet komen hoofdzakelijk doordat men niet op tijd de hoogte was van de verplichtingen van deze wet. De laatste jaren wordt deze pas veelvuldig toegepast en goed begrepen door de betrokkenen. Hierdoor neemt het aantal negatieve berichten sterk af, en het begrip toe. Door nu een nieuwe wet te gaan invoeren is men weer terug bij af, en zal het weer jaren duren voor er weer enige vorm van gestructureerde bescherming is.

Het wetsvoorstel creëert op veel punten meer onduidelijkheid voor burgers, bedrijfsleven, en bestuurders. Verschillende passages in de wet kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd. Zoals de bepaling dat verstoring van vogels alleen nog verboden is als het ‘van wezenlijke invloed is op de staat van instandhouding van de desbetreffende vogelsoort’. Zo’n formulering laat te veel ruimte voor interpretatie.

(3) A. Door deze wet zullen duizenden banen verloren gaan in de natuursector. Bij de top 10 van grote ingenieursbureau's zijn circa 500 ecologen in dienst. Bij de leden van het Netwerk Groene Bureaus, gemeenten en provincies circa 2500. Door het afzwakken van de bescherming van vele planten, dieren en natuurgebieden zullen deze banen grotendeels verdwijnen.


B. Het aantal bejaagbare vogelsoorten wordt uitgebreid met grauwe gans, kolgans en smient. Soorten waar Nederland een internationale verantwoordelijkheid voor draagt omdat een substantieel deel (bijvoorbeeld smient 50%, kolgans 70%) van de Europese populatie in Nederland broedt of overwintert. Deze soorten moeten niet als bejaagbare soorten worden aangewezen.
C. Natuurgebieden die niet onder Europese regels vallen, worden niet meer beschermd door het Rijk. De regeling voor beschermde natuurmonumenten (in totaal 66 gebieden met in totaal maar liefst 3.465 hectare) komt geheel te vervallen. Ook op andere punten wordt gebiedsbescherming uitgekleed. Het wetsvoorstel moet aangepast worden om te verzekeren dat alle natuurgebieden in Nederland de bescherming krijgen die zij verdienen.