wet natuur

Reactie

Naam H. Kloen
Plaats Wageningen
Datum 18 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
(1) balans tussen ecologie en economie?

In het geheel niet. Waar de afgelopen decennia de natuur eindelijk weer wat kon opveren na verbetering van milieucondities en uitbreiding van natuur, worden verworvenheden nu weer te grabbel gezet: natuurgebieden worden minder goed beschermd, veel dieren en plantensoorten verliezen hun beschermde status. Het is onbegrijpelijk dat we dieren en planten die net uit een diep dal zijn gekomen, zoals zeehond en das, nu weer min of meer vogelvrij worden. Daarmee wordt ook voorbijgegaan aan een breed draagvlak voor natuur wat is opgebouwd. De overheid moet bouwen aan combinaties van economie en natuur, in plaats van dit weer af te breken. De beschermde status op een bepaalde plaats hoeft niet heilig te zijn, maar als er dan aantasting optreedt, moet compensatie worden afgedwongen. en dit moet niet allen voor Europees belangrijke gebieden tellen, maar ook voor “gewonere’ natuur dichtbij huis. We moeten zeehonden en edelherten koesteren als economische factor voor toerisme en recreatie. en datzelfde geldt ook in sterke mate voor landschappelijke kwaliteit, die in de natuurwet geen aandacht en bescherming krijgt. Een goede borging door de overheid legt hiervoor de basis, die echter ontbreekt in de Natuurwet.

(2) voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
Verre van dat. Ten eerste is onduidelijk waartoe de natuurwet lijdt: wat is eigenlijk het te bereiken natuurdoel, wat willen we in stand houden en ontwikkelen, en wat is de onderbouwing dat daarvoor deze wet nodig is?
Ten tweede is een duidelijk omschrijving nodig voor wenselijke populaties – minimaal of maximaal - en hoe maatschappelijke organisaties dit gezamenlijk gaan invullen, voordat er eventueel geschoten of geoogst kan worden. bij grote aantallen met overlast, zoals ganzen, mag er best ingegrepen worden om de schade terug te brengen, maar dan wel met een goed doordachte aanpak, zie bijv. G7/8 voor zomerganzen.


(3) Heeft u verder nog opmerkingen?
Nogmaals: De overheid moet bouwen aan combinaties van economie en natuur, in plaats van dit weer af te breken. waar kan de natuur de economie versterken (toeristische waarde, gezondheidswaarde, verantwoorde oogst van natuurproducten), en waar kan de economie de natuur versterken (economische ontwikkeling laten meebetalen aan natuurontwikkeling).