wet natuur

Reactie

Naam Drs. MAA Reijnders
Plaats Zevenhoven
Datum 3 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
1. De balans tussen economie en ecologie slaat tot nu toe nog altijd door naar economie. Graag zou ik daarin verandering zien. Een goede ecologische structuur is bijv. prima mogelijk als landbouw en veeteelt een kleine strook langs hun land beschikbaar stellen voor zgn. groenwegen tussen natuurgebieden. Afschaffen van intensieve veeteelt en meer biologische landbouw zouden ook prima in dit kader passen; kwaliteit en geen kwantiteit. Het afschaffen van intensieve veeteelt brengt het voordeel met zich mee dat we ook geen mestoverschot meer hebben en er niet onnodig vlees wordt geproduceerd dat dan weer niet door de keuring komt en verbrand moet worden. De export zal daardoor wat teruglopen, maar in bijv. Duitsland, Frankrijk en Italië kunnen ze ook prima zelf vee houden. Gekeken moet wel worden naar evt. subsidie voor het ombouwen van deze bedrijven, daar er niet verwacht mag worden dat mensen die hun hele leven hard werken en zelf voor pensioen/ziektekosten e.d. moeten zorgen, deze verbouwing geheel zelf moeten bekostigen. Bovendien is destijds ook subsidie verstrekt om om te gaan naar intensieve veeteelt, dus omgekeert lijkt het mij ook netjes dat nu te doen.
2. Hier heb ik persoonlijk geen kijk op, aangezien ik daar geen enkele ervaring mee heb. Helaas is het wel vaak zo, dat de wet dan weer zo gedraaid kan worden dat er toch maar weer een stukje natuurgebied wordt opgeofferd voor het grote geld. Daar moet geen mogelijkheid meer toe bestaan.
3. Dat het nationale en internationale natuurbeheer meer gekoppeld gaat worden lijkt me prima. Wel moeten we ervoor uit gaan kijken dat er niet gedacht wordt dat bepaalde natuur wel genoeg aanwezig is in Europa en dat het dus niet meer in NL hoeft voor te komen. We moeten zeker onze eigen natuurgebieden blijven behouden, anders zijn we straks vooral een producerend land en kunnen we voor wat natuur naar de 'buren'.