wet natuur
Reactie
Naam | dr B.A. Nolet |
---|---|
Plaats | Vught |
Datum | 18 november 2011 |
Vraag1
(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
(1) De voorgestelde wet gaat er ten onrechte van uit dat de ecologie de verstorende factor is in de balans met de economie. En dat de ecologie daarom maar minder bescherming zou behoeven: alleen beschermen wat internationaal wordt bedreigd en beschermende regels schrappen en vervangen door een zorgplicht. Het tegendeel is echter het geval: het is de economie die de balans met de ecologie bedreigt. De natuur kan zelf niet voor haar belangen opkomen en heeft bescherming nodig tegen de sterke economische belangen als daar zijn: oprukkende bebouwing, industrie, infrastructuur, megastallen etc.
(2) De zorgplicht zal in de praktijk niet blijken te werken, omdat de aantastingen van de natuur vaak al zullen hebben plaatsgevonden, zodat men zich voor een voldongen feit gesteld ziet. Keer op keer zal blijken dat men dan niet bereid is om de onnodig grote economische schade te dragen, die het terugdraaien van de aantastingen met zich meebrengt. Kortom, natuuraantastingen zullen voorkomen moeten worden. Het huidige instrumentarium van regelgeving is daar beter voor toegerust dan de voorgestelde zorgplicht.
(3) Biodiversiteit kan zich op verschillende schaalniveau’s manifesteren, bijvoorbeeld op de schaal van Europa, van Nederland, een provincie of van een natuurgebied binnen die provincie. Door nu zo sterk te focussen op de bescherming van soorten die in internationale verdragen voorkomen (en die veel vaker niet dan wel lokaal zullen voorkomen), beschermt men alleen de biodiversiteit op het hoogste (Europese) schaalniveau. Hiermee wordt een onaanvaardbaar risico gelopen dat de biodiversiteit op lokaal niveau (het niveau dat het publiek ervaart) ernstig wordt aangetast en bedreigd.