wet natuur

Reactie

Naam Drs JH (Jan) Beekman
Plaats Abcoude
Datum 18 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
1. De balans wordt hevig verstoord doordat de natuurbelangen van ons en onze kinderen ondergeschoffeld worden zgn ten gunste van economische ontwikkeling. Maar alle investeringen en kansen die er voor ondernemers bij natuurgebieden liggen, dreigen nu verloren te gaan door deze visieloze nieuwe wet, en de natuur is daarvan de dupe.

2. Duidelijk bedacht/gestimuleerd door een niet zo slimme staatssecretaris met een agrarisch achtergrond. Een uitgebreide EHS is noodzaak voor het halen van nationale en Europese natuurdoelen. Laat Brussel deze staatssecretaris en de gehele regering aub onmiddelijk op de vingers tikken en Nederland zware sancties opleggen. Als mijn belastinggeld daarvoor gebruikt moet worden, soît.

3. Er is op dit moment al een redelijke balans dankzij goede wet- en regelgeving, die in de praktijk ook bijzonder goed uitvoerbaar is. Alleen moeten ondernemers de wet serieus nemen en natuuraspecten tijdig, dwz vroeg in de planvorming meewegen. Het janken over vertraging is volstrekt onterecht, iedere Nederlander hoort de wet te kennen en ernaar te handelen. Ik spreek uit gedegen, dagelijkse praktijkervaring. Overigens laat de handhaving ernstig te wensen over. Met de nieuwe natuurwet dreigt veel van wat wij hier in de afgelopen decennia bereikt hebben verloren te gaan. En je kan oorspronkelijke natuur maar één keer kapot maken, daarna krijg je het nooit meer terug. En het bovenmatig bezuinigen/stoppen van rijksfinanciering ten behoeve van natuurbeheer is eveneens een blunder. Korte termijn politieke belangen mogen de lange termijnvisie en ingezette beleidslijnen ten aanzien van het voortbestaan van ons gezamenlijk erfgoed cq natuur nooit teniet doen. Over vijf tot tien jaar zullen belangrijke, voor Nederland kenmerkende natuurgebieden en cultuurlandschappen zodanig overwoekerd zijn dat ook deze als verloren beschouwd kunnen worden. En dat weet een boer heel goed, heer Bleker! Denk na, laat u informeren door deskundige natuurmensen en schaam u dat u deze maatregelen wilt treffen!