wet natuur

Reactie

Naam ir. P. 't Jong
Plaats Bellingwolde
Datum 11 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
(1) Nee. De balans in Nederland is altijd al onevenredig zwaar naar de kant van de economie doorgeslagen. Nergens in Europa of zelfs in de wereld zijn landschap en natuur zo ernstig aangetast als in Nederland, zoals bijvoorbeeld bij de ruilverkavelingen in de jaren '60 en '70. De laatste 10 - 20 jaar was er gelukkig ook weer vooruitgang voor natuur en landschap. Door deze nieuwe natuurwet is er een gerede kans op opnieuw grote verslechteringen. De intrinsieke waarde van de natuur en het belang van natuur en landschap voor welzijn en gezondheid van de mens wordt door dit kabinet en deze wet niet onderkend.
Bovendien zijn de economische keuzes ook niet passend voor een drukbevolkt land als Nederland, zoals intensieve landbouw en Nederland Transportland. Dergelijke onverantwoordelijke economische keuzes vragen juist om nog steviger bescherming van gezondheid van mensen en van de schaarse resterende natuur.
(2). Nee. Er valt nu een gat tussen Europsese regelgeving en de lokale situatie. Zijn er werkelijk geen landschapstypen en soorten die eigen zijn voor Nederland en die we willen beschermen, ook als bijvoorbeeld een diersoort niet Europees is beschermd of direct in het voortbestaan wordt bedreigd? Doordat hier een voor Nedeland leidende visie op ontbreekt, ontstaat grote onduidelijkheid en kan op lokaal niveau wildgroei ontstaan. Landschapstypen en soorten houden zich bovendien niet aan provinciegrenzen. Provincies zullen hun beleid dus ook weer onderling moeten afstemmen. Dat geeft weer extra onduidelijkheid en ambtelijke inzet.
(3) Het is bijzonder teleurstellend dat het kabinet met deze wet blijk geeft van een tekort schietende visie op natuur en landschap. Nu al is duidelijk dat de 21e eeuw de eeuw van de 'bio sciences' wordt. Zelfs nu in 2011 is al een ongeëvenaarde schat aan kennis van deze levende planeet beschikbaar. Ook is duidelijk dat de mens niet leeft in overeenstemming met de draagkracht van de planeet en de ecologische randvoorwaarden. Helaas heeft dat niet alleen een verwoestend effect op de natuurlijke ecosystemen, maar ook op de mens zelf. De obesitasepidemie en andere welvaartsziekten maken duidelijk dat eenzijdige fixatie op economie en welvaart ten opzichte van welzijn en gemeenschapszin uiteindelijk de mens geen goed doen. Het kabinet negeert de kennis en het inzicht dat op dit moment al beschikbaar is en komt in de 21e eeuw met een 19e-eeuwse (gebrek aan) visie op natuur en landschap.