wet natuur

Reactie

Naam St. WOG/ Ver. Vrienden v.h. Gaasperplaspark (W.G. Meyer Ricard)
Plaats Amsterdam Zuidoost
Datum 17 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
Namens St. Wijkoverleg Gaasperdam/Werkgroep Gaasperdam Groen en de Vereniging Vrienden van het Gaasperplaspark maken ondergetekenden enkele opmerkingen n.a. van uw wetsontwerp Natuur en de gestelde vragen.
Vanaf eind 19e eeuw zetten grote natuurkenners en vooral educators zoals Jac. P. Thijsse en Eli Heimans zich in om mensen te tonen en zelf te laten beleven hoe fraai hun eigen omgeving was, hoe belangrijk om te behouden. Tot dan waren er maar weinigen die dat zagen of zich konden veroorloven daar aandacht aan te besteden. Steeds meer mensen sloten zich zich aan, de grote natuurbeschermingsorganisaties werden opgericht. Pas na de komst van de educatie-organisaties en later de uiteenlopende actieclubs, maar vooral ook door de ervaringen met zowel de milieurampen en de toenemende vrije tijd en recreatiebehoeften. kwam de zo broodnodige bewustwording op gang bij het "grote publiek". Niet alleen trok men er massaal op uit, men wilde ook weten wat daar allemaal groeide, bloeide, leefde en sneefde, men bleek ook geïnteresseerd in de mensen die in dat landschap werkten.
Inmiddels werd beseft dat de natuurgebieden niet meer konden worden beschermd door er een hek omheen te zetten, maar door ze in samenhang en in verbinding met andere gebieden te behouden.
Mensen bleken nu ook op veel grotere schaal ook meer te willen weten van de samenhang tussen de natuur, de natuurgebieden, en zich er zelf voor in te zetten. De massamedia droegen hier zeker aan bij.
Ook het bedrijfsleven heeft inmiddels, vanuit allerlei meer of minder te waarderen motieven, het "groene leven", het "gezonde leven" , omarmt .
Groeperingen die vroeger fel tegenover elkaar stonden werken nu, althans voor een deel, samen.
Nu dat natuur- en milieubesef dus veel breder is geworden en groeiende is, maakt vragen naar bijvoorbeeld een balans "tussen ecologie en economie" dezelfde irritatiegevoelens los als Thijsse zo vaak ook ervoer. Ecologie en economie staan niet naast elkaar, de natuur is de basis en bron van alles, ook van wat de mens op deze aarde ontwikkelt en verricht, zoals de economie.
Waarom moet een natuurwet zorgen voor een balans (terwijl alles wat in die ruim 100 jaar is bereikt in onbalans wordt gebracht en wordt afgebroken?). - Elk voorstel is altijd uitvoerbaar, maar of je dat moet doen is een heel andere vraag, Onze organisaties zeggen hierop duidelijk "Nee!". - Om dieper in te gaan op de vele oorstellen laat de tijd niet toe, Wij verwijzen daarvoor graag naar anderen!