wet natuur

Reactie

Naam Peter van Hoeflaken
Plaats Apeldoorn
Datum 18 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
(1) De balans tussen ecologie en economie slaat naar de verkeerde kant door. Nederland is dichtbevolkt en gaat op dit moment door een economisch dal. Maar dat is geen reden om de economie meer gewicht te geven dan de ecologie. Een goed natuurbeleid kan juist bijdragen aan de economie. Het vestigingsklimaat kan verbeteren als de omgeving prettiger is. Recreatie kan groeien bij een goed natuurbeleid. Bepaalde landbouwbedrijven hebben een hogere opbrengst als de bijenstand beter is. En als het economisch slecht gaat kunnen mensen kiezen voor binnenlandse vakanties in een natuurlijke omgeving. Monumenten die eeuwenlang op een bepaalde manier beheerd zijn, kunnen volgens dit voorstel de bescherming verliezen, waardoor iets kan verdwijnen, wat nooit meer terug te krijgen is. Verdwijnt een soort, dan is het voorgoed weg. In het huidige voorstel is alle bescherming voor amfibieën, reptielen, vissen, insecten en andere ongewervelden verdwenen. Dit is onacceptabel. Een goede natuurbescherming draagt direct bij aan een goed leefklimaat. Dit heeft een uitstralingseffect. Ik kan in mijn tuin (in de stad) genieten van vogels die daar alleen komen omdat vlakbij een natuurgebied ligt. Dit is in het hele land nodig. Het huidige voorstel biedt daarvoor te weinig bescherming.
(2) Het wetsvoorstel is niet duidelijk en uitvoerbaar. Het is nog maar de vraag of het aan de Europese normen voldoet, terwijl aan de andere kant provincies en gemeenten worden belast met taken die een landelijk belang hebben.
(3) In de jaren ’80 kwam er veel aandacht voor de das. Dankzij een gerichte bescherming gaat het nu beter met de das. Maar wat in zo’n korte periode is bereikt, kan ook weer teniet worden gedaan. Er zijn meer voorbeelden van successen van natuurbeheer en natuurontwikkeling. Dat is heel mooi. Het betekent dat het werkt. Dan moet de conclusie zijn dat het moet worden voortgezet. Dankzij een goed beheer en een aantal succesvolle natuurontwikkelingsprojecten zien we dat we op de goede weg zijn. Laten we op die weg blijven en niet afdwalen naar de economische snelweg. In het huidige voorstel verliezen o.a. de das, boommarter, vliegend hert, verschillende slangen, hagedissen, kikkers, padden en salamanders hun bescherming. Hierdoor zal onze natuur sterk verarmen. Het vrijgeven van de jacht op bijvoorbeeld edelherten en wilde zwijnen is ook een grote fout. Voor grote dieren is landelijk beleid nodig. Met het voorstel dat er nu ligt, zal de leefbaarheid in Nederland sterk achteruitgaan.