wet natuur

Reactie

Naam dhr. ir. R. Snijders
Plaats Horn
Datum 3 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
1) Ik ben van mening dat de voorliggende conceptwet de balans tussen ecologie en economie nóg verder doet doorslaan in de richting van economie dan voorheen reeds het geval was. De ecologie wordt hiermee ernstig ondergeschikt gemaakt aan de economie, en de rechtsbescherming van ecologische waarden wordt hierdoor ernstig ondermijnd. Het behoud van de weinige natuur die wij in Nederland hebben weten te behouden komt hiermee op losse schroeven te staan, hetgeen ikzelf, en met mij vele miljoenen Nederlanders, ontoelaatbaar vindt.

Daarnaast wil ik er op wijzen dat "de economie" niet verward dient te worden met de landbouwsector. Mijn indruk is dat het ministerie van EL&I, onder aanvoering van staatssecretaris Bleker, deze twee zaken vaak weet te verwarren. De lanbouw is een sector die in Nederland slechts een zeer beperkte bijdrage levert aan het BBP. Tel daarbij op dat de landbouwsector met afstand de meeste overheidssubsidies ontvangt dan komt men tot de conclusie dat de bijdrage van de landbouwsector aan de economie verwaarloosbaar klein is, of sterker nog, dat er fors geld bij moet. Agrariërs zijn niet meer of minder dan veredelde steuntrekkers welke enkel het hooft boven water kunnen houden dankzij het feit dat hen door onze overheid onevenredig veel van ons zuurverdiende belastinggeld wordt toebedeeld.

Mijn stellige opvatting is dat dit zuurverdiende belastinggeld beter besteed kan worden voor de ontwikkeling en het behoud van onze natuur. Natuur werkt eveneens als een economische motor, naast duidelijk zichtbare inkomsten als tourisme, stijging van vastgoedprijzen nabij natuurgebieden etc. zijn er vele minder zichtbare cq meetbare effecten. Denk hierbij aan gunstige effecten op de volksgezondheid (= minder ziekteverzuim) en regulatie van waterkwantiteit en kwaliteit.

Kortom, het is hoog tijd om de balans tussen economie en ecologie terug te brengen. Dit zal echter niet lukken met de momenteel voorliggende wet.