wet natuur

Reactie

Naam Bureau De Knotwilg (drs. M Jellema)
Plaats Elst GLD
Datum 18 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
ad 1.
de voorgestelde wijzigingen dragen waarschijnlijk wel bij aan versterking economie maar doen dit zonder rekening te houden met de extra belasting voor natuur. Vanuit andere, minder traditionele en daardoor minder gemakkelijke, uitgangspunten geredeneerd kan ook economische groei bereikt worden zonder natuurschade. De ecosysteemdiensten waaraan onder andere op ELI op gestudeerd wordt kunnen een stap deze kant op zijn. Natuur is een bron voor alle groei, haar te veel schade toebrengen, uitputten vormt een belemmering voor toekomstige groei.

ad 2. vast wel uitvoerbaar, minder regels is makkelijker werken. maar door economisch belang boven alles te laten gaan, wordt zoals eerder gezegd de toekomst op het spel gezet. Concreet gesproken worden Europese afspraken niet nageleefd. Veel werk voor natuurbehoud wat al is gedaan, wordt weggegooid. Vernielen is makkelijk, herstellen absoluut niet. Verloren ecosystemen bloeien niet snel meer op, een verloren ecologisch evenwicht is een stap terug voor de aarde als drijvende kracht achter alles, ook economische groei.

ad 3.
Natuur terugbrengen tot de Natura 2000 gebieden ontkent dat ook binnen het overige landschap veel natuurwaarden van belang zijn. Door gemaakte afspraken niet na te leven toont de overheid zich een zeer onbetrouwbare partner, neem het niemand kwalijk als de weerzin tegen overheid en politiek toeneemt. U werkt het zelf in de hand.
Gezien de slechte staat waarin Nederlandse natuur verkeert, vergeleken met omringende landen is een extra inspanning op zijn plaats, niet het afbreken van natuurbeheer. Nederland is gelukkig maar een klein stukje op de grote wereld, maar ook op dit kleine stukje is van belang om de waarde van de dragende kracht van ons allen, de natuur, te onderkennen te behoeden voor uitbuiting. De Nederlandse delta is te uniek om te teren op wat aan natuur overblijft in andere landen.