wet natuur

Reactie

Naam MSc G. Dommerholt
Plaats Nijverdal
Datum 18 november 2011

Vraag1

(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?
(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
Algemeen: Onze schaarse natuur is van elke Nederlander. Het gaat niet aan om daar selectief in te shoppen: niet door jagers, niet door volksvertegenwoordigers en dus ook niet door een staatssecretaris, want dat zijn immers maar passanten. Juist van een partij als het CDA zou je een principieel standpunt ("rentmeesterschap") verwachten ten aanzien van voor- en nazorg van natuur die zichzelf immers niet kan beschermen. Dat direct heel instrumenteel naar het wetgevingsinstrument wordt gegrepen is onbegrijpelijk en dat dit afbraakbeleid ons jaren terugwerpt is asociaal. Bleker zou met name moeten luisteren naar "zijn eigen CDA-commissie" o.l.v. van Jacobine Geel die heel terecht stelt dat een samenleving pas kan functioneren als niet alleen, of niet in eerste instantie, naar economisch gewin wordt gekeken!

En dan nu de antwoorden op de vragen:
1) Nee. Het voorstel voor de nieuwe Natuurwet voorziet in veel minder bescherming voor vogels en andere natuurwaarden in Nederland. Het laat alle nationale ambities voor natuurbescherming vallen.
(2) Nee, Het wetsvoorstel creëert op veel punten meer onduidelijkheid voor burgers, bedrijfsleven, en bestuurders. Verschillende passages in de wet kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd.
(3) A. Het aantal bejaagbare vogelsoorten wordt uitgebreid met grauwe gans, kolgans en smient. Soorten waar Nederland een internationale verantwoordelijkheid voor draagt. Deze soorten moeten niet als bejaagbare soorten worden aangewezen.
B. Het wetsvoorstel moet aangepast worden om te verzekeren dat alle natuurgebieden in Nederland de bescherming krijgen die zij verdienen.
C. De afgewogen natuurbescherming die de afgelopen 100 jaar in Nederland tot stand is gebracht met een gezamenlijk draagvlak bij zowel politiek links en rechts, particulieren en overheid, boeren en beschermingsorganisaties - dreigt door deze wet bij de schroothoop gezet te worden.