Wijziging Bouwbesluit 2012 BENG 2020

Reactie

Naam Trecodome (ir. J.M. (Chiel) Boonstra)
Plaats Roosendaal
Datum 2 maart 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op het hele besluit inclusief nota van toelichting.
De voorgestelde BENG eisen zijn niet te toetsen aan maatschappelijk meetbare grootheden:

BENG1 sluit niet aan op het energiegebruik dat netbeheerders jaarlijks rapporteren. De getalsmatige norm voor de energiebehoefte van gebouwen in BENG is niet transparant, omdat ventilatie in BENG1 buiten beschouwing blijft.
- De voorgestelde limiet van 70 kWh/m2 mist elk gevoel van urgentie bij het aanpakken van de CO2 emissie in de gebouwde omgeving.

BENG2 en BENG3 rekent met duurzame energie opwekking die niet in het onderhavige gebouw wordt gebruikt. Zo telt alle opgewekte energie door zonnepanelen op een gebouw volledig mee. Ondanks dat een groot deel van de duurzame energie in de zomer wordt geexporteerd naar het net. In de winter importeert een gebouw met zonPV gewoon stroom uit het net. De emissie of de primaire energie die met ingekochte energie is gemoeid blijft zo buiten beschouwing.
- Innovaties zoals energie-opslag in batterijen en waterstof worden in BENG2 niet gewaardeerd. De BENG indicatoren zullen met inrekening van energieopslag niet meer werken. Feitelijk is de methodiek al achterhaald voor die is ingevoerd.

De PEF (primaire energiefactor) is gebaseerd op aannames voor de ontwikkeling van duurzame energie buiten het gebouw, in plaats van op gerealiseerde emissiecijfers. Hier past een fundamenteel bezwaar: voor alle technieken in de BENG geldt dat met actueel aantoonbare waarden moet worden gerekend.
- Het huidige aanvechtbare voorstel van een PEF van 1,45 in combinatie met het volledig ‘salderen’ van duurzame energie leidt bovendien tot het risico van toename van de CO2 emissie in de gebouwde omgeving. Toepassing van elektrische verwarming met een COP van 1,0 laat zich recht rekenen in voorgestelde methodiek.

Per saldo is het advies aan BZK om de invoering van de BENG op te schorten totdat een maatschappelijk sluitende methodiek is ontwikkeld. Voor de korte termijn biedt de huidige EPG methodiek met exact dezelfde parameters als de BENG methodiek voldoende instrumentarium om nogmaals een aanscherping te doen, gericht op het verder verlagen van de CO2 emissie in de gebouwde omgeving.

Bijlage