Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Meppel
Datum 7 maart 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik vind dit een goed voorstel, omdat het aansluit op het wetsvoorstel voor het verplichten van een vertrouwenspersoon. Echter snap ik niet zo goed waarom dit twee aparte wetsvoorstellen zijn. Het zou een samenvoeging moeten zijn, omdat beide instrumenten elkaar goed aanvullen.

Een gedragscode dient als minimale basis om de sociale veiligheid binnen een werkomgeving te bevorderen. Het moeten gedragsregels worden die zijn geformuleerd op basis van de belangen van werknemers en werkgever. Voordat een gedragscode geschreven wordt is het van belang dat beide partijen inbrengen wat zij binnen de organisatie gewenst en ongewenst gedrag vinden. Het moet gezamenlijk gedragen worden, anders gaat het niet werken.

Een gedragscode is ontzettend belangrijk, omdat medewerkers hier simpelweg op terug kunnen vallen als een situatie de-escaleert, het is een handvat wat men kan gebruiken om elkaar aan te spreken. Een open aanspreekcultuur is namelijk één van de belangrijkste factoren voor een positieve werkcultuur. Hoe sneller men problemen bespreekbaar maken, hoe minder escalatie.

Een vertrouwenspersoon moet als aanvulling dienen voor deze gedragscode. Iemand moet deze gedragscode uitdragen binnen de organisatie en mensen hierover informeren en inspireren, een vertrouwenspersoon kan hier een mooie rol in vervullen.