regeling tot wijziging van de Warmteregeling
De consultatie heeft betrekking op een voorgestelde wijziging van de Warmteregeling (Regeling van 4 september 2013, nr. WJZ/13132689, houdende uitvoering van het Warmtebesluit en de Warmtewet).
Consultatie gegevens
Publicatiedatum | 15-09-2014 |
---|---|
Einddatum consultatie | 13-10-2014 |
Status | Resultaat gepubliceerd |
Type consultatie | Ministeriële regeling |
Organisatie | Ministerie van Economische Zaken |
Onderwerpen | Overige economische sectoren |
Publicatie reacties
Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.
Doel van de regeling
In de Warmteregeling worden referentiewaarden vastgesteld die nodig zijn voor de bepaling van de maximumprijs van de levering van warmte. De regeling geeft hiermee uitvoering aan het Warmtebesluit dat de elementen en wijze van berekening beschrijft voor de maximumprijs. De maximumprijs (ook wel de Niet Meer Dan Anders-prijs) wordt jaarlijks door de Autoriteit Consument & Markt vastgesteld.
Doel van de wijziging van de Warmteregeling is om de referentiewaarden voor de bepaling van de vaste en variabele kosten van de maximumprijs in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie van 2014.
- Verslag over de resultaten van de consultatie
Resultaten en bevindingen van de consultatie
- Concept regeling
Regeling tot wijziging van de Warmteregeling
- Grondslag Warmtewet Bron: wetten.overheid.nl (externe site)
- Grondslag Warmtebesluit Bron: wetten.overheid.nl (externe site)
- Te wijzigen regeling Warmteregeling Bron: wetten.overheid.nl (externe site)
- Ontwerp toelichting
Regeling tot wijziging Warmteregeling - Toelichting
Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Zakelijke en particuliere consumenten van warmte, leveranciers en producenten van warmte, woningbouwcorporaties, woningbezitters, projectontwikkelaars, etc.
Verwachte effecten van de regeling
De Warmtewet beoogt een transparante en eenvoudige tariefstructuur, met bescherming van de gebonden warmtegebruiker. Het Warmtebesluit en de bijbehorende ministeriële regeling vormen de uitvoeringsregelgeving van de Warmtewet.
Doel van de consultatie
Betrokkenen informeren over en betrekken bij de wijziging van de Warmteregeling. De gelegenheid wordt geboden om een reactie te geven op het gehele ontwerp van de wijziging van de Warmteregeling. Bij het opstellen van dit ontwerp is gebruik gemaakt van een rapportage van het Nationaal Expertise Centrum Warmte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het Nationaal Expertise Centrum Warmte heeft de referentiewaarden gemonitord en in de rapportage voorstellen gedaan om de referentiewaarden aan te passen. De rapportage is hieronder tevens bijgevoegd. Bij de totstandkoming van de te consulteren regeling zijn belanghebbenden gevraagd om inbreng te leveren en zijn gesprekken gevoerd met verschillende deskundigen, waaronder de Autoriteit Consument & Markt en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Mede naar aanleiding van reacties van marktpartijen op genoemde rapportage wordt nog nader onderzoek gedaan naar een drietal referentiewaarden, te weten de jaarlijkse meerkosten van elektrisch koken, het gemiddeld opwekrendement voor ruimteverwarming en het gemiddeld warm tapwaterrendement. Inmiddels is het nader onderzoek naar referentiewaarde betreffende de jaarlijkse meerkosten van elektrisch koken afgerond. De notitie met de onderzoeksresultaten is hieronder bijgevoegd. Ook het nadere onderzoek naar het rendement van de HR-ketel is inmiddels afgerond. De definitieve rapportage is ook hieronder bijgevoegd.
De onderzoeksresultaten worden meegenomen bij het vaststellen van de definitieve herziene regeling.
Op welke onderdelen van de regeling wordt een reactie gevraagd
Reacties zijn mogelijk op de gehele regeling en bijbehorende toelichting.