Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam I Jongmans
Plaats Roosendaal
Datum 28 augustus 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Dit wetsvoorstel gaat mij veel te ver als het gaat om privacy en de bescherming van mijn persoonlijke levenssfeer.
Wat te denken van bijvoorbeeld:

Artikel 42
"De artikelen 1, eerste, tweede en derde lid, en artikel 2, eerste lid, laatste volzin, van de Algemene wet op het binnentreden zijn niet van toepassing. Onze betrokken Minister of namens deze het hoofd van een dienst is bevoegd tot het geven van een machtiging als bedoeld in artikel 2 van de Algemene wet op het binnentreden."

Dit houdt in dat de Minister of zelfs het hoofd van een dienst zichzelf en zijn dienst toestemming kan geven een woning binnen te treden. Hiermee wordt de 'Algemene wet op het binnentreden' alsook de Grondwet artikel 12 omzeild. Een zeer kwalijke zaak.

Meewerken aan het afstaan van privécommunicatie en/of ontsleutelen van communicatie is verplicht. Op welke gronden de diensten zich toegang menen te moeten verschaffen tot al mijn communicatie is niet duidelijk.
De diensten voeren geen "opsporingstaken" uit. Ik kan mij dus ook niet beroepen op het recht van een verdachte niet aan zijn eigen veroordeling te hoeven meewerken. Ik kan formeel immers niet verdacht zijn.

Echter in Artikel 52/53 komt de aap uit de mouw:
"Indien bij de verwerking van gegevens door of ten behoeve van een dienst blijkt van gegevens die tevens van belang kunnen zijn voor de opsporing of vervolging van strafbare feiten, kan daarvan door Onze betrokken Minister of namens deze het hoofd van de dienst schriftelijk mededeling worden gedaan aan het daartoe aangewezen lid van het openbaar ministerie."

Wat voor truc is dit! Ik word onderzocht, ben geen verdachte want AIVD/MIVD heeft geen opsporingsbevoegdheid, maar mijn verplicht afgestane gegevens kunnen later wel in een strafrechtelijk onderzoek tegen mij gebruikt worden. Met een omweg werk ik zo mee aan mijn eigen veroordeling.

Ik vind dat het sleepnet moet verdwijnen en het briefgeheim uit de Grondwet op alle huidige en toekomstige communicatiemedia moet
worden toegepast: "Het briefgeheim is onschendbaar, behalve, in de gevallen bij de wet bepaald, op last van de rechter."

[de rest van mijn commentaar staat in de PDF]

Bijlage