Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2732 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging Wet kinderopvang in verband met invoeren meldplicht

    We weten nu niet hoeveel ernstige veiligheidsincidenten er gebeuren in de kinderopvang. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat houders van kinderopvanglocaties en gastouders ernstige incidenten zo snel mogelijk doorgeven aan de toezichthouder. Hierdoor krijgt de toezichthouder betere informatie. Ook krijgt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een beter idee hoeveel ernstige incidenten er plaatsvinden en de oorzaak hiervan. Deze maatregel zorgt ervoor dat de kwaliteit en veiligheid van kinderopvang verbeterd wordt.

  • Wijziging van de Mediawet 2008 door verlaging van de rijksmediabijdrage

    In de Voorjaarsnota 2023 is besloten om de rijksmediabijdrage vanaf 2025 met € 24,3 miljoen en vanaf 2029 met € 13 miljoen te verlagen. De rijksmediabijdrage is het bedrag dat de overheid uit belastinggeld beschikbaar stelt om de publieke mediaopdracht te kunnen betalen en uitvoeren. Dit besluit is genomen omdat de overheid geld nodig had om de kosten van belangrijke dossiers te kunnen betalen. Ook is in de Voorjaarsnota 2023 besloten dat de landelijke publieke omroep de kans krijgt om meer geld via reclames te krijgen zodat de verlaging gecompenseerd kan worden.

  • Wijziging Besluit handel in emissierechten

    Dit betreft een wijziging van het Besluit handel in emissierechten in verband met de uitbreiding van gereglementeerde activiteiten die onder het emissiehandelssysteem vallen. Dit vergroot de uitvoerbaarheid van het ETS2.

  • Schorsende werking beroep Dublinzaken

    Door dit voorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 wordt in Dublinzaken aan het beroep in eerste aanleg tegen het overdrachtsbesluit automatisch schorsende werking toegekend. Hierdoor schort een voorlopige voorziening in hoger beroep weer in alle gevallen de overdrachtstermijn in Dublinzaken op. Dit betekent dat in minder zaken de overdrachtstermijn zal verstrijken en dit dus in minder gevallen in de weg zal staan aan een overdracht naar de lidstaat die de asielaanvraag moet behandelen. 

  • Wijziging Meststoffenwet in verband met de maximale mestproductie

    Dit wetsvoorstel stelt een aantal wijzigingen van de Meststoffenwet voor in verband met de implementatie van de derogatiebeschikking. Op 30 september 2022 heeft de Europese Commissie (EC) aan Nederland derogatie verleend van de maximale gebruiksnorm van 170 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest in de Nitraatrichtlijn. Hieraan heeft de EC voorwaarden verbonden, onder meer over de maximale hoeveelheid dierlijke mest die op nationaal niveau geproduceerd mag worden. De nationale mestproductie mag vanaf 2025 niet hoger zijn dan respectievelijk 440,0 miljoen kg stikstof en 135,0 miljoen kg fosfaat (niveau mestproductie 2020 minus ca. 10%). Met dit wetsvoorstel wordt dit in nationale wetgeving geïmplementeerd (wijziging nationale mestproductieplafond) en worden ook de sectorale plafonds daarmee in lijn gebracht.

  • Uitwerking vergunning- en meldplicht handelingen poliovirus

    Er komt een vergunningplicht en meldplicht voor faciliteiten en instellingen die handelingen verrichten met poliovirus(materiaal). Beide plichten moeten worden uitgewerkt in lagere regelgeving via een wijziging van het Besluit publieke gezondheid (AMvB) en een wijziging van de Regeling publieke gezondheid (ministeriële regeling). 

  • Wijziging Paspoortuitvoeringsregelingen i.v.m. aanwijzing nieuwe grensgemeenten en extra RAAS-identificatiekaarten voor BZ

    Met deze wijziging worden twee aanpassingen doorgevoerd. De eerste aanpassing zorgt ervoor dat mensen bij meer grensgemeenten terecht kunnen als ze een Nederlands reisdocument willen aanvragen maar niet in Nederland wonen. De tweede aanpassing zorgt ervoor dat medewerkers bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken meer identificatiekaarten mogen gebruiken om in te loggen in het systeem waarmee reisdocumenten worden aangevraagd.

  • Wijziging Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden (alternatieven chemische gewasbeschermingsmiddelen)

    Met dit wijzigingsbesluit wordt in het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden een grondslag opgenomen om bij ministeriële regeling het gebruik van alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen te kunnen verplichten. Het gaat daarbij onder meer om alternatieven voor het toepassen van glyfosaathoudende middelen voor het doodspuiten van grasland, groenbemesters en vanggewassen. De alternatieven dienen te voldoen aan de criteria noodzakelijkheid, evenredigheid en geschiktheid.

  • Wet invoering rouwverlof

    Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een basis voor rouwverlof in de wet wordt vastgelegd. Hierdoor krijgen werknemers recht op vijf betaalde verlofdagen in gezinssituaties met minderjarige kinderen waarbij één van de ouders of een minderjarig kind is komen te overlijden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de begeleiding en ondersteuning van rouwende werknemers. 

  • Wijziging Regeling periodieke registratie Wet BIG (orthopedagoog-generalist en klinisch technoloog)

    In 2020 zijn twee nieuwe beroepen opgenomen in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG): de orthopedagoog-generalist en de klinisch technoloog. Net als voor iedere BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaar geldt voor deze twee beroepen een verplichting tot periodieke registratie. De beroepsbeoefenaar moet iedere vijf jaar laten zien dat deze beschikt over voldoende recente deskundigheid door praktijkervaring (werkervaringseis) of scholing (scholingseis). Voor de twee nieuwe beroepen geldt deze verplichtig vanaf 1 maart 2023. In deze wijzigingsregeling worden eisen voor scholing gesteld voor periodieke registratie. Verder worden bepaalde werkzaamheden aangewezen die als gelijkgestelde werkzaamheden voor de werkervaringseis gelden (bijvoorbeeld het geven van onderwijs binnen het vakgebied).