Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2674 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wetsvoorstel versterking rechtsbijstand in het strafproces

    Dit wetsvoorstel legt verschillende uitbreidingen van het recht op kosteloze rechtsbijstand in strafzaken in de wet vast. Het gaat onder andere om rechtsbijstand voor verdachten wiens zaak met een strafbeschikking wordt afgedaan en zowel minderjarige als kwetsbare meerderjarige verdachten die zich in vrijheid bevinden en worden uitgenodigd voor een verhoor op het politiebureau. Voor een deel wordt dit in de praktijk al toegepast. Daarnaast voert het wetsvoorstel een aantal procedurele wijzigingen door die het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand in strafzaken beter uitvoerbaar maken voor de betrokken organisaties.

  • Wijziging van de Regeling Wet kinderopvang in verband met verlenging van de verruimde inzet van beroepskrachten in opleiding

    Vanwege de werkdruk en de personeelstekorten in de kinderopvang is sinds 1 januari 2022 de mogelijkheid tot het inzetten van beroepskrachten in opleiding verruimd van 33 procent naar 50 procent van het totaal minimaal aantal in te zetten beroepskrachten op een kindercentrum. Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil deze maatregel verlengen tot 1 juli 2026 vanwege de personeelstekorten en de hoge werkdruk in de kinderopvang. Tegelijk wil de minister een nieuwe voorwaarde aan de formatieve inzet van beroepskrachten in opleiding verbinden. Die houdt in dat de beroepskracht in opleiding, de praktijkbegeleider en de opleidingsbegeleider schriftelijk moeten instemmen met het begeleidingsplan.

  • Concept Besluit vergelijking buitenlandse rechtsvormen

    Als onderdeel van het pakket Belastingplan 2024 is de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen aangenomen. Deze wet introduceert per 2025 een wettelijke methode voor de fiscale kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen voor Nederlandse fiscale doeleinden (zelfstandige belastingplicht/niet-transparant: lichaam wordt zelf in de belastingheffing betrokken of geen zelfstandige belastingplicht/transparant: achterliggende participant wordt in de heffing betrokken). Onderdeel van die methode is de rechtsvormvergelijking waarbij buitenlandse rechtsvormen worden vergeleken met Nederlandse rechtsvormen. De uitwerking van die methode is in de genoemde wet gedelegeerd naar een algemene maatregel van bestuur (amvb). De onderhavige concepttekst van de amvb geeft daar invulling aan. 

  • Wet Met één stem meer keus

    Met dit wetsvoorstel krijgt de kiezer de mogelijkheid om een stem uit te brengen op de gehele lijst van een politieke partij, of op één enkele kandidaat van die partij. Kandidaten die zo voorkeursstemmen krijgen, worden in de meeste gevallen sneller gekozen als volksvertegenwoordiger dan nu het geval is. De voorgestelde wijziging van het kiesstelsel gaat gelden voor alle directe verkiezingen, dus voor de Tweede Kamer, provinciale staten, waterschappen, gemeenteraden en de eilandsraden. Het wetsvoorstel regelt ook nog drie andere zaken: het verhogen van het aantal ondersteuningsverklaringen en van de waarborgsommen voor nieuwe partijen die deelnemen aan de verkiezingen, en de maximering van één kandidatenlijst per verkiezing, in plaats van dat er per kieskring een lijst moet worden ingediend.

  • Subsidie Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPuLa)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een subsidieregeling voor publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor zware voertuigen. Omdat er nog maar weinig batterij-elektrische vrachtauto’s (BEV’s) zijn, komt de uitrol van logistieke laadinfrastructuur nu maar langzaam op gang. Het doel van de regeling is de uitrol te versnellen. Met deze regeling kunnen investeerders subsidie ontvangen voor publiek toegankelijke laadpunten voor zware voertuigen, wat op zijn beurt de transitie naar schone mobiliteit bevordert.

  • Subsidie maatschappelijke initiatieven slavernijverleden Europees Nederland

    Op 19 december 2022 bood de minister-president namens de regering excuses aan voor het Nederlands handelen in het verleden met betrekking tot het slavernijverleden. Daarnaast kondigde het kabinet een subsidieregeling aan voor maatschappelijke initiatieven met betrekking tot het Trans-Atlantisch Slavernijverleden gericht op:

  • Wijziging Omgevingsregeling met betrekking tot milieuprestatie gebouwen

    In dit besluit zijn enkele wijzigingen in de Omgevingsregeling (hierna: Or) aangebracht. Deze wijzigingen hebben allen betrekking op de milieuprestatie voor gebouwen. De milieuprestatie wordt berekend om de milieubelasting van het materiaalgebruik van een bouwwerk te bepalen.

  • Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

    Dit wetsvoorstel wijzigt de beroepenstructuur van de psychologische beroepen. Het doel hiervan is om de beroepenstructuur te verduidelijken. Hierdoor kunnen patiënten en verwijzers sneller de juiste behandelaar vinden. 

  • Wet integratie Wet educatie en beroepsonderwijs BES en Wet sociale kanstrajecten jongeren BES

    De regering bekostigt beroepsonderwijs in Nederland en verstrekt ook een uitkering aan gemeenten om laaggeletterdheid bij volwassenen te bestrijden. Er bestaan ook wettelijke regels om te voorkomen dat jongeren zonder diploma hun school verlaten. Met bijgaand wetsvoorstel worden deze regels en voorzieningen voor het Caribisch deel van Nederland gemoderniseerd, zodat een gelijkwaardig voorzieningenniveau kan worden bereikt op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarbij wordt rekening gehouden met de lokale situatie.

  • Wet chartaal betalingsverkeer

    Contant geld vervult belangrijke maatschappelijke functies en publieke belangen. De Wet chartaal betalingsverkeer heeft tot doel om contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar te houden.