Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2827 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Handreiking voor een veilig ontwerp en het veilig bedrijven van kernreactoren

    De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) herziet de Handreiking voor een Veilig Ontwerp en het veilig Bedrijven van Kernreactoren (VOBK). 
    Regelmatig bekijkt de ANVS of het VOBK aansluit bij de laatste ontwikkelingen en of deze goed te gebruiken is. Voor deze herziening halen we reacties op van burgers, de nucleaire industrie en andere betrokken partijen.

  • Regeling leeruitkomsten hoger onderwijs

    Het wetsvoorstel leeruitkomsten hoger onderwijs maakt het werken met eenheden van leeruitkomsten mogelijk bij deeltijdse en duale opleidingen in het hbo en wo en bij voltijdopleidingen in het hbo. Voor voltijdopleidingen in het wo met een substantiële praktijkcomponent bepaalt deze regeling dat werken met eenheden van leeruitkomsten mogelijk is. Wo instellingen melden welke opleidingen met eenheden van leeruitkomsten willen werken en leveren bewijsstukken dat aan de substantiële praktijkcomponent is voldaan. De regeling wordt eenmaal per jaar bijgewerkt.

  • SPUK Huiselijk geweld en kindermishandeling

    Deze consultatie gaat over een conceptregeling specifieke uitkering specialistische functies aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling (SPUK). Deze SPUK regelt enkele specialistische functies in het domein van huiselijk geweld en kindermishandeling die landelijke samenwerking vereisen. De doelgroep van deze functies is te klein om lokaal of regionaal te organiseren.

  • Eindejaarsregeling 2024

    De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden.

  • Wijzigingsregeling Omgevingsregeling (aanpassing Safeti-NL en Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Omgevingsregeling. Als onderdeel van het omgevingsveiligheidsbeleid moet voor een aantal milieubelastende activiteiten een risicocontour worden berekend. De voorgenomen wijziging wijst een nieuwe versie van de voorgeschreven rekensoftware (Safeti-NL) en het bijbehorende Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid van het RIVM aan.

  • Aanpassing Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten en Besluit Participatiewet vanwege Participatiewet in balans

    Met wijziging van het Maatregelenbesluit worden de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) toegevoegd aan het Maatregelenbesluit. Ook worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het besluit, die moeten bijdragen aan een meer evenredig maatregelenbeleid. Voor het Besluit Participatiewet worden enkele wetstechnische wijzigingen voorgesteld die voortvloeien uit het wetsvoorstel Participatiewet in balans.

  • Regeling tot verlenging en wijziging van de SLIM-regeling

    Met de SLIM-regeling stimuleren we een leerrijke werkomgeving in het mkb. Het is een subsidie voor activiteiten gericht op leren en ontwikkelen. De regeling is sinds 2020 beschikbaar en loopt aan het eind van dit jaar af omdat de maximale termijn van 5 jaar is bereikt. De regeling moet daarom verlengd worden door middel van een wijzigingsregeling. Naast de verlenging wordt een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd om de regeling meer in lijn te brengen met het Uniform Subsidiekader. Ook vervalt de mogelijkheid voor grootbedrijven om subsidie aan te vragen en kan er geen subsidie meer worden aangevraagd voor het aanbieden van praktijkleerplaatsen.

  • Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen (hierna de regeling). De regeling bepaalt onder andere hoe de kengetallen berekend worden, die door waterschappen worden gebruikt. De wijziging zorgt ervoor dat deze regeling aansluit op wijzigingen die in het Waterschapsbesluit worden doorgevoerd. Hiermee wordt de huidige praktijk in de regelgeving geborgd.

  • Eerste aanvullingswet nieuw Wetboek van Strafvordering

    Er komt een nieuw Wetboek van Strafvordering. De twee vaststellingswetten vormen de kern van het nieuwe wetboek.

  • Subsidieregeling circulair implementeren en opschalen

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een subsidieregeling ‘circulair implementeren en opschalen’ voor. De subsidie richt zich op circulaire projecten, waardoor materialen en producten langer en vaker gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld door hergebruik, reparatie of opnieuw produceren van producten en materialen in plaats van de standaard productie-gebruik-afval keten. Deze subsidie helpt bedrijven bij het starten en opschalen van vernieuwende circulaire projecten.