Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Veldhoven
|
Datum
|
16 juli 2020
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Met drie kinderen die ernstig moeite hebben met het schoolse onderwijssysteem en kennis hebben gemaakt met veel andere kinderen die ook zo zijn, heb ik een redelijk beeld van hoe een goed onderwijssysteem zou moeten zijn.
De maatschappij is de afgelopen 80 jaar veranderd, de manieren hoe informatie wordt verkregen is radicaal anders en het schoolsysteem is nog steeds in basis hetzelfde. Een systeem waar kinderen per leeftijd informatie krijgen werkt niet meer voor alles. Kinderen zijn veel diverser dan 40 jaar geleden, hun eigen manier van informatie verkrijgen is met de huidige informatiemaatschappij heel individueel. Het komt dus veel vaker voor dat kinderen niet in het groepsgewijze schoolsysteem passen. Dat kan ook tijdelijk zijn.
Met de COVID-lock-down is ook gebleken dat veel meer kinderen goed gedijen bij thuis onderwijs.
Goed onderwijs heeft naast schools onderwijs ook thuisonderwijs, dat flexibel, ook voor een paar jaar in te zetten is. Hierbij hoort ook een door de staat gefinancierd expertisecentrum voor thuisonderwijs waar de ouders geholpen worden met leermateriaal, de opbouw van onderwijsplannen en een (locaal) netwerk, misschien zelfs voor specifieke vakdocenten als dat nodig is. Een kopie van een groepsgewijze school aan de keukentafel is ridicuul, dat paste immers al niet voor heel veel kinderen.
Ook om thuisonderwijs pas mogelijk te maken als voor veel kinderen de schade voor onderwijs al enorm is, is kwalijk.
Als het niet gaat op school zou het goed zijn direct te beginnen met thuisonderwijs. Dan blijven ze leren en ontwikkelen, de schade van pushen, dwangmeldingen wordt niet groter. De kans dat ze een paar jaar later weer in kunnen stappen in meer regulier onderwijs is veel groter. Met andere woorden: goed thuisonderwijs laat het aantal thuiszitters dalen en voorkomt veel psychische schade.
Dat je als ouder dit allemaal kan voorzien als het kind 4 jaar is en dus maar van te voren moet kiezen is vreemd. Ouders hebben zo'n glazen bol niet.
Hier ligt een kans om met een nieuwe wet voor thuisonderwijs het Nederlandse onderwijs een positieve boost te geven en de jarenlange tendens van steeds slechter wordend onderwijs te doorbreken in een spiraal naar boven.
Dit wetsvoorstel doet het tegenovergestelde.
Bijlage