Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam J de Rooij-Kuijers
Plaats Amersfoort
Datum 14 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Persoonlijk zag ik erg uit naar een goed wetsvoorstel. Als moeder en vanuit mijn achtergrond als sociaal werker. Als moeder die thuisonderwijs wil geven ben ik nu verplicht om vrijstelling van de leerplicht aan te vragen, terwijl dat helemaal niet is wat ik wil... ik wil mijn kinderen goed onderwijzen en heb daarbij geen bezwaar tegen een passende vorm van toezicht. Daarnaast wil ik thuisonderwijs kunnen geven, zonder dat de interpretatie van de huidige wet door de leerplichtambtenaar ervoor kan zorgen dat er juridische stappen tegen mij genomen worden. Als hulpverlener verlang ik ernaar dat alle kinderen die thuisonderwijs ontvangen ook in beeld zijn bij instanties zodat er toezicht is op hun veiligheid en gezondheid.

Wat een teleurstelling om dit wetsvoorstel te lezen; dit is geen vooruitgang maar een grote stap terug! Mijn pleidooi is voor het wettelijk vastleggen van thuisonderwijs als een volwaardige onderwijsvorm en het vastleggen van een passende manier van toezicht hierop. Maak het mogelijk om te combineren tussen schoolgang en thuisonderwijs en/of dat ouders bepaalde onderdelen uitbesteden.

Het lijkt mij zeer de moeite waard om nu tijd te investeren in een lange termijn oplossing... er is een groeiend lerarentekort en scholen hebben moeite om passend onderwijs te bieden aan elk kind, waardoor er thuiszitters zijn. Het is juist deel van de oplossing dat er ouders zijn die ervoor kiezen om de tijd en het geld te investeren om hun kind zelf passend onderwijs te geven. Het moet mogelijk worden voor kinderen die al naar school zijn geweest om thuisonderwijs te ontvangen, ook op een andere basis dan richtingsbezwaar. Als de overheid dit omarmt en passend reguleert, ontstaat er een veel gezondere situatie.

Kortom ik begrijp dat het voor de overheid belangrijk is de kinderen die thuis onderwezen wordt goed in beeld te hebben. Het huidige wetsvoorstel dwarsboomt echter juist de oplossing in plaats van die te faciliteren.

Kijk naar de toekomst, kijk naar het welzijn van het kind en investeer de tijd die nodig is om met een goede, constructieve oplossing te komen in plaats van het snel te willen oplossen door dit beperkende wetsvoorstel.

Voor passende manieren om de voortgang te monitoren verwijs ik naar de NVVTO en stichting keurmerk thuisonderwijs. Samenwerken met specialisten lijkt me een betere weg dan het negeren van alle wensen en ervaringen van de partijen in het veld, zoals met dit wetsvoorstel gedaan is.

Bijlage