Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 14 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik ben vader van twee kinderen (12 en 16 jaar) die beiden thuisonderwijs krijgen en het zeer goed doen. Mijn grootste bezwaar tegen het nieuwe wetsvoorstel is dat thuisonderwijs niet als geldige vorm van onderwijs wordt gezien en verboden blijft nadat het kind naar school is gegaan. Ik ken kinderen die door het verplichte thuisonderwijs vanwege de coronacrisis het veel beter zijn gaan doen, omdat ze de tijd en aandacht kregen die ze nodig hadden. En andersom geven thuisonderwijskinderen soms zelf aan dat ze (uit nieuwsgierigheid) naar school willen gaan en als dat niet werkt daarna weer thuisonderwijs willen krijgen, maar dat is met het nieuwe wetsvoorstel niet mogelijk.
Het geven van thuisonderwijs vraagt veel tijd en aandacht van de ouders. De betrokkenheid van alle thuisonderwijzers die ik ken is groot, je wilt immers dat je kinderen aansluiting hebben en niet achterlopen. Er is geen thuisonderwijzer die dit zou kunnen volhouden als hij of zij niet 100% toegewijd is.
Bij ons geeft niet één persoon thuisonderwijs, het gehele gezin is betrokken bij het onderwijzen van onze kinderen. De ene ouder is beter in het uitleggen en begeleiden van bepaalde onderwerpen dan de andere ouder. Wij hebben verschillende universitaire studies gedaan en verschillende soorten werkervaring, dus wij kiezen ervoor het deel van het onderwijs te laten verzorgen door de ouder die daar het meeste kennis van heeft. Ook volgen onze kinderen meerdere cursussen die ook een onderdeel zijn van ons ‘thuisonderwijs’. Dat thuisonderwijs in het nieuwe wetsvoorstel maar door één ouder gegeven kan worden is niet reëel en komt naar mijn mening de kwaliteit van het gegeven onderwijs niet ten goede.