Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Dordrecht
|
Datum
|
17 juni 2020
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Voordat ik reageer op het wetsvoorstel wil ik het hele artikel 5 onder b LPW ter discussie stellen. Het probleem bij dit artikel is dat er amper toetsing mogelijk is door de gemeente (Leerplicht). Je kan dan nu wel een voorstel gaan doen uitgaande van het huidige artikel, maar dan vermijd je de discussie of je thuisonderwijs an sich wel of niet toestaat. En dan zeker vanuit de reden waarom, namelijk richtingsbezwaar. Het kabinet gaat voor een inclusieve maatschappij waarbij participatie enorm belangrijk is. De mensen die een beroep doen op de vrijstelling 5 onder b doen dit juist om niet te hoeven deelnemen aan onze maatschappij. Door een vrijstelling op deze gronden toe te staan geven wij hen juist gelegenheid om zich van de maatschappij af te zonderen. Het wel of niet toestaan van thuisonderwijs doet daar niets aan af. Vanuit de overheid wordt heel erg de aandacht gevestigd of artikel 5 onder a, maar ik ben van mening dat we ons veel meer zorgen meten maken over de toename van vrijstellingen 5 onder b. Bij 5 onder a heb je nog een onafhankelijke toetsing van een arts/psycholoog, bij 5 onder b is die er niet. Mensen halen allerlei info van internet af en gebruiken dat om hun richtingsbezwaar kenbaar te maken. Het zijn altijd soortgelijke brieven. Ik ben ook van mening dat het zorgelijk is dat kinderen niet deelnemen aan het onderwijs op een school (als zij dat wél kunnen). Dit in verband met hun sociaal-emotionele ontwikkeling en het leren deelnemen aan onze samenleving. Buiten dat hebben ze ook gewoon recht om naar school te gaan, een recht dat hen door ouders wordt afgenomen. Mijn (wetsvoorstel) zou zijn om het gehele artikel af te schaffen. De leerplichtwet is destijds ingevoerd om kinderen tegen hun ouders te beschermen. Met dit artikel ondergraaf je dat weer.
Het recht op onderwijs wordt vaak verward met vrijheid van onderwijs. Dat is een totaal andere insteek, iets waar vooral politieke partijen die een bepaalde geloofsrichting aanhangen nogal eens (onterecht) naar verwijzen.
Als je dan toch toestaat dat mensen op basis van richtingsbezwaren (maak dat alstublieft duidelijker, het is zo'n vaag begrip ....) een beroep op vrijstelling kunnen doen, zorg dan dat de condities waaronder (zoals thuisonderwijs, verdere ontwikkeling van het kind etc.) heel goed geborgd worden. Controle op onderwijs door bijv. de onderwijsinspectie en de verdere ontwikkeling door bijvoorbeeld de Raad vd Kinderbescherming.