Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nieuweroord
Datum 15 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Hierbij stuur ik u mijn reactie over de voorgenomen wetswijziging.
Ten eerste is m.i. het wetsvoorstel zeer ontmoedigend, omdat het de mogelijkheid voor ouders om passend thuisonderwijs, aangepast aan ieder individueel kind, vrijwel wegneemt. Ik ben ervan overtuigd dat als ouders kiezen voor thuisonderwijs, dit vaak een weloverwogen beslissing is, die ze met volle overgave en passend bij het kind doen.
Ten tweede lijkt het mij ook niet juist dat thuisonderwijs slechts door één iemand gegeven zou kunnen worden. Een kind op school heeft jaarlijks wisselende leerkrachten en soms meerdere leerkrachten in de week, een kind thuis heeft naar mijn idee ook baat bij meerdere “leerkrachten”.
Ten derde doen de verplichte huisbezoeken en gesprekken met de kinderen een inbreuk op de privacy en zijn ze m.i. niet bevorderlijk voor (de onbevangenheid van) het kind.
Ten vierde wil ik nog toevoegen dat het thuisonderwijs door de coronacrisis heeft laten zien, dat er zelfs meer kinderen baat zouden hebben bij thuisonderwijs. Daarom zou ik willen voorstellen dat de mogelijkheid om kinderen thuisonderwijs te geven moet worden verruimd en niet alleen gebaseerd zou moeten zijn op “richtingbezwaren”. Als we werkelijk het beste voor elk kind willen, zouden we moeten kijken wat elk individueel kind nodig heeft.