Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rockanje
Datum 16 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Thuisonderwijs kan nog steeds alleen als je een bijzonder geloof hebt of verzint (richtingbezwaar, artikel 5b van de leerplichtwet), niet gewoon omdat je thuisonderwijs een goede vorm van onderwijs vindt of omdat je kind niet floreert binnen een schoolomgeving.

Thuisonderwijs kan nog steeds alleen als je kind nog nooit op een school heeft gezeten. Dus vanaf vier jaar oud, of niet. Alle gevallen van voortschrijdend inzicht met betrekking tot waar het kind zich het best ontwikkelt, dan wel ontwikkeling van een richtingsbezwaar gaandeweg de tijd (bijvoorbeeld verandering van levensbeschouwing, niet ongewoon in zich ontwikkelende gezinnen) zijn dus uitgesloten van thuisonderwijs

Het wetsvoorstel gaat er vanuit dat thuisonderwijzers incompetent dan wel kwaadwillig zijn en onder controle gebracht moeten worden: verplichte toetsen voor de kinderen (met 6, 9, 12 jaar), hoge eisen voor de ouders (Nederlandse taal, didactische eisen, etc.), (onaangekondigde) huisbezoeken van de onderwijsinspectie/leerplichtambtenaar, etc.

De logica dat er maar 1 ouder les mag geven ontgaat mij. Voor kinderen is het juist een voordeel als er meer mensen betrokken zijn bij de scholing, zie ook het invliegen van vakdocenten in het 'gewone'onderwijs, waar overigens ook geregeld duobanen toegestaan worden. Verder lijkt me dat er op eindtermen en de weg daarnaartoe beoordeeld moet worden, er mee rekening houdend dat ook in het 'gewone' onderwijs er zeer vaak leerlingen zijn die daar maar deels aan voldoen.

Ik kan het niet beter zeggen dan in deze twee bijgevoegde artikelen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/01/maak-thuisonderwijs-voor-alle-ouders-toegankelijk-a4004665
https://www.parool.nl/columns-opinie/geef-elk-kind-kans-op-thuisonderwijs~b14b5628/