Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam GJ van Voorst
Plaats Hilversum
Datum 16 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Mijn naam is Ria, ik woon in Hilversum en ik sta al meer dan 40 jaar voor de klas in het basisonderwijs als gedreven en gepassioneerde juf. Ik heb drie dochters, waarvan de jongste haar drie kinderen thuisonderwijs geeft. Zij vertelde mij over dit wetsvoorstel, wat thuisonderwijs voor haar en vele anderen, nogal onnodig moeilijk zou maken.

Het wetsvoorstel stelt bijvoorbeeld dat slechts één ouder het onderwijs mag geven, terwijl mijn dochter en haar man dat graag en goed samen doen! Ik vind het bovendien zelf ook heel erg leuk, zeker nu mijn pensioen nadert, om mijn kleinkinderen bijvoorbeeld creatief en muzikaal te helpen ontwikkelen. Ik ben graag betrokken bij hun onderwijs. Ik zou het armoede vinden als dat ineens niet meer zou mogen.

Daarnaast staat er in het wetsvoorstel dat het onderwijs thuis en in het Nederlands moet plaatsvinden. Wat een onnodige beperking zou dat vormen! Mijn kleinkinderen staan midden in het leven en leren júist ook buitenshuis, in de speeltuin, op de markt, in een museum, in contact met andere (thuisonderwijs)gezinnen, logerend bij opa en oma; overal kunnen die intrinsiek gemotiveerde sponzen leren. Doordat ze op rustige tijden naar musea kunnen, is er ook meer gelegenheid tot vragen stellen. De thuisonderwijsgezinnen spreken daar bovendien vaak in kleine groepjes voor af, zodat de kinderen ook sociale contacten onderhouden op zo'n dag. Het zou echt zonde zijn als het onderwijs alleen maar thuis zou mogen. Ook de taaleis is vreemd, kinderen leren juist voordat ze 8 zijn heel makkelijk nieuwe talen aan, dus laat ze daar gebruik van maken!

Ten slotte is de eis dat alleen mensen met een religieus richtingsbezwaar thuisonderwijs mogen geven echt ouderwets en discriminerend. Ik zou graag willen zien dat kinderen die vastlopen in het onderwijs, of ouders die ontdekt hebben, bijvoorbeeld in de corona-tijd, dat thuisonderwijs beter bij hun kinderen past, ook de vrijheid hebben om (gedegen!) thuisonderwijs te gaan geven.

Ik denk dat het goed is dat er meer toezicht komt op het thuisonderwijs, maar dat kan op een positievere manier georganiseerd worden dan met het huidige wetsvoorstel.

Met vriendelijke groet van een juf/oma die enthousiast is over thuisonderwijs,

Ria