Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren
Reactie
Naam
|
m oomes
|
Plaats
|
eindhoven
|
Datum
|
15 juli 2020
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Thuisonderwijs mag er zijn. Koester het.
De manier waarop er met thuisonderwijs wordt omgegaan in dit wetsvoorstel voelt eerder beperkend dan faciliterend. Ik ben me bewust dat de huidige regelgeving omtrent thuisonderwijs niet optimaal is en daar mag zeker verandering in komen.
Ik hoop dat er voldoende wordt gecommuniceerd met de NvvTO en andere ervaringsdeskundigen om tot een nieuwe regelgeving te komen. Ik hoop dat er wordt geluisterd naar de gezinnen die thuisonderwijs geven of wensen te geven. Er is vaak al voldoende onbegrip voor thuisonderwijs in eigen omgeving, hopelijk kan dat in de nieuwe regelgeving bespaard worden.
De beslissing om thuisonderwijs te geven is geen lichte keuze, wat voor motivatie er dan ook achter zit. Ik vind dat de vrijstelling niet alleen mogelijk moet zijn naar aanleiding van richtingbezwaren, maar ook bijvoorbeeld inrichtingsbezwaren. Daarnaast is er een enorme groep kinderen die vastlopen op school en erg van thuisonderwijs zouden profiteren. Ook na schoolgang moet thuisonderwijs mogelijk zijn.
Ik hoop dat er in de nieuwe regelgeving ruimte wordt gegeven aan de kwaliteiten van thuisonderwijs.
- Ruimte voor flexibiliteit, om het kind te volgen in zijn interesses en ontwikkelingen.
- Waardering voor de mogelijkheid om veel naar buiten te gaan. Een deel van het onderwijs blijft natuurlijk thuis, maar het ontdekken en leren in de echte wereld is nog veel waardevoller.
- De mogelijkheid voor het kind om bij andere gezinnen dagjes mee te draaien of met uitjes mee te gaan. Dit draagt bij aan de zelfontwikkeling, zelfstandigheid en blootstelling aan verschillende werelden en zienswijzen.
Thuisonderwijs mag er zijn. Koester het.