Wijziging Leerplichtwet 1969 vrijstelling bij lichamelijke of psychische gronden

Reactie

Naam SWV Brabantse Wal PO (Directeur-bestuurder H.M.B. Persoon)
Plaats Bergen op Zoom
Datum 24 september 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel?
Ik kan me er volledig in vinden dat 'het onderwijs' in de vorm van het samenwerkingsverband betrokken wordt bij het proces rond de afgifte van een vrijstelling. Dit lijkt mij zelfs een bijna logische ontwikkeling omdat het samenwerkingsverband zich ook bezighoudt met het terugdringen van de 'thuiszitters'. En dan is het fijn als we ook betrokken worden bij de toeleiding naar een eventuele vrijstelling.
Daarnaast vind ik het een goede gedachte dat de periode van vrijstelling telkens wordt afgestemd op de behoefte en mogelijkheden. Zo wordt het mogelijk tussentijds te toetsen of het kind inmiddels (deels) het onderwijs kan hervatten.

Vraag2

Omdat op dit moment onduidelijk is bij welke partij de adviesrol ten aanzien van de onderwijskundige invalshoek neergelegd kan worden als het gaat om kinderen en jongeren die op het mbo zitten, is hierover op dit moment nog niets geregeld in het wetsvoorstel. Zou deze functie bij de RMC-regio kunnen worden belegd? Of komt een contactschool meer in aanmerking? Of is er een andere oplossing denkbaar?
--

Vraag3

De wijziging heeft ook betrekking op Caribisch Nederland. De adviesrol ten aanzien van het onderwijskundig perspectief is met deze wijziging belegd bij het Expertisecentrum onderwijszorg. Is het Expertisecentrum de meest geschikte partij om de adviesrol ten aanzien van het onderwijskundig perspectief te beleggen?
--