Wijziging Leerplichtwet 1969 vrijstelling bij lichamelijke of psychische gronden

Reactie

Naam Sara Stegen
Plaats Emmen
Datum 3 september 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel?
Zolang er geen leerrecht is en onderwijs op maat afdwingbaar wordt gemaakt, is het onwenselijk om de vrijstelling 5a te beperken. Voor veel ouders en kinderen is dit een vluchtheuvel om tot rust te komen en in alle rust te werken aan herstel.
Het is een slecht voorstel om 5a te wijzigen. Ik snap wel waarom de wens bestaat: de aantallen groeien de afgelopen jaren. Maar de groei wordt veroorzaakt omdat kinderen en hun ouders geen recht hebben om onderwijs te organiseren buiten de schoollocatie. En dat vechten voor goed passend onderwijs jaren kost en vaak leidt tot enorme schade en trauma's waardoor kinderen niet terug kunnen in een onderwijssetting. Dit los alleen op door de lpw zo aan te passen dat leerrecht wettelijk geregeld is en pas dan kun je artikel 5a indien gewenst aanpassen. Echter het oordeel van de behandelend arts of BIG geregistreerde hulpverlener hoort altijd leidend te zijn. Lpa's dienen ouders goed voor te lichten over de mogelijkheid van een 11g of d vrijstelling voordat er uberhaupt zicht moet komen op een vrijstelling 5a.

Vraag2

Omdat op dit moment onduidelijk is bij welke partij de adviesrol ten aanzien van de onderwijskundige invalshoek neergelegd kan worden als het gaat om kinderen en jongeren die op het mbo zitten, is hierover op dit moment nog niets geregeld in het wetsvoorstel. Zou deze functie bij de RMC-regio kunnen worden belegd? Of komt een contactschool meer in aanmerking? Of is er een andere oplossing denkbaar?
Het RMC hoort hier buiten te blijven. De onderwijskundige invalshoek dient te worden belegd bij een onafhankelijke expert die ouders en kind ter zijde staat. De onderwijsconsulenten zouden hier een rol in kunnen spelen.

Vraag3

De wijziging heeft ook betrekking op Caribisch Nederland. De adviesrol ten aanzien van het onderwijskundig perspectief is met deze wijziging belegd bij het Expertisecentrum onderwijszorg. Is het Expertisecentrum de meest geschikte partij om de adviesrol ten aanzien van het onderwijskundig perspectief te beleggen?
Dat lijkt me een redelijk voorstel.