Wijziging Leerplichtwet 1969 vrijstelling bij lichamelijke of psychische gronden

Reactie

Naam PPO Rotterdam (Drs MML Jacobs)
Plaats Rotterdam
Datum 29 september 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel?
Reactie PPO Rotterdam
-Wetsvoorstel is in lijn met wat PPO Rotterdam wenst aan samenwerking m.b.t. deze doelgroep.
- PPO Rotterdam is blij met de voorgestelde flexibele duur van de vrijstelling.
- PPO Rotterdam meent dat dit wetsvoorstel wel tot extra lasten voor het samenwerkingsverband en de gemeente Rotterdam leidt.
In een grote stad als Rotterdam waren er in 2019 129 nieuw afgegeven vrijstellingen in de basisonderwijsleeftijd. Dat is veel en leidt tot extra last.
-PPO Rotterdam is voorstander van een (multidisciplinair) gesprek met ouders erbij. PPO Rotterdam ziet graag dat iedere gemeente zelf haar vorm mag bepalen maar dat wel in de wet is vastgelegd dat ouders zich aan die vorm moeten houden.
- Het is PPO Rotterdam niet duidelijk o.b.v. welke gegevens het swv tot een advies moet komen. Medische achtergrondgegevens zijn niet voldoende om tot een gefundeerd onderwijsadvies te komen.
Krijgt het swv een (compleet) dossier? Krijgen wij ook een mogelijkheid om het kind te zien? En hoe kunnen wij adviseren als ouders schriftelijke info over hun kind niet willen vrijgeven aan het swv?
-Bij de deelnemers aan een multidisciplinair overleg mist PPO Rotterdam deelname vanuit de (jeugd)zorg. Een zorgonderwijsspecialist en/of wijkteam zou aanwezig moeten zijn. Het betreft immers kinderen die doorgaans een combi van onderwijs en zorg nodig zullen hebben om een passend onderwijsprogramma te kunnen volgen.