Wijziging Leerplichtwet 1969 vrijstelling bij lichamelijke of psychische gronden

Reactie

Naam Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg (L Beeloo)
Plaats Utrecht
Datum 16 september 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel?
Het verankeren van de onderwijskundige benaderingswijze in de leerplichtwet vind ik een goede zet. Er is immers vaak veel meer maatwerk mogelijk in onderwijs en zorg dan in eerste instantie wordt gedacht.
Sommige kinderen krijgen terecht een ontheffing van de leerplicht. Alhoewel verreweg de meeste ouders daarna op zoek zullen gaan naar een vorm van zorg/dagbesteding voor hun kind, mist in de praktijk een kleine groep kinderen de kans op sociale ontmoeting met anderen en de stimulatie van de ontwikkeling, hoe klein soms ook. Een school biedt immers veel meer dan alleen didactische aspecten. Hoe goed ouders ook zelf voor hun kind willen en kunnen zorgen, elk kind zou het recht moeten hebben op sociaal-emotionele ontwikkelingskansen buiten het gezin om.



Vraag2

Omdat op dit moment onduidelijk is bij welke partij de adviesrol ten aanzien van de onderwijskundige invalshoek neergelegd kan worden als het gaat om kinderen en jongeren die op het mbo zitten, is hierover op dit moment nog niets geregeld in het wetsvoorstel. Zou deze functie bij de RMC-regio kunnen worden belegd? Of komt een contactschool meer in aanmerking? Of is er een andere oplossing denkbaar?
Hier heb ik op dit moment geen mening over.

Vraag3

De wijziging heeft ook betrekking op Caribisch Nederland. De adviesrol ten aanzien van het onderwijskundig perspectief is met deze wijziging belegd bij het Expertisecentrum onderwijszorg. Is het Expertisecentrum de meest geschikte partij om de adviesrol ten aanzien van het onderwijskundig perspectief te beleggen?
Hier kan ik geen gerichte feedback op geven.