Wijziging Leerplichtwet 1969 vrijstelling bij lichamelijke of psychische gronden

Reactie

Naam namens startWijzer - RMC & Leerplicht regio De Friese Wouden (A Hooghiemstra)
Plaats Drachten
Datum 29 september 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel?
Als startWijzer (RMC en leerplicht in regio De Friese Wouden) willen wij u graag onze reactie op het wetsvoorstel vrijstelling artikel 5 onder a van de leerplichtwet 1969 geven.

Wij staan achter het voorstel om vrijstellingen over een kortere periode af te geven en te stoppen met de vrijstellingen "gedurende de gehele leerplicht". Er zijn in onze regio veel initiatieven vanuit het onderwijs (in combinatie met zorg), waardoor een vorm van onderwijs steeds vaker mogelijk blijkt voor leerlingen die wel 'leerbaar' zijn, maar niet 'schoolbaar'.
Wij willen u daarover de volgende vragen meegeven:
- Als verlenging van de vrijstelling gewenst is en voor de hand ligt omdat er geen passend onderwijs geboden kan worden, moet dan de gehele procedure (SMA, onderwijskundig advies) opnieuw gelopen worden, of volstaat een administratieve verlenging in dit geval?
- Als er vaker een vrijstelling afgegeven moet worden, vanwege de kortere periode van die vrijstelling en een SMA is wenselijk, wie betaalt dan deze kosten?

In het wetsvoorstel staat geschreven dat een samenwerkingsverband mogelijk de partij is die het onderwijskundig advies af kan geven voor leerlingen in het po en vo. Wij vragen ons hardop af of dat in alle gevallen een onafhankelijk en objectief advies in het belang van de jeugdige zal zijn. Wij zijn voorzichtig hierin, omdat de visie van het samenwerkingsverband hierin bepalend is en bij het afgeven van dit advies mogelijk andere belangen mee kunnen gaan spelen (denk aan kosten, verantwoordelijkheden). Wij adviseren u om goed na te denken over de onafhankelijkheid van het onderwijskundig advies.

Vraag2

Omdat op dit moment onduidelijk is bij welke partij de adviesrol ten aanzien van de onderwijskundige invalshoek neergelegd kan worden als het gaat om kinderen en jongeren die op het mbo zitten, is hierover op dit moment nog niets geregeld in het wetsvoorstel. Zou deze functie bij de RMC-regio kunnen worden belegd? Of komt een contactschool meer in aanmerking? Of is er een andere oplossing denkbaar?
Wij zijn van mening dat het RMC hier zeker een rol in kan vervullen. Echter is dat ook afhankelijk van wat er voor inhoud/deskundigheid gevraagd wordt voor dit onderwijskundig advies. Een mbo-leerplichtambtenaar zou voor dit advies een andere collega binnen het RMC kunnen consulteren. Wij denken wel dat dat mogelijk zal betekenen dat er voor het RMC extra middelen beschikbaar moeten komen voor goed instrumentarium en scholing van onze medewerker(s). Wij verwachten dat dat in onze regio niet over grote aantallen zal gaan.

Bijlage