Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2673 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Loodsplichtbesluit 2020 en Loodsplichtregeling 2020 in verband met flexibilisering van de loodsplicht

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat herziet de loodsplicht (Loodsplicht nieuwe stijl). Kapiteins van zeeschepen zijn bij binnenkomst of vertrek uit een zeehaven verplicht om van de diensten van een loods gebruik te maken. Van deze loodsplicht is in bepaalde gevallen een vrijstelling of ontheffing mogelijk. Uitgangspunt van de herziening is uniformering en actualisering van de systematiek van vrijstellingen en ontheffingen van de loodsplicht.

  • Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken bereiden het ontwerp-Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet voor. Dit ontwerpbesluit is een uitwerking van het wetsvoorstel Aanvullingswet bodem Omgevingswet dat momenteel aanhangig is in de Tweede Kamer.

  • Besluit uitvoering en handhaving verordening securitisaties en wijzigingsverordening kapitaalvereist

    Met dit besluit wordt uitvoering gegeven aan de verordening securitisaties (verordening (EU) 2017/2402) dat een Europees kader vaststelt voor eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde securitisatie, en de wijzigingsverordening kapitaalvereisten securitisaties (verordening (EU) 2017/2401) dat de afdeling over securitisaties in de verordening kapitaalvereisten (verordening (EU) 575/2013) wijzigt.

  • Wetswijziging Wet KvK BES en HR-wet BES

    Beide Kamers lopen in de praktijk aan tegen knelpunten in de Wet op de Kamers van Koophandel en Nijverheid BES en de Handelsregisterwet 2009 BES. Daarom is in overleg met de Kamers, de openbare lichamen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderzocht welke knelpunten dat zijn en zijn wensen voor mogelijke oplossingen geïnventariseerd. Hierbij is gebleken dat een aantal wijzigingen van deze wetten en de daarop gebaseerde lagere regelgeving nodig is.

  • NFP wijzigingspakket 2018-1

    Het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2018-1 wordt ter inzage gelegd om eenieder de gelegenheid te bieden opmerkingen over het wijzigingsbesluit in te dienen en de frequentietabel te controleren op de correcte vermelding van rechten.

  • Besluit servicekosten

    Deze consultatie heeft betrekking op een concept ontwerp-besluit. Na de internetconsultatie zal een definitief ontwerp-besluit worden opgesteld. Daarop zal advies worden verzocht van de Raad van State.

  • Belasting op luchtvaart

    In het regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst” heeft het kabinet afgesproken dat een belasting op luchtvaart zal worden geïntroduceerd met vanaf 2021 een opbrengst van structureel € 200 miljoen per jaar. Daarbij zijn drie sporen benoemd. Na afloop van de consultatieperiode zal het kabinet besluiten welk spoor verder wordt uitgewerkt.

  • Conceptwetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten

    Dit wetsvoorstel voorziet in een wijziging van het Wetboek van Strafvordering (Sv) en het Wetboek van Strafrecht (Sr) met het oog op de verdere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces.

  • Besluit houdende regels tot wijziging van het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten

    Aanwijzing verordening op overtreding waarvan een bestuursverbod kan worden opgelegd met betrekking tot niet-financiële ondernemingen

  • Maatschappelijke consultatie beloningsmaatregelen financiële sector

    Het kabinet kijkt naar mogelijke aanscherping van beloningsregels in de financiële sector en onderzoekt welke aanvullende maatregelen gewenst zijn. Daarbij worden drie wettelijke maatregelen m.b.t. vaste beloningen overwogen. In aanvulling op deze internetconsultatie wordt een rondetafelbijeenkomst georganiseerd met belanghebbenden. Afhankelijk van de uitkomsten van de beide elementen van de consultatie zal de Raad van State om voorlichting worden gevraagd over de precieze juridische vormgeving.