Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2792 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wet Flexibilisering zaaksverdeling rechtspraak

    Dit wetsvoorstel draagt bij aan flexibiliteit voor gerechten (rechtbanken en gerechtshoven) bij het verlenen van onderlinge bijstand in geval van onvoldoende capaciteit.

  • Ontwerpbesluit wijziging BTIV markttoets en erfpacht

    In dit ontwerpbesluit maakt de markttoets plaats voor een marktverkenning, worden procedurele voorschriften en uitzonderingen beter gegroepeerd en worden nadere regels gesteld omtrent het taxeren van het mogelijke financiële voordeel van woningcorporaties in het geval van eeuwigdurend afgekochte erfpacht. Hiermee wordt uitwerking gegeven aan verschillende moties en een amendement bij de Wet maatregelen middenhuur.

  • Besluit tolken en vertalers - instellen van minimumtarieven en borgen van kwaliteit en integriteit

    Dit ontwerpbesluit is van belang voor tolken en vertalers die werkzaam zijn voor de Rijksoverheid. Ten eerste worden de vaste tarieven uit het Besluit tarieven in strafzaken omgezet naar minimumtarieven. Hierdoor kan in de markt meer worden ingespeeld op vraag en aanbod. Ten tweede wordt het Register beëdigde tolken en vertalers uitgebreid, waardoor naast tolken op C1-niveau, ook tolken op B2-niveau kunnen worden toegelaten. Hierdoor is het register beter bestand tegen piekbelasting.

  • Besluit USB en Invoeringsbesluit USB

    De Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Wet USB) voorziet in een nieuwe regeling voor de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen in het Wetboek van Strafvordering. Het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Besluit USB) stelt de voor de wettelijke regeling benodigde nadere regels vast. Aanvullend wijzigt het Invoeringsbesluit USB amvb's die niet hun grondslag vinden in de wettelijke regeling, maar wel door de Wet USB worden geraakt.

  • Implementatiewet herziene detacheringsrichtlijn

    Met het wetsvoorstel wordt de herziene detacheringsrichtlijn geïmplementeerd, die tot doel heeft een nieuwe en betere balans te vinden tussen enerzijds het bevorderen van het vrij verrichten van diensten in de Europese Unie en het zorgen voor een gelijk speelveld, en anderzijds de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers, waaronder met name de bescherming van de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van deze werknemers.

  • Consulaire dienstverlening

    De Rijksoverheid werkt aan de tweede consulaire beleidsnota, De Staat van het Consulaire 2019. Dat is een brief die jaarlijks naar de Tweede Kamer zal worden verzonden, waarin een ieder kan lezen wat consulaire dienstverlening is die Buitenlandse Zaken biedt, wat de ontwikkelingen zijn en waar de uitdagingen zitten. Ook wordt er inzicht gegeven in de resultaten over het afgelopen jaar (2018).

  • Wet transparantieregister zorg

    Initiatiefwetsvoorstel van Lilianne Ploumen (PvdA) dat regelt dat alle transacties groter dan vijftig euro, tussen farmaceutische – en hulpmiddelenindustrie enerzijds en beroepsbeoefenaar of patiëntenvereniging anderzijds moeten worden gemeld in een openbaar register.

  • Aanpassingsbesluit Wnra

    Technische aanpassingen ten behoeve van de invoering van de Wnra in algemene maatregelen van bestuur.

  • Uitvoeringsbesluit Ambtenarenwet 2017

    De Ambtenarenwet 2017 wordt met de inwerkingtreding van de Wnra van kracht. Een aantal voorschriften in de eerstgenoemde wet kunnen bij algemene maatregel van bestuur nader worden uitgewerkt. Dat gebeurt in dit ontwerpbesluit

  • Besluit plantgezondheid

    De Europese Plantgezondheidsverordening (EU 2016/2031) en de Europese Controleverordening (EU 2017/625) zijn per 14 december 2019 rechtstreeks van toepassing in de lidstaten van de Europese Unie. In Nederland leidt dit tot aanpassing en herziening van de wet- en regelgeving op fytosanitair terrein. Het Besluit Plantgezondheid geeft uitvoering aan diverse voorschriften uit de Plantgezondheidswet en wordt verder uitgewerkt in ministeriële regelingen.