Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2891 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wet criteria meeneembare studiefinanciering hoger onderwijs

    Studenten in het hoger onderwijs kunnen met Nederlandse studiefinanciering in het buitenland te studeren, dit heet ‘meeneembare studiefinanciering’. Studenten kunnen in aanmerking komen voor meeneembare studiefinanciering als ze voldoen aan de voorwaarden die zijn opgenomen in de Wet studiefinanciering 2000. Na een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie moeten de wettelijke voorwaarden worden gewijzigd. Dat wordt met dit wetsvoorstel geregeld.

  • Wijziging besluiten leveringszekerheid elektriciteit en gas en de besluiten vergunning levering elektriciteit en gas

    De consultatie heeft betrekking op wijziging van vier besluiten die van invloed zijn op de leveringszekerheid van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers, te weten 1) het Besluit leveringszekerheid Elektriciteitswet 1998, 2) het Besluit leveringszekerheid Gaswet, 3) het Besluit vergunning levering elektriciteit aan kleinverbruikers en 4) het Besluit levering gas aan kleinverbruikers.

  • Actualisering forfaits URM

    Deze regeling wijzigt de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (hierna: Urm) in verband met de actualisatie van forfaits in bijlage D, I en J. In bijlage D wordt het forfait voor melkgeiten geactualiseerd. Bijlage I en J worden in zijn geheel geactualiseerd.

  • Afsluitbeleid

    De consultatie heeft betrekking op een voorgestelde wijziging van 1) Regeling Afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas (Regeling van 27 juni 2011, nr. WJZ / 11076169) en 2) Warmteregeling (Regeling van 4 september 2013, nr. WJZ/13132689)

  • Indexering maximum tarieven taxi 2018

    Sinds 2010 worden de maximumtarieven voor taxivervoer jaarlijks door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geïndexeerd. Sinds 2017 wordt hiervoor gebruik gemaakt van de Landelijke Tarievenindex (LTI). Aanleiding hiervoor was de evaluatie van de tariefstructuur in de taxisector, waarover de Tweede Kamer bij brief van 16 juni 2016 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2015–2016, 31 521, nr. 100.) is geïnformeerd. Het streven is de regeling in werking te laten treden met ingang van 1 januari 2018.

  • Indexering tarieven 2018 Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het voornemen tot wijziging - per 1 januari 2018 - van de door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gehanteerde tarieven van vergunningen. In afwachting van de herzienining tarievenstelsel (verwachting was voorjaar 2017), zijn de tarieven voor het laatst geïndexeerd (inflatiecorrectie) per 1 januari 2016. Aangezien er nog geen herziening is, is besloten de tarieven met een inflatiecorrectie aan te passen voor de jaren 2016 en 2017.

  • Concept AMvB Verkeerverdelingsregel tussen Amsterdam Airport Schiphol (AAS) en Lelystad Airport (LA)

    De komende jaren zal de vraag naar luchtvervoer verder toenemen en het maximum aantal toegestane vliegtuigbewegingen op AAS worden bereikt. Juist vanwege het belang van (inter)continentale verbindingen op AAS voor de Nederlandse economie, moet de schaarse capaciteit op AAS worden benut door intercontinentaal verkeer en feeder verkeer. Met een verkeersverdelingsregel tussen AAS en LA kan hieraan invulling gegeven worden (selectiviteitbeleid).

  • Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft

    Deze regeling bevat nadere regels over de vakbekwaamheid van medewerkers van een beleggingsonderneming Verder worden de regels uit MiFID II verwerkt wat betreft de samenwerking van de AFM met toezichthouders uit andere lidstaten en ESMA. Tenslotte voorziet deze regeling in enige vrijstellingen voor ondernemingen met zetel buiten de Europese Unie die in Nederland actief willen zijn.

  • Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft

    Deze regeling bevat nadere regels over de vakbekwaamheid van medewerkers van een beleggingsonderneming Verder worden de regels uit MiFID II verwerkt wat betreft de samenwerking van de AFM met toezichthouders uit andere lidstaten en ESMA. Tenslotte voorziet deze regeling in enige vrijstellingen voor ondernemingen met zetel buiten de Europese Unie die in Nederland actief willen zijn.

  • Wet homologatie onderhands akkoord ter voorkoming van faillissement

    In 2014 is het wetsvoorstel continuïteit ondernemingen II geconsulteerd. Dit voorstel stelt een onderneming in financiële moeilijkheden in staat om een akkoord aan schuldeisers aan te bieden, om daarmee problematische schulden te herstructureren. Naar aanleiding van de ingekomen reacties op de eerder gehouden consultatie zijn de conceptwetstekst en de bijbehorende toelichting bijgewerkt en is besloten deze stukken opnieuw ter consultatie voor te leggen.