Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 3010 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
-
Tijdelijke subsidieregeling ERTMS goederenlocomotieven
For english texts, see below under "Relevante Documenten". De huidige analoge treinbeveiliging Automatische trein beïnvloeding (ATB) moet worden vervangen door het digitale European Rail Traffic Management System (ERTMS). Het European Train Control System (ETCS) is onderdeel van dit Europese beveiligingssysteem en moet ingebouwd worden in de goederenlocomotieven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt daarom een subsidieregeling voor om goederenlocomotieven te voorzien van ETCS systeemversie 2.0 of hoger en op die manier geschikt te maken voor ERTMS. Zo kunnen deze locomotieven blijven rijden over baanvakken met ATB en baanvakken met ERTMS. Dit is een vervolg op de eerdere Subsidieregeling ERTMS, waarin meerdere goederenlocomotieven worden omgebouwd. In de eerdere regeling zitten ook meerdere prototypes. Op basis van deze prototypes kunnen in de nieuwe regeling efficiënt goederenlocomotieven seriematig worden omgebouwd.
-
Verhoging strafmaxima grootschalige drugscriminaliteit
Met dit wetsvoorstel worden de gevangenisstraffen die in de Opiumwet zijn gesteld op het opzettelijk aanwezig hebben, de handel, de productie en de in- en uitvoer van harddrugs verhoogd. Nu gelden maximale gevangenisstraffen van twaalf jaar (in- en uitvoer), acht jaar (handel en productie) en zes jaar (aanwezig hebben). Voorgesteld wordt deze strafmaxima als volgt te verhogen: de maximale gevangenisstraf voor de in- en uitvoer wordt zestien jaar, voor de handel en productie wordt deze twaalf jaar en voor het aanwezig hebben acht jaar. De gevangenisstraf die is gesteld op het plegen van voorbereidingshandelingen ten behoeve van harddrugsdelicten wordt verhoogd van zes jaar naar acht jaar.
-
Wet abortus is zorg
Met dit wetsvoorstel vervalt artikel 296 (abortus provocatus) uit het Wetboek van Strafrecht. De wettelijke zorgvuldigheidseisen worden overgeheveld naar zorgwetgeving.
-
Wetsvoorstel elektronisch cognossement
De huidige wetgeving gaat ervan uit dat een cognossement en het CT-document van papier zijn. Er is behoefte om naast papieren vervoersdocumenten ook gebruik te kunnen maken van elektronische vervoersdocumenten. De huidige regelgeving sluit daarom niet helemaal (meer) aan bij de praktijk en is niet toekomstbestendig.
-
Wijziging Besluit financiële verhouding 2001 door andere maatstaven algemene uitkering gemeentefonds
Met dit besluit wordt het Besluit financiële verhouding 2001 aangepast. Dit is nodig vanwege de invoering van het aangepaste verdeelmodel van de algemene uitkering van het gemeentefonds.
-
Wet provinciale inbesteding vervoersconcessies
Deze wetswijziging zorgt ervoor dat provinciale besturen het openbaar vervoer in de door hen beheerde concessiegebieden zelf kunnen regelen wanneer zij daar reden toe zien. Dit wordt gedaan met een wijziging van de Wet personenvervoer 2000. De mogelijkheid tot inbesteding van een vervoersconcessie wordt hiermee toegevoegd aan het provinciale instrumentarium, naast het al bestaande instrument van aanbesteding aan private bedrijven. De wetswijziging zorgt er daarmee voor dat de mogelijkheden van provincies met betrekking tot het regelen van het regionale openbaar vervoer worden gelijkgetrokken met die van de (vervoer)regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
-
Tijdelijk besluit limitering aansprakelijkheid voor terrorismeschade luchtvaart
Het tijdelijke besluit limiteert op grond van artikel 6:110 Burgerlijk Wetboek de aansprakelijkheid van luchthavenexploitanten en luchtvervoerders voor terrorismeschade tot het maximale bedrag waarvoor zij zich redelijkerwijze kunnen verzekeren (momenteel maximaal USD 1,5 miljard).
-
Nederlandse deelname aan H2Global
In het Klimaatfonds is €300 miljoen gereserveerd voor de Nederlandse deelname aan H2Global. H2Global is een door Duitsland opgezet subsidie-instrument om de import van hernieuwbare waterstof(dragers) naar Duitsland/Noordwest-Europa op gang te brengen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil met de beschikbare middelen in 2024 een gezamenlijke tender met Duitsland openen voor de veiling van een meerjarig aankoopcontract van hernieuwbare waterstof(dragers). Duitsland zal hiervoor ook €300 miljoen beschikbaar stellen.
-
Besluit grondslag verplicht elektronisch procederen in civiele zaken
Dit ontwerpbesluit regelt voor civiele zaken dat bij ministeriële regeling een professionele partij (bijvoorbeeld een bedrijf of advocaat) kan worden verplicht om langs elektronische weg te procederen.
-
Actualisering regeling basisnet
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de regeling Basisnet. Deze regeling is ingevoerd in 2015. In het kader van de Omgevingswet is het Basisnet gedigitaliseerd. Sinds 2015 is er nieuwe infrastructuur aangelegd waar gevaarlijke stoffen over worden vervoerd, maar die nog niet zijn toegevoegd aan de regeling Basisnet. Deze regeling wordt daarom geactualiseerd aan de hand van de digitalisering en de sinds 2015 genomen Tracébesluiten.
-
Wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden
Met de aanpassing van de ministeriële regeling wordt een signaal van betalingsachterstanden toegevoegd voor de gemeenten Amsterdam, Tilburg en Groningen en het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het gaat om betalingsachterstanden op de eigen bijdragen abonnementstarief en beschermd wonen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) en de eigen bijdragen op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz).
-
Aanwijzen nieuwe versies NTA8800, BRL9500U/W en BRL9501
Deze wijzigingsregeling wijst een nieuwe versie van energieprestatiebepalingsmethode NTA 8800 aan, en ook actuele versies van de beoordelingsrichtlijnen 9500-U, 9500-W en 9501.
-
Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 62 Geneesmiddelenwet
De online verkoop van uitsluitend apotheek en drogist-geneesmiddelen (UAD-geneesmiddelen) is staande praktijk die breed wordt geaccepteerd. Echter is de online verkoop niet te verenigen met de letterlijke verwoording van de wet. Ook biedt de wet geen ruimte voor gewenste digitale voorlichting in het fysieke verkooppunt door een digitaal oproepbare (assistent-)drogist. Bijvoorbeeld wanneer er een keer niet voldoende (assistent-)drogisten aanwezig kunnen zijn.
-
Tijdelijke regeling groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een Tijdelijke regeling groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2024 voor. Onderhoud is noodzakelijk om de zes start- en landingsbanen en alle taxibanen in goede conditie én veilig te houden en zo aan Europese veiligheidsregels te blijven voldoen. Om deze werkzaamheden uit te kunnen laten voeren heeft de luchthaven Schiphol het ministerie gevraagd om tijdens de onderhoudsperioden in 2024 af te kunnen wijken van de standaardregels in het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) over baan- en routegebruik. Ook heeft Schiphol gevraagd om vervangende grenswaarden voor de geluidbelasting vast te stellen.
-
Beleidsmatige wijziging regeling groenprojecten 2022
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt, na een jaarlijkse monitoring, een beleidsmatige wijziging voor van de Regeling groenprojecten 2022. Deze regeling stimuleert de financiering van duurzame innovatieve projecten die zonder deze regeling niet tot stand zouden komen. Door de voorliggende wijziging van deze regeling worden de mogelijkheden voor circulaire technieken verbreed.
-
Energiebesluit (AMvB Energiewet) - faillissementsregeling
De Tweede Kamer is begin 2023 van start gegaan met de behandeling van het wetsvoorstel voor de Energiewet. De nieuwe Energiewet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en bepaalt de regels voor de elektriciteits- en gasmarkt en het energiesysteem.
-
Regelingen verlenging PAMR-vergunning 2023
Het ministerie van EZK heeft regelingen opgesteld voor de verlenging van de PAMR-frequentievergunning (450 MHz). De minister van EZK besloot eerder al dat deze vergunning gedeeltelijk verlengd kan worden. Op basis van de ontwerpregelingen kan de vergunninghouder straks een aanvraag tot verlenging doen. Daarbij wordt een eenmalig bedrag in rekening gebracht. U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven.
-
Elf standaarden niet meer aanbevelen (lijst aanbevolen standaarden)
Forum Standaardisatie toetst om elf standaarden niet meer aan te bevelen aan de overheid. In deze openbare consultatie kunt u reageren op het advies van de experts.
-
Wijziging Wet Vrachtwagenheffing
In 2026 voert Nederland een vrachtwagenheffing in. Eigenaren van vrachtwagens betalen dan per gereden kilometer, op de snelwegen en een aantal provinciale en lokale hoofdwegen. Op www.vrachtwagenheffing.nl vindt u meer informatie over de vrachtwagenheffing. De Wet vrachtwagenheffing is in 2022 door het parlement aangenomen en is in 1 januari 2023 (gedeeltelijk) in werking getreden. Inmiddels zijn de Europese regels voor tolheffingen gewijzigd. Daarom is ook wijziging van de Wet Vrachtwagenheffing noodzakelijk, en deze wijzigingen liggen nu voor in deze internetconsultatie.
-
Contouren Klimaatplan 2024 en INEK
Het klimaatbeleid heeft veel invloed op het dagelijks leven van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Iedereen denkt na over hoe het klimaatbeleid hun levens, bedrijven en dienstverlening zal beïnvloeden, met kansen en zorgen. Het kabinet werkt aan het Klimaatplan 2024. Dit plan bevat de belangrijkste thema’s van het klimaatbeleid voor de komende tien jaar. Denk aan onderwerpen als emissiereductie, hernieuwbare energie, energiebesparing, wetenschappelijke inzichten, technologische ontwikkelingen, mondiale ontwikkelingen en de impact op de samenleving en economie.
-
Verplichting tot het toepassen van het CDG-certificeringsschema versie 5.0
Door dit besluit wordt de overeenkomst tussen handelaren in gewasbeschermingsmiddelen, verenigd in Agrodis, algemeenverbindend verklaard. Hierdoor dienen alle handelaren van gewasbeschermingsmiddelen te werken conform het CDG-certificatieschema versie 5.0. Dit Besluit is een voortzetting van de huidige algemeenverbindendverklaring die op 31 december 2023 afloopt.
-
Stimuleringsregeling Innovatie TAZ-WOZO
Het doel van de Stimuleringsregeling Innovatie TAZ-WOZO is het gezamenlijk anders organiseren en transformeren van zorg en ondersteuning, met behulp van digitale en hybride processen. Deze getransformeerde processen kunnen bijdragen aan het op peil houden van kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en ondersteuning, en kunnen arbeidsbesparend of arbeidsverlichtend werken. Ook kan het mantelzorgers ontlasten en de zelfredzaamheid van cliënten verhogen.
-
Wijzigingsregeling eindtermen en toetstermen Wft 2024
De regeling wijzigt de eindtermen en toetstermen voor het opleidingsjaar 2024-2025 die gelden voor financieel adviseurs die moeten aantonen vakbekwaam te zijn door middel van examens.
-
Besluit beheer politie inrichting Landelijke meldkamer samenwerking
In dit ontwerpbesluit wordt vastgelegd dat de Landelijke meldkamer samenwerking een ondersteunende dienst is binnen de politieorganisatie die het beheer van de meldkamers uitvoert.
-
Beleidsregel maximumtemperatuur diertransport
Met het aanpassen van de Beleidsregel diertransport bij hoge temperaturen wordt de maximumtemperatuur voor diertransport verlaagd van 35 graden Celsius naar 30 graden Celsius.
-
Rijkswet procedures koninklijke onderscheidingen
Het voorstel bevat regels voor de procedure die wordt gevolgd als voor iemand een koninklijke onderscheiding (een "lintje") is aangevraagd. Daarbij wordt geregeld dat er persoonsgegevens mogen worden verwerkt, zo nodig ook gevoelige persoonsgegevens (zoals een eventueel strafblad van degene voor wie het lintje is aangevraagd). Ook wordt uitdrukkelijk bepaald dat iemand niet voor zich zelf een onderscheiding kan aanvragen.
-
Wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met de bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan reprotoxische stoffen
Als werknemers tijdens het werk worden blootgesteld aan zogenaamde reprotoxische stoffen kan dat schadelijke effecten hebben op de voortplanting, het ongeboren kind en/of borstvoeding. De Europese Unie heeft daarom de richtlijn over chemische stoffen aangepast, zodat de strengere regels die al gelden voor stoffen die kanker of schade aan het DNA kunnen veroorzaken, ook gelden voor deze reprotoxische stoffen. Werkgevers zullen meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om hun medewerkers te beschermen tegen de risico’s van deze stoffen. Daarnaast worden EU-grenswaarden vastgesteld voor de stoffen benzeen, nikkelverbindingen en acrylonitril.
-
Wijziging subsidieregeling DUMAVA
Met deze wijzigingsregeling wordt het tempo van de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed verhoogd. De subsidieregeling DUMAVA voorziet in een gedeeltelijke tegemoetkoming voor investeringen die gedaan worden in verduurzamingsmaatregelen of integrale verduurzamingsprojecten.
-
Herziening van het Bescherm- en Herstelplan Gas en preventieve actieplan
Op basis van de verordening gasleveringszekerheid (Verordening (EU) 2017/1938) dienen dit jaar drie samenhangende documenten met betrekking tot de gasleveringszekerheid te worden herzien:
-
Wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten in verband met tijdelijke regels over het beoordelen van arbeidsongeschiktheid bij feitelijke arbeid
Het voorstel Praktisch Beoordelen maakt het mogelijk om bij feitelijke arbeid de mate van arbeidsongeschiktheid te baseren op een praktische beoordeling. Er wordt dan uitgegaan van de arbeid die iemand op het moment van beoordelen feitelijk verricht (of heeft verricht sinds de ziekmelding). Op dit moment is er naast de praktische schatting altijd een theoretische schatting. De uitkomst uit de beide schatting met de laagste mate van arbeidsongeschiktheid is bepalend voor het recht op WIA-uitkering. In deze maatregel wordt de theoretische schatting achterwege gelaten.
-
Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering
Het Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering implementeert de Corporate Sustainability Reporting Directive, ook wel kortweg aangeduid als ‘CSRD’. Deze richtlijn ziet op duurzaamheidsrapportering door ondernemingen.
-
Energiebesluit (AMvB Energiewet)
De Tweede Kamer is recent van start gegaan met de behandeling van het wetsvoorstel voor de Energiewet. De nieuwe Energiewet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en bepaalt de regels voor de elektriciteits- en gasmarkt en het energiesysteem. Bij deze Energiewet hoort ook een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB): het Energiebesluit. Dit Energiebesluit wordt nu geconsulteerd.
-
Subsidieregeling Koninkrijksbeurzenprogramma
Met de Subsidieregeling Koninkrijksbeurzenprogramma geeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de mogelijkheid aan studenten om voor een periode van maximaal 6 maanden stage te lopen of te studeren in een ander deel van het Koninkrijk met financiële ondersteuning. Deze mogelijkheid wordt geboden aan Caribische en Europees Nederlandse studenten en komt beschikbaar voor studenten studerend aan mbo (inclusief de Caribische equivalenten) en hogeronderwijsinstellingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
-
Wijziging Omgevingsregeling ivm nieuwe versies STAM/STTR
Deze regeling wijzigt de Omgevingsregeling om nieuwe versies van de Standaard Aanvragen en Meldingen (STAM) en de Standaard Toepasbare Regels (STTR) aan te wijzen ten behoeve van de werking van landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (hierna: DSO-LV).
-
Maatwerksubsidie Djewels
De minister voor Klimaat en Energie is voornemens een maatwerksubsidie te verstrekken aan een innovatief elektrolyseproject van 20 MW in Groningen (Delfzijl) genaamd Djewels. Het project maakt onderdeel uit van de Toekomstagenda Groningen.
-
Wijzigingsbesluit depositogarantie 2024
Dit wijzigingsbesluit strekt tot nadere implementatie van artikel 6 van de herziene richtlijn depositogarantiestelsels (Richtlijn 2014/49/EU) uit 2014 en voorziet in een verruiming van de reikwijdte van de dekking van het depositogarantiestelsel (DGS) door een tijdelijke hogere dekking voor specifieke gevallen te regelen.
-
wijziging Burgerlijk Wetboek en wijziging Besluit servicekosten in verband met de herziening van servicekosten
De regels van servicekosten worden aangescherpt en gemoderniseerd. Voor verhuurders en huurders is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels voor huur en servicekosten. Om misbruik van servicekosten tegen te gaan wordt de lijst van zaken en diensten die als servicekosten doorberekend kunnen worden, begrensd. Ook wordt het onderscheid tussen 'nutsvoorzieningen met een eigen meter' en '(overige) servicekosten', uit het Burgerlijk Wetboek (BW) gehaald. Daarnaast wordt het BW gewijzigd om het mogelijk te maken maximale bedragen aan de verschillende servicekosten te koppelen.
-
Regeling vrachtwagenheffing
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan de Regeling vrachtwagenheffing. Deze regeling is een noodzakelijke nadere uitwerking van de Wet vrachtwagenheffing. Deze wet is in 2023 (gedeeltelijk) in werking getreden.
-
Wijziging van het Besluit schadevergoeding net op zee
Een producent die elektriciteit opwekt met windturbines op zee heeft op grond van artikel 16f van de Elektriciteitswet 1998 in bepaalde gevallen recht op een vergoeding van schade waarin het net op zee niet beschikbaar is voor transport van geproduceerde elektriciteit. In het Besluit schadevergoeding net op zee (hierna: het besluit) worden nadere regels gesteld over het recht op schadevergoeding en de bestanddelen waaruit dit bestaat.
-
Regeling implementatie ETS
Aanleiding voor de wijziging van de Regeling handel in emissierechten vormt richtlijn (EU) 2023/959 van het Europees Parlement en de Raad van 10 mei 2023 tot wijziging van richtlijn 2003/87/EG tot vaststelling van een systeem voor handel in broeikasgasemissierechten binnen de Unie en Besluit (EU) 2015/1814 (PbEU 2023, L130) (hierna: richtlijn 2023/959), en diverse gedelegeerde en uitvoeringshandelingen die zijn vastgesteld naar aanleiding van richtlijn 2023/959. Het gaat om de Verordening monitoring en rapportage emissiehandel, Verordening kosteloze toewijzing van emissierechten en de Verordening klimaatneutraliteitsplannen voor de kosteloze toewijzing van emissierechten.
-
Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding
Dit wetsvoorstel maakt het makkelijker om een non-binaire geslachtsvermelding ('''X'') te registreren. Door dit wetsvoorstel kunnen mensen die een non-binaire geslachtsvermelding willen laten registreren dit eenvoudig doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Dat is dezelfde procedure als die nu geldt voor transgender personen.
-
Tijdelijke experimentenregeling nieuwe stembiljetten
De Tijdelijke experimentenregeling nieuwe stembiljetten regelt een aantal zaken ten aanzien van het nieuwe stembiljet. Er worden voornamelijk modellen vastgesteld voor het stembiljet en het daarbij behorende overzicht van kandidaten. Ook worden er processen-verbaal voor bij het experiment met een nieuw stembiljet vastgesteld.
-
Wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies en het Instellingsbesluit Adviespanel beoordeling van de aanvragen
Op 3 mei 2022 is de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies gepubliceerd. Het was mogelijk om van 23 mei tot 24 juni 2022 subsidie aan te vragen. In 2024 opent een nieuw aanvraagtijdvak. Met deze wijziging worden dat aanvraagtijdvak en het bijbehorende subsidieplafond vastgesteld. Naar aanleiding van de evaluatie van het eerste aanvraagtijdvak worden er ook enkele wijzigingen doorgevoerd om de regeling toegankelijker en beter uitvoerbaar te maken.
-
Recht op digitaal consult voor zover passend bij goede zorg
Dit wetsvoorstel zorgt dat patiënten hun zorgverlener kunnen verzoeken om een consult digitaal te doen (videoconsult). Een zorgverlener dient in dat verzoek mee te gaan, tenzij hij dan geen goede zorg kan leveren. Ook moet de zorgaanbieder zich zo organiseren dat digitale consulten kunnen worden aangeboden, denk aan een geschikte app en camera.
-
Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst
De Wet vaste huurcontracten schaft het gebruik van tijdelijke huurcontracten af. De wet maakt het wel mogelijk om voor bepaalde wenselijke situaties onder strenge voorwaarden toch tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Dit geldt ook voor specifieke groepen waar een uitzondering voor is gemaakt. Voor deze groepen blijft een tijdelijk huurcontract mogelijk. De essentie van het wetsvoorstel (vaste contracten zijn de norm) blijft hiermee alsnog overeind. In deze regeling worden de groepen op verzoek van de Tweede Kamer door de minister aangewezen en vastgelegd.
-
Wijziging Regeling CO2-heffing industrie i.v.m. monitoring afvalverbrandingsinstallaties
Sinds 1 januari 2021 vallen industriële bedrijven onder de regels van de nationale CO2-heffing industrie. Afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) vallen hier ook onder. Vanaf 1 januari 2024 zullen AVI's ook vallen onder de regels van het Europese emissierechtenhandelssysteem (EU ETS). In de Nederlandse wetgeving worden bedrijven die onder het EU ETS vallen "broeikasgasinstallaties" genoemd. Daarom worden AVI's vanaf 1 januari 2024 niet langer beschouwd als AVI's, maar als "broeikasgasinstallaties voor de verbranding van stedelijk afval". Omdat de CO2-heffing industrie sterk verbonden is met het EU ETS, is het belangrijk om de regels voor het monitoren, rapporteren en controleren van deze installaties aan te passen. Deze aanpassingen worden gemaakt door wijziging van de Regeling CO2-heffing industrie. Zo worden onnodige verplichtingen voor broeikasgasinstallaties voor de verbranding van stedelijk afval (voorheen AVI's) voorkomen.
-
Wijziging Embryowet naar aanleiding van de derde evaluatie
In de Embryowet staan regels om ervoor te zorgen dat artsen, laboranten en onderzoekers zorgvuldig omgaan met eicellen, zaadcellen en embryo’s. Onderzoekers en artsen die met embryo's werken moeten zich aan regels houden. Met de voorgestelde wijziging worden deze regels aangepast. Door de aanpassingen houdt de wet beter rekening met nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.
-
Uitwerking eisen abortuspil huisarts
De Tweede en Eerste Kamer hebben het initiatiefwetsvoorstel aangenomen dat mogelijk maakt dat huisartsen de abortuspil mogen verstrekken. Het gaat hierbij om vrouwen die tot negen weken zwanger zijn en deze zwangerschap willen afbreken.
-
Verlaging maximale kredietvergoeding BES
De regeling financiële markten BES 2012 wordt gewijzigd om het maximale kredietvergoedingspercentage in Caribisch Nederland te verlagen. Deze wordt in drie jaar stapsgewijs verlaagd van 22 procent tot 19 procent.
-
Regeling specifieke uitkering Bedrijfsmatig Vastgoed
De regeling voorziet in het verstrekken van specifieke uitkering aan provincies voor het instellen van een ontzorgingsprogramma MKB en het Programma ontzorging Verduurzaming Bedrijventerreinen. Binnen het MKB-programma worden kleine en micro ondernemingen begeleid bij het verduurzamen van het vastgoed en bedrijfsproces. Binnen het Programma ontzorging Verduurzaming Bedrijventerreinen worden ondernemingen op bedrijventerreinen ondersteund bij het opzetten en verbeteren van de organisatiegraad ter behoeve van de verduurzaming van het terrein. De middelen voor beide programma's kunnen worden ingezet voor begeleiding en advisering, niet voor de bekosting van de maatregelen zelf.
-
Tijdelijke regeling specifieke uitkering mobiliteitspakketten woningbouw
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt in afstemming met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een regeling voor. Deze regeling stelt gemeenten of regio’s in staat om mobiliteitsmaatregelen in de 17 grootschalige NOVEX-woningbouwlocaties te realiseren. Het gaat hierbij om maatregelen voor de bereikbaarheid en ontsluiting van nieuwe woningen. Hiervan is ruim één miljard bestemd voor mobiliteitsmaatregelen in de 17 grootschalige NOVEX-woningbouwlocaties.
-
Besluit wet seksuele misdrijven
Dit ontwerpbesluit wijzigt verschillende besluiten in verband met de Wet seksuele misdrijven.
-
Wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine en middelgrote werkgevers
Doel van het wetsvoorstel is kleine en middelgrote werkgevers meer wendbaar te maken door eerder duidelijkheid te geven tot welk moment zij de eigen functie van de zieke werknemer voor hem beschikbaar moeten houden. Met de maatregel krijgen werkgevers en werknemers duidelijkheid over het te volgen spoor bij re-integratie en de mogelijkheid tot vervanging van de werknemer in het tweede ziektejaar.
-
Besluit vaststelling recht nadeelcompensatie bestuursorganen centrale overheid
In deze algemene maatregel van bestuur (amvb) wordt aan bestuursorganen van de centrale overheid de bevoegdheid toegekend om voor nadeelcompensatieverzoeken een recht van € 300,00 te heffen. De mogelijkheid tot het heffen van een recht is vooral bedoeld om in de toekomst bij een grote stroom van verzoeken een (financiële) drempel te kunnen opwerpen voor niet serieuze of onvoldoende onderbouwde verzoeken.
-
Wetswijziging Wet luchtvaart voor Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS)
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van de Wet luchtvaart voor. Per 1 juli 2023 is de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) opgericht. De MRS is een wettelijk overleg- en adviesorgaan over luchtvaartzaken rondom Schiphol. De MRS richt zich op beleid over leefomgevingskwaliteit en levert maatschappelijke inbreng op concrete projecten om hinder te voorkomen of te verminderen. De MRS is de opvolger van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) en de Omgevingsraad Schiphol (ORS).
-
Eerste wijzigingsregeling ministerie van IenW 2024 omgevingsregeling
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat actualiseert de kaarten die in de Omgevingsregeling zijn aangewezen. Het gaat om de kaarten die de begrenzingen aangeven rondom hoofdspoor, rijkswateren, waterkeringen en autowegen. Daarnaast gaat het om de begrenzingen (begin- en eindcoördinaten) van dijktrajecten. De ligging van deze grenzen veranderen regelmatig door bouwwerkzaamheden of door verbetering van het kaartmateriaal zelf. Twee keer per jaar brengt het ministerie alle veranderingen bij elkaar in een nieuwe kaart in het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Voor dijktrajecten geldt een jaarlijkse update.
-
OWE openstellingsronde 2024
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is voornemens om in 2024 een nieuwe openstellingsronde te organiseren van de subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) die op 29 september 2023 gepubliceerd is. In deze internetconsultatie wil EZK de belangrijkste voorgestelde wijzigingen bij u toetsen en aantal vragen voorleggen.
-
Besluit geslachtsnaamswijziging nazaten van tot slaaf gemaakten en tijdelijke bekostiging
Dit voorstel bevat nieuwe regels voor het wijzigen van de achternaam. De regels zijn bedoeld voor meerderjarigen (18+) die hun naam willen wijzigen, omdat zij een naam hebben van een voorouder die in het koloniale verleden tot slaaf is gemaakt. Die naam was geen keuze, maar is de voorouder meestal opgelegd. In veel gevallen heeft die naam te maken met de (voormalige) slavenhouder of de plantage waarop de voorouder werkte.
-
Ministeriële regeling tot wijziging bijlagen V en VI bij de Or
Deze regeling wijzigt verschillende onderdelen van bijlage V en VI bij de Omgevingsregeling (Or). In de Or zijn emissiefactoren en reductiepercentages opgenomen voor de berekening van de ammoniakemissie vanuit veehouderijen. De emissiefactoren zijn gekoppeld aan huisvestingssystemen en de reductiepercentages aan aanvullende technieken, per diercategorie.
-
Wijziging Besluit kinderopvangtoeslag in verband met een extra verhoging van de maximum uurprijzen 2024
Jaarlijks worden de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag geïndexeerd aan de hand van de geraamde loon- en prijsontwikkeling in maart door het Centraal Planbureau. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer in oktober 2023 is een amendement aangenomen om vanaf 2024 de maximum uurprijzen extra te verhogen met € 508 miljoen. Dit wordt geregeld met deze aanpassing van het Besluit kinderopvangtoeslag. Deze verhoging komt bovenop de reguliere verhoging van 6%.
-
Afgifteplicht afgedankte electronica (AEEA)
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een besluit voor met betrekking tot het afgeven van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Met dit besluit wordt de correcte inzameling en verwerking van AEEA afkomstig van bedrijven voorgeschreven en verbeterd.
-
Wijziging van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens ter vastlegging van de doelen van het gebruik van het Europees strafregisterinformatiesysteem
Het Europees strafregisterinformatiesysteem (Ecris) bestaat uit een informatiesyteem voor de wederzijdse doorgifte van informatie over veroordelingen tussen de lidstaten van de Europese Unie. Dit wetsvoorstel regels de nationale doelen waarvoor Ecris wordt gebruikt.
-
Vaststelling maximum taxitarieven 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een wijziging voor van de maximumtarieven voor taxivervoer in 2024. Deze tarieven worden ieder jaar geïndexeerd op basis van de Landelijke Tarievenindex (LTI). IenW wil de nieuwe maximumtarieven per 1 januari 2024 in laten gaan.
-
Wijzigingsbesluit Beleidsregels grote rivieren
De Beleidslijn grote rivieren is erop gericht de veiligheid tegen overstromingen te waarborgen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Om deze reden schrijft de beleidslijn voor in welke gevallen je wel en niet mag bouwen in het rivierbed.
-
Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024
Het is een wijziging van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Er komen eisen voor verblijfsvoorzieningen voor beschermde vogels en vleermuizen. Verder komt er maatwerk voor zon op dak. Voorts worden de eisen voor toegankelijkheid, CO2-meter in scholen, vergunningsvrij bouwen en droge blusleidingen aangescherpt of verduidelijkt.
-
Besluit NLQF
Het NLQF is een nationaal kwalificatieraamwerk voor de inschaling van opleidingen, waarmee het niveau van de leeruitkomsten van die opleidingen onderling vergeleken kan worden. Het vormt de Nederlandse invulling van het Europese kwalificatieraamwerk voor een leven lang leren (EQF). Door koppeling van het NLQF aan het EQF wordt ook een vergelijking mogelijk met het niveau van de leeruitkomsten van opleidingen in andere landen van de Europese Unie.
-
Regeling voorzieningen Wdo
De regeling bevat veranderingen in welke burgers gebruik kunnen maken van DigiD.
-
Wijzigingsregeling tarieven transportsectoren 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling tarieven transportsectoren en de Regeling examinatoren voor luchtvarenden. Het gaat hierbij vooral om indexering van de tarieven voor vergunningen om mensen en/of goederen te mogen vervoeren. Daarnaast worden in de regeling een aantal tekstuele aanpassingen doorgevoerd en tarieven gewijzigd.
-
Regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname
De regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname - ook wel besparingstender genoemd- is een stimuleringsregeling gericht op het realiseren van een vrijwillige reductie van de afname van gas van het gastransportnet door bedrijven. De besparingstender is de derde maatregel in de maatregelenladder van het Bescherm- en herstelplan Gas (hierna BH-G) ter bestrijding van een noodsituatie, het derde en hoogste crisisniveau.
-
Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Dit wetsvoorstel draagt bij aan het herstellen van de balans tussen het werken met zelfstandigen en als zelfstandige(n) aan de ene kant, en het werken met en als werknemer(s) aan de andere kant. Dit gebeurt door te verduidelijken wanneer als werknemer gewerkt moet worden en wanneer als zelfstandige gewerkt kan worden. Daarnaast worden werkenden met beperkte onderhandelingsmacht ondersteund bij het opeisen van hun arbeidsovereenkomst.
-
Regeling pyro-pass
Het ministerie van IenW bereidt de Regeling pyro-pass en oneigenlijk gebruik P1 voor. Met deze regeling kan de pyro-pass in Nederland worden ingevoerd. Hiermee voert Nederland de regels in die de Benelux-landen hebben opgesteld. De regeling bepaalt onder andere hoe de pyro-pass eruit moet zien en wat er nodig is voor de aanvraag. Ook worden er regels gesteld over P1-artikelen.
-
Wijzigingsregeling Regeling bodemkwaliteit 2022
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). In de Rbk 2022 zijn normdocumenten aangewezen die moeten worden gebruikt binnen het Kwalibo-stelsel of voor de uitvoering van voorschriften die zijn opgenomen in de Rbk 2022. Kwalibo staat voor Kwaliteitsborging in het bodembeheer.
-
Wijziging van de Penitentiaire maatregel en het Besluit politiegegevens
Met het Besluit wordt verder uitvoering gegeven aan het wetsvoorstel tot wijziging van de Penitentiaire beginselenwet in verband met aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie (Kamerstukken II 2022/23, 36 372, nr. 2). Dit wetsvoorstel vergroot de armslag bij de bestrijding van ernstige georganiseerde criminaliteit vanuit detentie.
-
Besluit beperking werkingssfeer jaarverantwoording
Met dit besluit wordt een tijdelijke uitzondering gemaakt op de verplichting van zorgaanbieders om een jaarverantwoording openbaar te maken over de boekjaren 2022 en 2023. Deze uitzondering gaat kort gezegd gelden voor zorgaanbieders waarvoor deze plicht nieuw is.
-
Besluit praktijkgerichte vakken vmbo gl en tl
Met deze wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 wordt het praktijkgericht vak toegevoegd aan het onderwijsprogramma van de gl en tl van het vmbo.
-
Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurcontracten (verlenging)
Met de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten is de jaarlijkse huurstijging voor geliberaliseerde huurcontracten gemaximeerd. Deze wet is tijdelijk en loopt op 1 mei 2024 af. Het wetsvoorstel dat nu in consultatie wordt gebracht verlengt de wet tot 1 mei 2027. Doel van de wet is om zittende huurders te beschermen tegen hoge huurprijsstijgingen in het geliberaliseerde segment.
-
Wet milieubeheer RED-III
Nederland en Europa willen steeds meer fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energie. Naar verwachting wordt de herziene richtlijn hernieuwbare energie (RED-III) later dit jaar formeel vastgesteld. Het is al duidelijk dat Nederland in 2030 14,5% minder CO2 moet uitstoten. De Nederlandse systematiek hernieuwbare energie wordt daarom hervormd. In deze wet worden vier hoofdwijzigingen doorgevoerd. In het najaar worden nieuwe hoogtes van de verplichtingen vastgesteld. Daarover gaat deze wijziging niet.
-
Wijzigingsregeling SLIM
De wijziging van de regeling houdt het volgende in:
-
Ontwerpbesluit NFP-wijziging opheffing bestemming vaste satellietverbindingen NSV-communicatie
Dit besluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (hierna: NFP) en heeft betrekking op een deel van de zogenoemde 3,5 GHz-band. Bij inwerkingtreding van dit besluit (welke wordt voorzien op 1 februari 2024) vervalt de bestemming voor vaste satellietverbindingen ten behoeve van de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie van de frequentieruimte tussen 3550 en 3680 MHz en de aanvullende tijdelijke maatregelen ter bescherming van deze communicatie.
-
Besluit verplicht elektronisch procederen in civiele prejudiciële procedures Hoge Raad
Dit voorstel regelt dat partijen in civiele prejudiciële procedures bij de Hoge Raad elektronisch moeten procederen.
-
Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024-2029
In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV is de doelstelling opgenomen om 15.000 flexwoningen per jaar te realiseren als onderdeel van de woningbouwopgave om 900.000 woningen te realiseren in de periode tot 2030.
-
Uitbreiding doelgroep studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten en onderwijsbijdrage en wettelijk collegegeld.
Deze AMvB heeft tot doel om enkele beperkte aanpassingen aan te brengen in de groep die aanspraak maakt op studiefinanciering, een tegemoetkoming in de schoolkosten en/of onderwijsbijdrage en/of wettelijk collegegeld. Dit gebeurt naar aanleiding van EU-richtlijnen, een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en de uitvoeringspraktijk van DUO. De AMvB regelt ook welke gegevens ho-instellingen aan Studiekeuze 123 aanleveren ten behoeve van onderzoek naar studenttevredenheid en - betrokkenheid.
-
Wijziging Besluit Bro toevoeging milieuhygiënisch onderzoek
In deze wijziging van het Besluit Bro wordt het nieuwe registratieobject “milieuhygiënisch bodemonderzoek” aan de inhoud van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) toegevoegd. Bestuursorganen zullen vanaf het moment van inwerkingtreding de bij hen beschikbare relevante gegevens aan de BRO gaan leveren.
Voorts worden in deze wijziging enkele bepalingen aan het Besluit Bro toegevoegd die een uitwerking zijn van de in procedure zijnde wijziging van de Wet Bro waarbij de drinkwaterbedrijven als nieuwe bronhouders van de BRO worden aangewezen. -
Wijzigingsregeling lokale aanpak isolatie Nationaal Isolatieprogramma
Het demissionaire kabinet wil 425 miljoen euro inzetten voor kwetsbare dorpen en wijken. Hiervan is 400 miljoen euro bedoeld voor de lokale aanpak isolatie. Met deze wijzigingsregeling wordt 119 miljoen euro dit jaar extra aan gemeenten beschikbaar gesteld voor de lokale aanpak. De overige middelen komen in latere tranches van de lokale aanpak beschikbaar. Het toevoegen van de extra middelen is nog afhankelijk van parlementaire besluitvorming over de begroting van het ministerie van BZK waarin deze middelen zijn opgenomen. Daarnaast wordt het doel van de regeling verduidelijkt door expliciet te maken dat de middelen voor mensen zijn bedoeld die te maken hebben met energiearmoede of een risico daarop.
-
Verhoging vergoeding zittingsleden Huurcommissie
Zittingsleden van de Huurcommissie ontvangen een vergoeding voor het voorbereiden en voeren van een zitting. Met deze wijzigingsregeling wordt de vergoeding die zij ontvangen verhoogd.
-
Wijziging van de Regeling Jeugdwet in verband met de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp
Deze wijziging heeft drie onderdelen. Er worden jeugdhulpverantwoordelijken aangewezen. Deze personen beslissen over het uitvoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen. Er wordt geregeld dat kinder- en jeugdpsychiaters mogen beslissen over vrijheidsbeperkende maatregelen. En er staan regels in over het geven van zak- en kleedgeld.
-
Wijziging Besluit experiment gesloten coffeeshopketen ivm aanwijzing van een elfde gemeente
Voorstel om het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen aan te passen. Allereerst wordt voorgesteld om stadsdeel Oost van gemeente Amsterdam als elfde gemeente aan te wijzen en om de aanwijzing van de voormalige gemeente Hellevoetsluis aan te passen aan de gemeentelijke herindeling. Ten tweede wordt voorgesteld om een gefaseerde start voor de elfde gemeente mogelijk te maken. Ten derde worden enkele eisen voor aangewezen telers en coffeeshophouders in de deelnemende gemeenten verduidelijkt.
-
Wijzigingsbesluit financiële markten 2024
Dit is een verzamelbesluit op het gebied van de financiële markten. Het besluit bevat onderwerpen die te klein zijn voor een apart besluit. De belangrijkste onderwerpen van dit besluit zijn:
-
Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit
Met de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit geeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een impuls aan zowel de tankinfrastructuur voor waterstof als de afname ervan door vervoerders. Aanvragen van subsidie wordt mogelijk voor de realisatie van waterstoftankstations en voor de meerkosten van de aanschaf van waterstofvoertuigen. De focus ligt daarbij op zwaar logistiek vervoer.
-
Wijzigingsregeling zesde tranche Woningbouwimpuls
Regeling Woningbouwimpuls 2020 wordt op onderdelen gewijzigd met als doel het vergroten van de toegankelijkheid van de regeling en het waarderen van de bijdrage aan de extra woningbouwopgave.
-
NEN 3610 (standaard voor betere gegevensuitwisseling)
Forum Standaardisatie toetst of de standaard NEN 3610 (onderdeel van de Geo-standaarden) in de nieuwe versie (2022 nl) geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid (‘pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.
-
Regeling specifieke uitkering startbouwimpuls
De Startbouwimpuls (SBI) is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden de businesscase niet meer kunnen rond rekenen. Daardoor dreigen deze projecten te vertragen of on hold te worden gezet. Om dit te voorkomen is de Regeling specifieke uitkering startbouwimpuls opgesteld.
-
Wet werkelijk rendement box 3
Het kabinet heeft de afgelopen tijd een voorstel gemaakt dat een nieuw kabinet kan gebruiken als hulpmiddel. Iedereen kan meedenken en inbreng leveren op dit voorstel door te reageren op de internetconsultatie. Zo kan het nieuwe kabinet een snelle start maken en blijft een inwerkingtreding van het nieuwe stelsel op 1 januari 2027 mogelijk. Bij deze internetconsultatie worden ook specifieke vragen gesteld. De vragen treft u aan op de reactiepagina (door te klikken op ‘Reageren op deze consultatie’). De vragen zijn per onderwerp samengenomen.
-
Besluit aanwijzing Halt-feiten 2024
Het Besluit aanwijzing Halt-feiten wijst de strafbare feiten aan die, als ze zijn gepleegd door een minderjarige, met een Halt-afdoening kunnen worden afgedaan. Een Halt-afdoening is een buitengerechtelijke afdoening van een strafbaar feit voor minderjarige verdachten. Het huidige besluit dateert van oktober 2010. Sinds die tijd is een toename te zien van het aantal zaken dat met een Halt-afdoening wordt afgedaan, waarvan het strafbare feit niet in het huidige besluit is opgenomen. Daarom is onderzocht welke zaken zich op dit moment lenen voor een Halt-afdoening. Naar aanleiding daarvan is bijgevoegd Besluit aanwijzing Halt-feiten 2024 opgesteld. Met dit conceptbesluit wordt het Besluit aanwijzing Halt-feiten geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige praktijk. Dit heeft tot doel de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid te bevorderen.
-
Wijziging rekenmethoden geluid van wegen en spoorwegen 2023
Het ministerie van IenW werkt aan een wijzigingsregeling van bijlagen IVe en IVf van de Omgevingsregeling en bijlagen III en IV van het Reken- en Meetvoorschrift geluid 2012. De wijzigingen zijn gericht op:
-
Tijdelijke regeling specifieke uitkering gebiedsbudget
Met deze ministeriële regeling wordt een financiële bijdrage voor bepaalde gemeenten en openbare lichamen als bedoeld in artikel 8 van de Wet gemeenschappelijke regelingen gefaciliteerd. Met deze bijdrage kunnen zij gebiedsmaatregelen realiseren die als randvoorwaarde noodzakelijk zijn voor grootschalige woningbouw. Gekozen is voor een consultatie van twee weken omdat het voornemen is de specifieke uitkering nog dit jaar uit te keren. Een langere consultatieperiode maakt dit onmogelijk.
-
Besluit bewapening en uitrusting buitengewoon opsporingsambtenaar
Deze algemene maatregel van bestuur (amvb) bevat regels over de bewapening en uitrusting van buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze regels zijn afkomstig uit de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar en worden voortaan op het hogere regelgevingsniveau van een amvb gesteld.
-
Wijziging Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart voor samenvoeging fasen I en II verbod varend ontgassen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart. Met de wijziging wordt het verbod op varend ontgassen uitgebreid. Door de uitbreiding geldt het verbod vanaf 1 juli 2024 of zo snel mogelijk daarna niet alleen voor de stoffen bedoeld in fase I van het verbod uit het CDNI-verdrag, maar ook voor de stoffen bedoeld in fase II.
-
Reductie grondafhandelingsbedrijven Schiphol
Grondafhandeling op luchthavens bestaat uit verschillende onderdelen, o.a. bagageafhandeling, platformafhandeling en vracht-en postafhandeling. Op luchthaven Schiphol zijn verschillende problemen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat het hoge aantal afhandelaren leidt tot inefficiëntie, waardoor onder meer de kwaliteit van de dienstverlening onder druk komt te staan. Er zijn nu zes verschillende bedrijven. Hierdoor is de concurrentie tussen deze bedrijven hoog, waardoor er minder aandacht is voor de kwaliteit van de dienstverlening, de werkdruk voor de medewerkers en de werkomstandigheden.
-
Subsidieregeling BOSA
Per 1 januari 2024 vervalt de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). De subsidieregeling BOSA is bedoeld als opvolger hiervan waarmee amateursportorganisaties subsidie kunnen aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen.