Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 3012 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
-
Functioneel toepassingsgebied IPv6 verduidelijken (standaard voor veiliger internet)
Forum Standaardisatie toetst of het toepassingsgebied voor IPv6 op de 'pas toe of leg uit'-lijst van het Forum Standaardisatie kan worden verduidelijkt. Daarbij wordt tevens getoetst of de benaming op de lijst kan worden verduidelijkt en gewijzigd van "IPv6 en IPv4" naar "IPv6". In deze openbare consultatie kunt u reageren op het advies van de experts die betrokken waren bij het expertonderzoek voor deze toetsing.
-
Regeling verplicht elektronisch procederen inzake conservatoir beslag
Deze regeling verplicht advocaten om beslagrekesten voortaan langs elektronische weg in te dienen bij de voorzieningenrechter. Ook de indiening en uitwisseling van overige stukken en mededelingen in die zaken gaat bij advocaten voortaan verplicht langs elektronische weg. De verplichting is beperkt tot verzoekschriftprocedures bij de voorzieningenrechter inzake conservatoir beslag.
-
Ontwerpbesluit Datadeling netbeheerders
Bij de behandeling van de Energiewet in de Tweede Kamer is een amendement van het lid Kröger aangenomen. Het amendement bevat een grondslag voor het verstrekken van de energiegebruiksgegevens van bedrijven en instellingen aan de omgevingsdiensten ten behoeve van het toezicht op de energiebesparingsplicht. Onderhavig ontwerpbesluit geeft uitwerking aan deze grondslag, door partijen aan te wijzen die de informatie zullen verstrekken en de benodigde gegevens nader te definiëren.
-
AMvB CBS opvragen energiegegevens voor Europese statistieken
Het Besluit gegevensverwerving CBS geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de bevoegdheid om bij categorieën bedrijven en andere rechtspersonen specifieke gegevens op te kunnen vragen om Europees verplichte statistieken te produceren.
-
Consultatie AVV-aanvraag communicatie sierteeltsector
De vereniging Brancheorganisatie Sierteeltproducten (BO Sierteelt) verzoekt de Minister van LVVN om een verbindend verklaring van voorschriften op het gebied van het collectieve communicatieprogramma en de financiering daarvan.
-
Handreiking voor een veilig ontwerp en het veilig bedrijven van kernreactoren
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) herziet de Handreiking voor een Veilig Ontwerp en het veilig Bedrijven van Kernreactoren (VOBK).
Regelmatig bekijkt de ANVS of het VOBK aansluit bij de laatste ontwikkelingen en of deze goed te gebruiken is. Voor deze herziening halen we reacties op van burgers, de nucleaire industrie en andere betrokken partijen. -
Regeling leeruitkomsten hoger onderwijs
Het wetsvoorstel leeruitkomsten hoger onderwijs maakt het werken met eenheden van leeruitkomsten mogelijk bij deeltijdse en duale opleidingen in het hbo en wo en bij voltijdopleidingen in het hbo. Voor voltijdopleidingen in het wo met een substantiële praktijkcomponent bepaalt deze regeling dat werken met eenheden van leeruitkomsten mogelijk is. Wo instellingen melden welke opleidingen met eenheden van leeruitkomsten willen werken en leveren bewijsstukken dat aan de substantiële praktijkcomponent is voldaan. De regeling wordt eenmaal per jaar bijgewerkt.
-
SPUK Huiselijk geweld en kindermishandeling
Deze consultatie gaat over een conceptregeling specifieke uitkering specialistische functies aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling (SPUK). Deze SPUK regelt enkele specialistische functies in het domein van huiselijk geweld en kindermishandeling die landelijke samenwerking vereisen. De doelgroep van deze functies is te klein om lokaal of regionaal te organiseren.
-
Eindejaarsregeling 2024
De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden.
-
Wijzigingsregeling Omgevingsregeling (aanpassing Safeti-NL en Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid)
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Omgevingsregeling. Als onderdeel van het omgevingsveiligheidsbeleid moet voor een aantal milieubelastende activiteiten een risicocontour worden berekend. De voorgenomen wijziging wijst een nieuwe versie van de voorgeschreven rekensoftware (Safeti-NL) en het bijbehorende Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid van het RIVM aan.
-
Aanpassing Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten en Besluit Participatiewet vanwege Participatiewet in balans
Met wijziging van het Maatregelenbesluit worden de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) toegevoegd aan het Maatregelenbesluit. Ook worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het besluit, die moeten bijdragen aan een meer evenredig maatregelenbeleid. Voor het Besluit Participatiewet worden enkele wetstechnische wijzigingen voorgesteld die voortvloeien uit het wetsvoorstel Participatiewet in balans.
-
Regeling tot verlenging en wijziging van de SLIM-regeling
Met de SLIM-regeling stimuleren we een leerrijke werkomgeving in het mkb. Het is een subsidie voor activiteiten gericht op leren en ontwikkelen. De regeling is sinds 2020 beschikbaar en loopt aan het eind van dit jaar af omdat de maximale termijn van 5 jaar is bereikt. De regeling moet daarom verlengd worden door middel van een wijzigingsregeling. Naast de verlenging wordt een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd om de regeling meer in lijn te brengen met het Uniform Subsidiekader. Ook vervalt de mogelijkheid voor grootbedrijven om subsidie aan te vragen en kan er geen subsidie meer worden aangevraagd voor het aanbieden van praktijkleerplaatsen.
-
Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen (hierna de regeling). De regeling bepaalt onder andere hoe de kengetallen berekend worden, die door waterschappen worden gebruikt. De wijziging zorgt ervoor dat deze regeling aansluit op wijzigingen die in het Waterschapsbesluit worden doorgevoerd. Hiermee wordt de huidige praktijk in de regelgeving geborgd.
-
Eerste aanvullingswet nieuw Wetboek van Strafvordering
Er komt een nieuw Wetboek van Strafvordering. De twee vaststellingswetten vormen de kern van het nieuwe wetboek.
-
Subsidieregeling circulair implementeren en opschalen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een subsidieregeling ‘circulair implementeren en opschalen’ voor. De subsidie richt zich op circulaire projecten, waardoor materialen en producten langer en vaker gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld door hergebruik, reparatie of opnieuw produceren van producten en materialen in plaats van de standaard productie-gebruik-afval keten. Deze subsidie helpt bedrijven bij het starten en opschalen van vernieuwende circulaire projecten.
-
Nadere regels omtrent de kwaliteit, financiering en gegevensverwerking ten behoeve van kinderopvang in Caribisch Nederland
De Wet kinderopvang BES is op 4 juni 2024 gepubliceerd en zal naar verwachting op 1 juli 2025 in werking treden. Dat kan alleen als de wet op onderdelen verder is uitgewerkt. Daartoe dient onder meer het Besluit kinderopvang BES. Dit besluit moet dan ook gelijktijdig in werking treden.
-
Wijziging besluiten voor Circulair Materialenplan
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een wijzigingsbesluit voor van de volgende besluiten: het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Omgevingsbesluit en het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart.
Het wijzigingsbesluit betreft: -
Wijzigingsregeling SVVE 2025
Deze consultatie gaat over een wijziging van de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Met deze subsidieregeling wordt verduurzaming van gebouwen van verenigingen (voornamelijk VvE's) gestimuleerd. Via de wijziging die hierbij in internetconsultatie gaat, wordt de regeling verbeterd en toegankelijker gemaakt voor de doelgroep.
-
Wet uitvoering maatregelen parlementaire enquête aardgaswinning Groningen
Dit voorstel regelt dat drie maatregelen van het kabinet in de wet worden vastgelegd. Deze maatregelen zijn onderdeel van de aanpak van het kabinet om de problemen op te lossen die door de gaswinning in Groningen zijn veroorzaakt. Deze aanpak staat beschreven in de kamerbrief Nij Begun van 25 april 2023.
-
Besluit verbetering beschikbaarheid jeugdzorg
Het voorliggende ontwerpbesluit betreft een wijziging van het Besluit Jeugdwet, waarmee een nadere invulling wordt gegeven aan de kaders van het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’, met als doel om de beschikbaarheid van (hoog)specialistische jeugdzorg te verbeteren. Met dit ontwerpbesluit wordt voorzien in:
-
Wet overgang van onderneming in faillissement
Met dit wetsvoorstel en de bijbehorende ministeriële regeling wordt de positie van werknemers in faillissement verbeterd, met name in geval van een overgang van een onderneming (doorstart) in faillissement.
-
Wet weerbaarheid defensie en veiligheid gerelateerde industrie
Het wetsvoorstel bestaat uit drie onderdelen:
-
Besluit anoniem melden vermoedens van misstanden
In dit besluit staan de eisen vermeld om te voldoen aan de verplichting voor werkgevers om anonieme meldingen van vermoedens van misstanden in ontvangst te nemen en te behandelen. Deze verplichting is geregeld in de Wet bescherming klokkenluiders, artikel 2, tweede lid, onderdelen e en f.
-
Uitvoeringsbesluit verordening kapitaalvereisten 2025
Banken moeten voldoende kapitaal aanhouden om allerlei risico's af te dekken die zij lopen door hun werkzaamheden. De verordening kapitaalvereisten (Verordening (EU) nr. 575/2013) bevat al deze vereisten voor banken. Deze verordening is recent aangepast door Verordening (EU) 2024/1623 om de mondiale finale Bazel 3-standaarden op te nemen in de verordening kapitaalvereisten.
-
Vaststelling bijdragen en wegingsfactoren kunststofproducten voor eenmalig gebruik 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan het uitvoeringsbesluit Vaststelling bijdragen en wegingsfactoren kunststofproducten voor eenmalig gebruik 2024. Producenten van een aantal kunststofproducten voor eenmalig gebruik (zoals bepaalde verpakkingen en sigarettenfilters) moeten gaan meebetalen aan het opruimen van het zwerfafval van die producten. Gebiedsbeheerders (zoals gemeenten en provincies) maken namelijk kosten om dit op te ruimen en moeten hiervoor een vergoeding krijgen. Met dit uitvoeringsbesluit worden de bedragen, na uitgebreid onderzoek, vastgesteld voor het jaar 2024.
-
Postcodereeks voor Caribisch Nederland
English translation below/ tradukshon na Papiamentu abou
-
Besluit ten behoeve van de bestrijding van rundveeziekte IBR
Deze consultatie betreft een wijziging van het 'Besluit houders van dieren'. De rundveeziekte Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis, kortweg IBR, komt nog wijdverspreid voor in Nederland.
-
Herziening Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) 2025
Deze consultatie gaat over een wijziging van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met deze subsidieregeling stimuleren we energiebesparing bij huurwoningen van private verhuurders. De SVOH ondersteunt private verhuurders bij het verduurzamen van hun woningen en daarmee samenhangend onderhoud en zorgt daarmee ook voor een lagere energierekening voor huurders. Via de wijziging die hierbij in internetconsultatie gaat, wordt de regeling verbeterd en passender gemaakt voor de doelgroep.
-
Wijziging van het Besluit elektronische publicaties
Deze consultatie gaat over een wijziging van het Besluit elektronische publicaties. De voorgestelde wijziging wijzigt het bestaande overgangsrecht. Met de wijziging van het overgangsrecht wordt geregeld dat bestuursorganen in 2025 ook gebruik kunnen blijven maken van de zogenoemde Tijdelijke Alternatieve Maatregelen. De Tijdelijke Alternatieve Maatregelen vormen onder de Omgevingswet een tijdelijke terugvaloptie voor bestuursorganen. Via deze terugvaloptie kunnen zij op een alternatieve manier (plan)procedures onsluiten in het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Met deze wijziging worden de gemaakte interbestuurlijke afspraken geborgd.
-
Wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling in verband met de vaststelling van de transitietermijnen van de pensioentransitie
Dit Besluit regelt dat de transitiedata uit de Wet toekomst pensioenen worden vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur (amvb). De transitiedata bepalen de tussenliggende mijlpalen en de duur van de pensioentransitie. Door de transitiedata in een amvb op te nemen wordt het in de toekomst eenvoudiger om de transitie, indien dat voor de uitvoering nodig is, te verlengen. Daarnaast wordt in deze amvb vervolgens geregeld dat de einddatum van de pensioentransitie met één jaar opschuift. Hiermee kunnen de werkzaamheden die gepaard gaan met de pensioentransitie beter worden gespreid in de tijd, wat ten goede komt van de uitvoering.
-
Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026
Deze consultatie gaat over een wijziging van de Wet kinderopvang. De voorgestelde wijziging zorgt ervoor dat de maximum uurprijs van de kinderopvangtoeslag voor 2026 eenmalig niet kan worden geïndexeerd. Momenteel schrijft de Wet kinderopvang voor dat de maximum uurprijs jaarlijks geïndexeerd moet worden volgens een vastgestelde methodiek. Deze wetswijziging is nodig om de afspraak over het niet-indexeren uit het Hoofdlijnenakkoord te kunnen uitvoeren.
-
Wijziging Regeling bevordering schone wegvoertuigen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling bevordering schone wegvoertuigen (Rbsw). De Rbsw verplicht de aanbestedende diensten om een bepaald percentage van hun voertuigen en voertuigdiensten emissievrij aan te besteden. De huidige percentages zijn laag en worden met gemak behaald. Het ministerie stelt voor om deze percentages te verhogen. Op die manier sluiten ze beter aan bij andere afspraken van overheden uit het Klimaatakkoord. Dat is beter voor het klimaat en milieu. Een uitleg over de voorgestelde percentages staat in het beleidskompas onder het kopje 'Relevante documenten'.
-
Fiscale verzamelwet 2026
De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden. Ook kan in bepaalde gevallen de uitvoeringspraktijk wettelijk beter bestendigd worden.
-
Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2025
In de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2025 worden de leennormen voor 2025 vastgelegd voor het verstrekken van hypothecair krediet.
-
Besluit erkenningen Wegenverkeerswet
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het erkenningenstelsel voor voertuiggerelateerde activiteiten, zoals erkenning APK of erkenning kentekenplaatfabrikant. In het voorliggende Besluit erkenningen zijn onder andere de erkenningen opgenomen die voorheen in de Wegenverkeerswet 1994 waren opgenomen. Daarmee is het stelsel eenvoudiger aan te passen. Bovendien sluit het stelsel door de wijziging beter aan bij de huidige praktijk.
-
Wet internationale sanctiemaatregelen
De Sanctiewet 1977 is de schakel tussen internationale sanctiemaatregelen en nationale uitvoering. De wet geeft de overheid, bedrijven en Nederlanders instrumenten om sancties goed na te leven. De wet is in het afgelopen decennium slechts beperkt gewijzigd. Dat terwijl de omvang en complexiteit van internationale sanctiemaatregelen sterk is toegenomen, en zich zal blijven ontwikkelen. Daarom moderniseert het kabinet het sanctiestelsel en stelt zij een nieuwe Wet internationale sanctiemaatregelen voor.
-
Subsidie Duurzame Mobiliteit mkb
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een subsidieregeling 'Duurzame Mobiliteit mkb' voor. Met de subsidie stimuleren we midden- en kleinbedrijven (mkb) om blijvend minder fossiele kilometers te maken. De subsidie richt zich op collectieven van mkb-organisaties zoals brancheverenigingen en bedrijvenverenigingen. We willen hen in staat stellen om woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit bij en met hun aangesloten mkb'ers te verduurzamen.
-
Wijziging beleidsregels opiumwetontheffingen omtrent medicinale cannabis
Dit is een consultatie over een wijziging van de beleidsregels opiumontheffingen, waarmee mogelijkheden van verhandeling van medicinale cannabis (via het Bureau Medicinale Cannabis, BMC) worden vergroot.
-
Wijziging van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen
Deze wijziging lost een ervaren hardheid op in de manier waarop het dagloon voor de WIA wordt vastgesteld. Het gaat daarbij om WIA-gerechtigden die instromen via de Ziektewet (ZW) na een ziekmelding vanuit de WW. Het dagloon is bepalend voor de hoogte van de uitkering. Voor deze specifieke groep wordt de WW-uitkering die ziet op de laatste maand van de referteperiode, maar is betaald en opgegeven door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) in de eerste maand na de referteperiode, alsnog toegerekend aan de laatste maand van de referteperiode. Hierdoor telt deze maand WW-uitkering mee als loon voor de dagloonberekening. Deze wijziging geeft uitvoering aan een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 29 november 2023.
-
Wijziging Urm vanwege wijziging vervoer mest en toevoegen reststoffen aan bijlage Aa
Deze consultatie betreft een wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Urm). Met de voorgestelde regeling wordt het vervoer van pony- en paardenmest naar een substraatbereider en het vervoer van meststoffen per pijpleiding verruimd en worden er enkele reststoffen toegevoegd aan bijlage Aa.
-
Wetsvoorstel Nationaal Contactpunt voor eHealth (NCPeH-NL)
Als een Nederlander in een ander Europees land op de spoedeisende hulp terecht komt of zorg nodig heeft, is het in veel gevallen niet mogelijk om de medische gegevens van die patiënt digitaal uit te wisselen. Het kan wel heel belangrijk zijn dat de zorgverlener de medische gegevens van de patiënt heeft. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de zorg voor de patiënt en verlaagt de kans op medische fouten. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat medische gegevens via het Nederlandse Nationaal Contactpunt voor eHealth (NCPeH-NL) wel grensoverschrijdend kunnen worden uitgewisseld tussen zorgverleners. Daarvoor moet de Nederlandse patiënt toestemming geven, anders kunnen de medische gegevens niet worden uitgewisseld.
-
Regeling verruiming uitzondering mestverwerkingsplicht biologische landbouwers
Deze consultatie betreft een wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Met de voorgestelde regeling wordt de uitzondering op de mestverwerkingsplicht voor biologische landbouwers verruimd. Biologische landbouwers die gebruik maken van de uitzondering en hun mest afvoeren naar andere biologische landbouwers, worden vrijgesteld van de verplichting de mest in hetzelfde kalenderjaar af te voeren.
-
Wijziging van Bkl ivm aanwijzing en begrenzing van werelderfgoed en ontheffingsmogelijkheid voor gs
Dit betreft de consultatie van een ontwerpbesluit waarmee het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) wordt gewijzigd, in verband met de aanwijzing en begrenzing van UNESCO-werelderfgoederen en een ontheffingsmogelijkheid voor gedeputeerde staten in verband met de uitzonderlijke universele waarde van werelderfgoederen.
-
Wijziging Omgevingsregeling ivm wijziging benaming en geometrische begrenzingen van werelderfgoed
Deze consultatie betreft een wijziging van de Omgevingsregeling om de nieuwe en veranderde werelderfgoedgebieden aan te wijzen en de geometrie (het gebied op de kaart) hiervan juist weer te geven.
-
Aanpassingen regelgeving Geografische Aanduidingen
Deze consultatie betreft een wijziging van de Landbouwkwaliteitswet vanwege de implementatie van Verordening (EU) 2024/1143 over geografische aanduidingen. Geografische aanduidingen identificeren producten met kwaliteiten, kenmerken of reputatie als gevolg van natuurlijke en menselijke factoren die verband houden met hun plaats van herkomst. Geografische aanduidingen garanderen authenticiteit voor de consument en onderscheiden een product op de markt, wat mogelijk resulteert in een hogere verkoopprijs en grotere export.
-
Wet aanpassing Regeling dienstverlening aan huis
Op dit moment is de Regeling dienstverlening aan huis (Rdah) van toepassing op arbeidsovereenkomsten tussen budgethouders en pgb-zorgverleners voor doorgaans minder dan vier dagen per week. In de Rdah wordt een aantal arbeidsrechtelijke/sociaal zekerheidsrechtelijke bepalingen uitgezonderd. Vorig jaar heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat de uitzondering op de verplichte werknemersverzekering voor de WW niet is toegestaan. Met dit wetsvoorstel wordt in geval van pgb-zorgverlening op basis van een arbeidsovereenkomst de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen geregeld en wordt eveneens geregeld dat de overige uitzonderingen uit de Rdah in geval van pgb komen te vervallen.
-
Wijziging Subsidieregeling patiënten- en gehandicaptenorganisaties 2024-2028
Het afgelopen jaar is er ervaring opgedaan met de nieuwe subsidieregeling patiënten- en gehandicaptenorganisaties 2024-2028. Met name in de uitvoering zijn er verbeterpunten komen bovendrijven die in deze conceptregeling zijn meegenomen. Tevens zijn er uit de bezwarenprocedure van de aanvragen voor kalenderjaar 2024 nieuwe invalshoeken gekomen, die ook hebben geresulteerd in het wijzigen van de regeling op bepaalde punten. Het gaat hier om vooral technische wijzigingen.
-
Wet versterking waarborgfunctie Awb
Dit wetsvoorstel past de Algemene wet bestuursrecht aan. Deze aanpassing heeft tot doel de overheid te stimuleren besluiten voor burgers begrijpelijker te maken, zich bij de uitvoering van taken meer te verplaatsen in de burger en zich minder formeel op te stellen.
-
Wijziging van de Drinkwaterregeling
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Drinkwaterregeling. Elke drie jaar stelt de minister de gewogen gemiddelde vermogenskostenvoet (of weighted average cost of capital, WACC) voor drinkwaterbedrijven vast. Dit zorgt ervoor dat er redelijke drinkwatertarieven in rekening worden gebracht bij de consument en waarborgt het voorkomen van overwinsten van drinkwaterbedrijven. Met de nieuwe wijziging sluit de manier van berekenen van de WACC beter aan bij de actuele inzichten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
-
Besluit DigiD Zakelijk Belastingdienst
Dit besluit regelt DigiD Zakelijk Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat kleine ondernemingen gratis met hun DigiD kunnen inloggen bij bepaalde dienstverlening van de Belastingdienst. Onder andere kan er belastingaangifte mee worden gedaan.
-
Subsidieregeling versterking duurzaam verdienvermogen ACS en BES
De subsidieregeling voorziet in het voornemen om rendabel bij te dragen aan de economische ontwikkeling van de Caribische landen door garantieregelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Nationaal Groeifonds en regelingen voor duurzame energieproductie (SDE++) open te stellen voor aanvragen uit het hele Koninkrijk. Rechtstreekse openstelling van deze regelingen voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten bleek niet mogelijk. Het is daarom noodzakelijk om een passend instrumentarium te ontwikkelen met vergelijkbare doelstellingen als voor de Nederlandse instrumenten. Daarom is besloten om de regelingen uit te werken op basis van de Kaderwet overige BZK-subsidies, omdat deze daar wel een grondslag voor biedt. De Subsidieregeling versterking duurzaam verdienvermogen ACS en BES geeft invulling aan voornoemde met betrekking tot het Nationaal Groeifonds.
-
Wet toezeggingen pensioenonderwerpen
Bij de behandeling van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de Eerste Kamer zijn een aantal toezeggingen gedaan. Dit wetsvoorstel geeft uitvoering aan deze toezeggingen. Er is toegezegd de vrijwillige voortzetting van het wezenpensioen mogelijk te maken en het kindbegrip te uniformeren. Deze twee dingen worden met dit wetsvoorstel geregeld. Het wetsvoorstel bevat daarnaast een verruiming van het overgangsrecht voor premievrije voortzetting van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid, voor gesloten pensioenfondsen en verzekeraars. Het wetsvoorstel bevat ook een aantal technische aanpassingen en verduidelijkingen.
-
Wijziging Luchtvaartwet BES voor grondslag openbaredienstverplichting
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Luchtvaartwet BES. Deze wijziging biedt een wettelijke basis voor het instellen van een openbaredienstverplichting (ook wel public service obligation en PSO). Met een openbaredienstverplichting kan een overheid op een afgesproken luchtvervoerroute voorwaarden stellen aan luchtvaartmaatschappijen.
-
Regeling jaarverantwoording micro zorgaanbieders en uitbreiding toelatingsvergunning
Met deze regeling wordt een speciaal regime voor micro zorgaanbieders in de zorgsector geïntroduceerd. Dit regime regelt kort gezegd nadere regels voor het inrichten en gedeeltelijk openbaar maken van een beperkte jaarverantwoording. Daarnaast wordt de openbare vragenlijst voor alle kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders ingekort en verder versimpeld. Ten slotte wordt de bijlage bij de Uitvoeringsregeling Wtza gewijzigd in verband met de uitbreiding van de vergunningsplicht.
-
Regeling Actieve Openbaarmaking Woo en Tijdelijke regeling uitzonderen bestuursorganen
Volgens de Wet open overheid (Woo) moet de overheid informatie actief openbaar maken. Dat wil zeggen: niet pas na een vraag of verzoek, maar uit eigen initiatief. In artikel 3.3 van de Woo staan 17 categorieën van informatie die overheidsorganisaties ten minste actief openbaar moeten maken. Bijvoorbeeld bereikbaarheidsgegevens, onderzoeksrapporten en klachtoordelen. De Regeling actieve openbaarmaking Woo bevat regels over hoe deze informatie actief openbaar moet worden gemaakt, bedoeld voor overheidsorganisaties. De verplichting tot het actief openbaar maken van de informatiecategorieën verloopt gefaseerd in tranches.
-
Wetsvoorstel instemmingsrecht en initiatiefrecht
Voor het instemmingsrecht regelt dit wetsvoorstel de instemming die verhuurders van hun huurders moeten krijgen als ze woonruimten willen verduurzamen. Voor het initiatiefrecht van huurders leidt dit wetsvoorstel tot modernisering en een collectief initiatiefrecht.
-
Wijziging van de Regeling specifieke uitkering ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed
Deze wijziging van de Regeling specifieke uitkering ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed tweede tranche past het uitkeringsplafond, de aanvraagperiode, verdeelsleutel en voorwaarden per 1 oktober 2024 aan. Met deze wijziging wordt een nieuwe aanvraagronde voor specifieke uitkeringen voor ontzorging per 1 oktober 2024 opengesteld.
-
Wijziging regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003
Met deze regeling wordt de Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003 aangepast. De regiogerichtheidseis voor niet-landelijke commerciële radiostations komt te vervallen.
-
Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen
Het wetsvoorstel regelt een verplichte verzekering tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, voor zelfstandigen. Dat kan via de publieke verzekering, of door een private verzekering af te sluiten die aan een aantal voorwaarden voldoet. Het wetsvoorstel zorgt er voor dat zelfstandigen ook inkomen hebben als zij arbeidsongeschikt raken. De verplichte verzekering voor zelfstandigen verkleint de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen en tussen zelfstandigen onderling.
-
Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal
De Wet zeggenschap lichaamsmateriaal (Wzl) wordt aangepast. Deze aanpassingen staan in de tweede nota van wijziging.
-
AERIUS 2024, monitoring omgevingswaarde 2025 en wijzigingen SSRS-bank
Deze regeling tot wijziging van de Omgevingsregeling schrijft het gebruik van AERIUS Calculator, Monitor en Register versie 2024 voor:
-
Besluit vervanging abonnementstarief Wmo 2015
In het ontwerp van het Besluit vervanging abonnementstarief Wmo 2015 staan regels over de inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage (ivb). De ivb vervangt met ingang van 2026 het abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Met het besluit komen er regels over onder andere:
-
Wijziging Kadasterbesluit vanwege maatregelen afschermen en zoeken op naam registers Kadaster
Deze consultatie betreft een wijziging van het Kadasterbesluit. Het ontwerpbesluit regelt een beperking van het zoeken voor gebruikers op naam in de registers van het Kadaster.
-
NL LOM niet meer verplichten maar aanbevelen (standaard voor betere gegevensuitwisseling)
Forum Standaardisatie toetst of de standaard NL LOM geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid (‘Pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.
-
Nieuwe versie NLRS (standaard voor betere gegevensuitwisseling)
Forum Standaardisatie toetst of de standaard NLRS in de nieuwe versie (3.0.1) geschikt is om te blijven aanbevelen aan de overheid. Daarnaast toetst Forum Standaardisatie of de beheerorganisatie Stichting Revit Standards in aanmerking komt voor het predicaat ‘uitstekend beheer’ voor NLRS. In deze openbare consultatie kunt u reageren op deze adviezen van de experts.
-
Wijzigingsbesluit vanwege houdverbod katten met vouworen en naaktkatten
Deze consultatie betreft een wijziging van het 'Besluit houders van dieren'. In Nederland worden huisdieren gehouden die lijden onder hun uiterlijke kenmerken, bijvoorbeeld katten met vouworen en naaktkatten. Katten met vouworen hebben een ziekte, waardoor hun poten en staart dik, stijf en pijnlijk worden. Dit wordt steeds erger als de katten ouder worden. Naaktkatten hebben geen goede vacht, waardoor ze vaker ziek zijn. Naaktkatten hebben ook geen of niet werkende snor- en tastharen, wat belangrijke zintuigen zijn voor katten. De katten hebben dus veel last van hun uiterlijke kenmerken, alleen maar omdat mensen het mooi vinden. Het fokken van katten met vouworen en naaktkatten is daarom verboden in Nederland. Toch zijn er nog steeds mensen die katten met vouworen en naaktkatten kopen en verkopen. Daarom is het nodig om het houden van deze katten te verbieden.
-
Wijziging van de Wet dieren verplichting cameratoezicht in slachthuizen en verzamelcentra
Ter consultatie wordt een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet dieren voorgelegd. Dit wetsvoorstel stelt voor om eigenaren van slachthuizen en verzamelcentra te verplichten om camera’s op te hangen of neer te zetten. Daarmee kunnen beelden worden gemaakt van de activiteiten met dieren in het slachthuis en verzamelcentrum. Het doel is om het toezicht op de regels voor het welzijn van dieren in de slachthuizen en verzamelcentra te verbeteren. Er zullen ook nog steeds inspecteurs van de NVWA aanwezig zijn in de slachthuizen en verzamelcentra om toezicht te houden.
-
Wijziging Nadere regeling kinderarbeid
Op verzoek van het ministerie van SZW heeft Regioplan een aantal aanbevelingen gedaan voor modernisering van de regelgeving voor kinderarbeid. Met de uitwerking wordt regelgeving gemoderniseerd, verduidelijkt en aangescherpt. Met deze wijzigingen mogen kinderen van 13 t/m 15 jaar onder strikte voorwaarden op niet-schooldagen en tijdens vakantieweken tot een later tijdstip werken en op zondag werken. De wijziging regelt verder een verbod voor kinderen tot 16 jaar om te werken in een ruimte in een horecalokaliteit gedurende de tijd dat daar alcoholhoudende dranken geschonken worden of kunnen worden. Zij mogen gedurende die tijd alleen werken in een ruimte waar klanten niet kunnen komen. Het verbod geldt niet voor kinderen tot 16 jaar die werken in het kader van een formele vmbo-opleiding (Artikel 24, lid 5 van de Alcoholwet).
-
Wijziging Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting
Deze consultatie betreft een wijziging van de Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO), derde tranche. Om ervoor te zorgen dat ouderen ook in de toekomst goed wonen is een passend woningaanbod nodig. Het Rijk stimuleert geclusterd bouwen voor ouderen en de realisatie van ontmoetingsruimten in geclusterde woonvormen met deze regeling. Hierdoor kunnen er meer geclusterde woonvormen voor ouderen gerealiseerd worden en wordt het makkelijker voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen, elkaar te ontmoeten en te helpen.
-
Wijziging Besluit energie vervoer 2025
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een aanpassing voor van het Besluit energie vervoer in 2025. Voor de nieuwe herziening van de Hernieuwbare Energierichtlijn (RED-III) is de implementatiedatum vastgesteld op 1 januari 2026. Hierdoor blijft bestaande wetgeving langer van kracht. Daarom worden voor het Besluit energie vervoer een aantal maatregelen doorgevoerd (zie ‘Beleidskompas’).
-
Aanwijzing elektriciteitsprojecten vanwege zwaarwegende maatschappelijke belangen
Het doel van de wijziging van het Omgevingsbesluit door dit ontwerpbesluit (AMvB) is een snellere beroepsprocedure voor besluiten voor elektriciteitsprojecten vanaf 25kV. Met deze stap wordt een belangrijke versnelling in de uitbreiding van het stroomnet aangebracht voor de realisatie van projecten. Deze wettelijke maatregel is een resultaat van een breder pakket aan versnellingsmaatregelen die voor energieprojecten wordt uitgevoerd.
-
Tijdelijke subsidieregeling onderzoek interventies ter uitbreiding arbeidstijd
De subsidieregeling beoogt drempels weg te nemen zodat mensen die in deeltijd werken en meer willen werken, dat ook kunnen doen. We willen zeven activiteiten wetenschappelijk onderzoeken om te kijken wat waar werkt en voor wie. De eerste vijf activiteiten onderzoeken we in zorg en welzijn, onderwijs en kinderopvang. Het gaat om de volgende activiteiten:
-
Wijziging Beheerconcessie ProRail
Op 1 januari 2025 loopt de huidige Beheerconcessie 2015-2025 van ProRail af. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een verlenging van deze concessie, waarmee de einddatum vier jaar opschuift tot 1 januari 2029. Zo kan ProRail na 1 januari 2025 haar functie als beheerder van de hoofdspoorweginfrastructuur blijven uitvoeren.
-
AMvB en ministeriële regeling voor de toets anderstalig onderwijs
De AMvB toets anderstalig onderwijs en de ministeriële regeling procedurele voorschriften voor de toets anderstalig onderwijs zijn onderdeel van de lagere regelgeving bij het wetsvoorstel Wet internationalisering in balans. Met dit wetsvoorstel voert de regering maatregelen in om een duurzame balans voor internationalisering van ons hbo- en wo-stelsel te bewerkstelligen, daarbij oog hebbende voor de maatschappelijke voor- en nadelen, en om het Nederlands als taal in het hbo en wo te behouden en te versterken.
-
Implementatiebesluit digitale operationele weerbaarheid financiële sector
Dit besluit zorgt voor uitvoering van de verordening digitale operationele weerbaarheid financiële sector (ook wel bekend als DORA). Deze EU-verordening heeft als doel dat financiële organisaties hun IT-risico’s beter gaan beheersen en daarmee weerbaarder worden tegen cyberdreigingen.
-
Wet weerbaarheid kritieke entiteiten
Dit wetsvoorstel implementeert de Europese CER-richtlijn. De CER-richtlijn beoogt, ter ondersteuning van vitale maatschappelijke functies en de economische activiteiten in de Europese Unie, de continuïteit van de levering van essentiële diensten binnen de Europese Unie zoveel mogelijk te borgen. Op deze manier wordt de werking van de interne markt verbeterd. De richtlijn beoogt dit te bereiken door de verschillen weg te nemen die tussen lidstaten van de Europese Unie bestaan op het gebied van technische, beveiligings- en organisatorische eisen die worden gesteld aan entiteiten die vitale maatschappelijke functies en economisch belangrijke activiteiten verrichten of diensten verlenen.
-
Cyberbeveiligingswet
Dit wetsvoorstel implementeert de Europese NIS2-richtlijn. De NIS2-richtlijn beoogt de cyberveiligheid in de Europese Unie naar een hoger gemeenschappelijk niveau te brengen door de digitale weerbaarheid van essentiële en belangrijke entiteiten in de lidstaten te versterken. Dit doel wordt in Nederland bereikt door, ter implementatie van deze richtlijn, in dit wetsvoorstel onder meer verplichtingen op te leggen aan die entiteiten, zoals het treffen van adequate beveiligingsmaatregelen en het melden van ICT-incidenten.
-
Beleidsrichting direct aanpassen
Voor burgers en bedrijven kan het vanwege bepaalde regels lastig zijn om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. Ideeën om dit eenvoudiger te maken staan in de beleidsrichting ‘direct aanpassen’. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de wettelijke regels die gaan over het vaststellen van de belastingschuld. Met deze pre-consultatie kunnen burgers, bedrijven, belangenbehartigers, bestuursorganen, rechtspraak, wetenschap en andere partijen reageren op deze beleidsrichting en de verschillende keuzes die nog openstaan. Hierover heeft het Ministerie van Financiën ook een aantal vragen opgesteld. De inbreng zal worden meegenomen in het conceptwetsvoorstel dat te zijner tijd op internetconsultatie.nl verschijnt.
-
Wet rapportage hypotheekmarkt DNB
Dit wetsvoorstel voorziet in een rapportageverplichting voor bepaalde banken, (beheerders van) beleggingsinstellingen, pensioenfondsen en verzekeraars (of hun moederholdings). Zij worden verplicht gegevens te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB) over de door hen verstrekte of op hun balans staande hypothecaire leningen voor woningen en zakelijk vastgoed. Deze gegevens heeft DNB nodig om betrouwbare en actuele statistieken over de financiële sector en risicobeoordelingen op het gebied van de financiële stabiliteit te maken. De precieze gegevensset die moet worden gerapporteerd zal worden vastgelegd bij algemene maatregel van bestuur.
-
Wet toezichtondersteunende rapportage AFM
Deze wet geeft de mogelijkheid om financiële instellingen specifieke jaarlijkse rapportageverplichtingen op te leggen. Welke gegevens zij precies moeten rapporteren wordt later vastgesteld in een apart besluit (Algemene maatregel van bestuur). Met de gegevens kan toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten beter beschermen. Consumenten merken bij financiële producten of diensten vaak pas laat dat die slecht voor hen uitpakken. De AFM kan met de gegevens sneller en beter zien welke consumenten risico lopen.
-
Besluit bekendmaking veiling vergunningen commerciële niet-landelijke radio-omroep 2024
Op grond van artikel 3.10, vierde lid, van de Telecommunicatiewet, moet worden bekendgemaakt of de vergunningen voor de betrokken frequentieruimte worden verleend volgens de procedure van veiling of vergelijkende toets, en op welk tijdstip deze procedure aanvangt. Het onderhavige besluit strekt hiertoe.
-
Regeling aanvraag- en veilingprocedure vergunningen niet-landelijke commerciële radio-omroep 2024
Deze regeling voorziet in de aanvraag- en veilingprocedure voor de verdeling van de vergunningen voor analoge commerciële niet-landelijke radio-omroep, de daarbij behorende vergunningen voor digitale radio-omroep, die tezamen als pakketten worden verdeeld, en van een aantal DAB-vergunningen die géén deel uitmaken van een pakket.
-
Ontwerpbesluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit kinderbijslagvoorziening BES in verband met de invoering van de dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg BES
Er wordt een algemene maatregel van bestuur en ministeriële regeling in consultatie gebracht. Het gaat om lagere regelgeving die verder uitlegt wanneer er sprake is van intensieve zorg, hoe dat beoordeeld wordt en wie daarover adviseert. De regelgeving volgt uit de Wijzigingswet SZW-wetten BES 2024 die op 23 mei 2024 is ingediend bij de Tweede Kamer.
-
Tijdelijke regeling tegemoetkoming kinderen met intensieve zorg BES 2024
Er wordt een ministeriële regeling in consultatie gebracht. Het voorstel is om een tijdelijke tegemoetkoming uit te keren aan ouders op Caribisch Nederland met kinderen die veel zorg nodig hebben vanwege een fysieke of psychische aandoening. De tegemoetkoming is voor de periode tot de verdubbeling van de kinderbijslag ingevoerd kan worden. Het voorstel hiervoor is met de Wijzigingswet SZW-wetten BES 2024 op 23 mei 2024 ingediend bij de Tweede Kamer.
-
Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een nieuw beleidsprogramma circulair textiel voor, met als looptijd 2025 tot 2030. Het huidige beleidsprogramma circulair textiel loopt eind 2024 af. Er zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met burgers, experts en partijen uit de textielsector, om ideeën, behoeften en zorgen op te halen. Met deze internetconsultatie willen wij iedereen in de samenleving de kans geven om te reageren op het concept-beleidsprogramma.
-
Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis
Het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis heeft als doel om bedrijven en hun werknemers te ondersteunen in het behouden van banen bij een crisis die buiten het ondernemersrisico valt en onvoorzienbaar is. Denk daarbij aan een brand in het bedrijf, een overstroming, een oorlogssituatie of beperkende maatregelen om verspreiding van een ziekte te voorkomen. Het wetsvoorstel geeft werkgevers de mogelijkheid om in dit soort situaties hun personeel tijdelijk te herplaatsen of, als er niet gewerkt kan worden, het loon verminderd door te betalen en een loonsubsidie aan te vragen.
-
Wijziging van de Cwu
Dit wetsvoorstel moderniseert de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden (Cwu). De Cwu regelt in welke gevallen en op welke wijze de algemene of de beperkte noodtoestand kan worden afgekondigd en geeft procedures over het in- en buiten werking stellen van noodbevoegdheden tijdens deze noodtoestanden.
-
Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijzigingsregeling voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. De Regeling bodemkwaliteit 2022 geeft uitvoering aan het Besluit bodemkwaliteit. Met deze wijzigingsregeling worden gewijzigde normdocumenten (beoordelingsrichtlijnen en accreditatieschema’s) aangewezen die gebruikt worden binnen het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het Bodembeheer).
-
Wijziging Wet kinderopvang in verband met invoeren meldplicht
We weten nu niet hoeveel ernstige veiligheidsincidenten er gebeuren in de kinderopvang. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat houders van kinderopvanglocaties en gastouders ernstige incidenten zo snel mogelijk doorgeven aan de toezichthouder. Hierdoor krijgt de toezichthouder betere informatie. Ook krijgt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een beter idee hoeveel ernstige incidenten er plaatsvinden en de oorzaak hiervan. Deze maatregel zorgt ervoor dat de kwaliteit en veiligheid van kinderopvang verbeterd wordt.
-
Aanvullende raadpleging Balanced Approach Schiphol
*For English, please visit: "https://www.luchtvaartindetoekomst.nl/onderwerpen/samenwerking/geef-uw-mening-over-het-aangepaste-maatregelenpakket-schiphol/english-version". There you will find all relevant information about this consultation, including attached documents and an instruction on how to submit a reaction on this consultation.*
-
Wijziging van Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs
De regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs wordt jaarlijks gewijzigd voor de meest actuele toelatingseisen voor een associate degree- en bacheloropleiding. Daarnaast zijn nadere regels van procedurele aard doorgevoerd bij het aanmelden voor een opleiding waarvan één of meer trajecten een fixus heeft. Het aantal te verstrekken persoonsgegevens van een internationale aspirant-student bij aanmelding voor een opleiding is geminimaliseerd.
-
Wijziging van de Mediawet 2008 door verlaging van de rijksmediabijdrage
In de Voorjaarsnota 2023 is besloten om de rijksmediabijdrage vanaf 2025 met € 24,3 miljoen en vanaf 2029 met € 13 miljoen te verlagen. De rijksmediabijdrage is het bedrag dat de overheid uit belastinggeld beschikbaar stelt om de publieke mediaopdracht te kunnen betalen en uitvoeren. Dit besluit is genomen omdat de overheid geld nodig had om de kosten van belangrijke dossiers te kunnen betalen. Ook is in de Voorjaarsnota 2023 besloten dat de landelijke publieke omroep de kans krijgt om meer geld via reclames te krijgen zodat de verlaging gecompenseerd kan worden.
-
Wijziging Besluit handel in emissierechten
Dit betreft een wijziging van het Besluit handel in emissierechten in verband met de uitbreiding van gereglementeerde activiteiten die onder het emissiehandelssysteem vallen. Dit vergroot de uitvoerbaarheid van het ETS2.
-
Schorsende werking beroep Dublinzaken
Door dit voorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 wordt in Dublinzaken aan het beroep in eerste aanleg tegen het overdrachtsbesluit automatisch schorsende werking toegekend. Hierdoor schort een voorlopige voorziening in hoger beroep weer in alle gevallen de overdrachtstermijn in Dublinzaken op. Dit betekent dat in minder zaken de overdrachtstermijn zal verstrijken en dit dus in minder gevallen in de weg zal staan aan een overdracht naar de lidstaat die de asielaanvraag moet behandelen.
-
Wijziging Meststoffenwet in verband met de maximale mestproductie
Dit wetsvoorstel stelt een aantal wijzigingen van de Meststoffenwet voor in verband met de implementatie van de derogatiebeschikking. Op 30 september 2022 heeft de Europese Commissie (EC) aan Nederland derogatie verleend van de maximale gebruiksnorm van 170 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest in de Nitraatrichtlijn. Hieraan heeft de EC voorwaarden verbonden, onder meer over de maximale hoeveelheid dierlijke mest die op nationaal niveau geproduceerd mag worden. De nationale mestproductie mag vanaf 2025 niet hoger zijn dan respectievelijk 440,0 miljoen kg stikstof en 135,0 miljoen kg fosfaat (niveau mestproductie 2020 minus ca. 10%). Met dit wetsvoorstel wordt dit in nationale wetgeving geïmplementeerd (wijziging nationale mestproductieplafond) en worden ook de sectorale plafonds daarmee in lijn gebracht.
-
Uitwerking vergunning- en meldplicht handelingen poliovirus
Er komt een vergunningplicht en meldplicht voor faciliteiten en instellingen die handelingen verrichten met poliovirus(materiaal). Beide plichten moeten worden uitgewerkt in lagere regelgeving via een wijziging van het Besluit publieke gezondheid (AMvB) en een wijziging van de Regeling publieke gezondheid (ministeriële regeling).
-
Wijziging Paspoortuitvoeringsregelingen i.v.m. aanwijzing nieuwe grensgemeenten en extra RAAS-identificatiekaarten voor BZ
Met deze wijziging worden twee aanpassingen doorgevoerd. De eerste aanpassing zorgt ervoor dat mensen bij meer grensgemeenten terecht kunnen als ze een Nederlands reisdocument willen aanvragen maar niet in Nederland wonen. De tweede aanpassing zorgt ervoor dat medewerkers bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken meer identificatiekaarten mogen gebruiken om in te loggen in het systeem waarmee reisdocumenten worden aangevraagd.
-
Wijziging Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden (alternatieven chemische gewasbeschermingsmiddelen)
Met dit wijzigingsbesluit wordt in het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden een grondslag opgenomen om bij ministeriële regeling het gebruik van alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen te kunnen verplichten. Het gaat daarbij onder meer om alternatieven voor het toepassen van glyfosaathoudende middelen voor het doodspuiten van grasland, groenbemesters en vanggewassen. De alternatieven dienen te voldoen aan de criteria noodzakelijkheid, evenredigheid en geschiktheid.
-
Wet invoering rouwverlof
Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een basis voor rouwverlof in de wet wordt vastgelegd. Hierdoor krijgen werknemers recht op vijf betaalde verlofdagen in gezinssituaties met minderjarige kinderen waarbij één van de ouders of een minderjarig kind is komen te overlijden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de begeleiding en ondersteuning van rouwende werknemers.
-
Wijziging Regeling periodieke registratie Wet BIG (orthopedagoog-generalist en klinisch technoloog)
In 2020 zijn twee nieuwe beroepen opgenomen in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG): de orthopedagoog-generalist en de klinisch technoloog. Net als voor iedere BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaar geldt voor deze twee beroepen een verplichting tot periodieke registratie. De beroepsbeoefenaar moet iedere vijf jaar laten zien dat deze beschikt over voldoende recente deskundigheid door praktijkervaring (werkervaringseis) of scholing (scholingseis). Voor de twee nieuwe beroepen geldt deze verplichtig vanaf 1 maart 2023. In deze wijzigingsregeling worden eisen voor scholing gesteld voor periodieke registratie. Verder worden bepaalde werkzaamheden aangewezen die als gelijkgestelde werkzaamheden voor de werkervaringseis gelden (bijvoorbeeld het geven van onderwijs binnen het vakgebied).